Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nová nádej! VIDEO Po krachu trojkoalície Kisku s PS/Spolu je v hre veľké spájanie opozície

Zobraziť galériu (16)
(Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

BRATISLAVA - Zdá sa, že po viacerých šarvátkach našli demokratické opozičné strany spoločnú reč. Andrej Kiska síce včera odmietol ponuku PS/SPOLU na trojkoalíciu, no stále ju definitívne nevylúčil. Na stretnutie, ktoré zorganizoval líder SaS Richard Sulík, však prvýkrát prijali pozvanie zástupcovia všetkých strán. Igor Matovič dnes oznámil, že Kresťanská únia pôjde do volieb na kandidátke OĽaNO.

Predsedovia niekoľkých opozičných strán sa na spoločnom pondelkovom stretnutí dohodli na spoločnom postupe postupe pri troch veľkých spoločenských témach. Tými sú vzájomné prepožičanie si pódií 17. novembra, 21. februára (druhé výročie vraždy novinára Jána Kuciaka) a postup v kauze Gorila. Premiérovi Petrovi Pellegrinimu dali týždeň na to, aby sa vyjadril k opozičnej požiadavke zvolať okrúhly stôl. Okrem toho dnes Igor Matovič oznámil, že sa vo voľbách na kandidátke OĽaNO objaví Kresťanská únia.

Kresťanská únia pôjde do volieb na kandidátke OĽaNO

Mimoparlamentná strana Kresťanská únia (KÚ) pôjde do nadchádzajúcich parlamentných volieb na kandidátke OĽaNO. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovali líder hnutia OĽaNO Igor Matovič a predsedníčka KÚ Anna Záborská. „KÚ bude zastupovať kresťanov v  budúcom parlamente a bude svedomím parlamentu,“ skonštatovala Záborská. Považuje za dôležité spájať sily, aby vznikla po voľbách silná vláda, ktorá očistí štát. 

Kresťanská únia pôjde do volieb na kandidátke OĽaNO

Vysvetlila, že po rokovaniach s viacerými stranami sa napokon dohodli s OĽaNO na partnerskej dohode, aby KÚ ostala ako politický subjekt. Strany sú podľa Matovičových slov dohodnuté na tom, že KÚ bude mať 15 miest na kandidátke OĽaNO. 

Nová nádej! VIDEO Po
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Dodal, že na nej budú aj Záborská a nezaradený poslanec Richard Vašečka. Priblížil, že Záborskej ponúkli číslo štyri na kandidátke, prvé tri miesta obsadí podľa jeho slov hnutie OĽaNO. Matovič zároveň pozval predsedu KDH Alojza Hlinu k spoločnému rokovaciemu stolu. „Pozývame ho ako partnera, aby sme dali každému kresťanovi istotu, že jeho hlas neprepadne,“ povedal.

Nová nádej! VIDEO Po
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Znižujeme dilemu pre kresťanského voliča

„Dilemu pre kresťanského voliča znižujeme o jeden subjekt, pretože ideme do volieb spoločne,“ vyhlásil Vašečka. Zdôraznil, že chcú zastupovať záujmy kresťanov. Dodal, že dvere na prípadnú spoluprácu s inými kresťanskými stranami sú naďalej otvorené. Skonštatoval, že ak je pre voličov problém, že menil stranícke tričko v minulosti, stále majú iné osobnosti, ktoré môžu voličom ponúknuť. „Rokovali sme dlho a zodpovedne. Sme zaviazaní, že budeme vytvárať spoločný poslanecký klub,“ odpovedal na otázku, či po pár rokoch neodíde z klubu tak, ako to urobil v minulosti.

Nová nádej! VIDEO Po
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Záborská odišla v januári tohto roka z KDH a založila KÚ. Vašečka v minulosti opustil klub OĽaNO, odišiel do KDH, kde kandidoval za predsedu hnutia, ale Hlina ho v súboji o toto kreslo porazil. Vašečka neskôr odišiel do KÚ. V KÚ pôsobí okrem Vašečku a Záborskej napríklad bývalý europoslanec za OĽaNO Branislav Škripek. KÚ rokovala v posledných mesiacoch o spoločnom postupe do volieb aj s KDH. Doteraz sa nedohodli.

Nová nádej! VIDEO Po
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Už chápem, prečo Matovič útočí

Na spojenie OĽaNO s KÚ reagoval aj líder KDH Alojz Hlina. Uviedol, že už nemusí vysvetľovať, prečo Matovič útočí na KDH. „Nekorektne a zúrivo útočil do KDH len a len preto, lebo potreboval zachrániť svoj politický projekt a to za každú cenu. Potreboval poškodiť KDH preto, aby odkomunikoval tieto bláznivé premeny a premety niektorých ľudí. Potreboval klamať, že KDH sa spreneverilo, zradilo a neviem čo ešte,“ napísal na sociálnej sieti Hlina. 

Nová nádej! VIDEO Po
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Ak pán Vašečka v priebehu dvoch rokov vykonal „púť“ z OĽaNO do KDH, z KDH do KÚ a z KÚ do OĽaNO, je to jeho púť a nech ju on vysvetľuje. Nech vysvetľuje ten sľub, čo dával našim členom na snemoch, že neodíde z KDH, ak prehrá voľby,“ uviedol líder KDH. Záborská mala pred eurovoľbami od KDH, aby kandidovala do parlamentu. Ponuku odmietla, pretože sa rozhodla kandidovať a KÚ. „Čím s veľkou pravdepodobnosťou pripravila KDH o jeden mandát. To, že teraz kandiduje do NR SR za OĽaNO je tiež niečo, čo treba ľuďom vysvetliť.

„Chcem všetkých aktérov tohto predstavenia poprosiť, aby už vynechali KDH zo svojich plánov. Nikdy som nebol zbabelý a už ani nebudem, neútočte preto prosím na KDH. Som predseda KDH a budem ho brániť. Pre KDH je však súperom niekto iný. My pracujeme na reštarte Slovenska, pracujeme na zmene. Tam chceme sústrediť našu energiu,“ dodal. 

Ak chceme zmenu, musíme preskočiť svoj tieň

Na stretnutí, ktoré inicioval Sulík, sa zúčastnil líder hnutia OĽaNO Igor Matovič a predsedovia mimoparlamentných strán Andrej Kiska (Za ľudí), Michal Truban (PS) a Miroslav Beblavý (Spolu), zástupca KDH Igor Janckulík a predseda Sme rodina Boris Kollár.

Lídri demokratických opozičných strán sa dohodli na spoločnom postupe

„Z výrazu mojej tváre je vám jasné, že mám radosť. Slovensko má nádej, aby tu bolo lepšie. Spájať sa má vždy zmysel, ak tí, ktorí sa spojiť chcú, zdieľajú rovnaké hodnoty. Toto je náš prípad,“ povedal na úvod Sulík. 

Nová nádej! VIDEO Po
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

„My v SaS sme si už niečo preskákali, máme svoje skúsenosti, sme poučení a vieme, že zmena príde len vtedy, ak preskočí každý svoj tieň. My, ktorí tu stojíme, sme ho preskočiť dokázali a som za to vďačný,“ uviedol líder SaS s tým, že sa im to prvýkrát podarilo v piatok na námestí počas verejného počúvania nahrávky Gorila. „Musíme tej chobotnici odťať chápadlá.“ Sulík je rád, že ani jedna stolička, ktorá bola pripravená pre lídrov demokratickej opozície, nezostala prázdna. 

Nová nádej! VIDEO Po
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Výzva pre Pellegriniho

Líder SaS uviedol, že sa rozprávali o spoločnom postupe opozície v prípade kauzy Gorila a iných „špinavých vecí, ktoré sa dostávajú na povrch“. „Počkáme do budúceho pondelka, ako sa vyjadrí premiér Peter Pellegrini k našej požiadavke zvolať okrúhly stôl, kde dohodneme spoločne ďalšie kroky. To, čo sa stalo minulý týždeň, zverejnené rozhovory, to nie sú bežné politické prekáračky a politické kauzy... Chce to postup celej národnej rady, poslancov a vlády,“ uviedol Sulík s tým, že na základe toho sa rozhodnú, ako budú ďalej postupovať.

Nová nádej! VIDEO Po
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Voľby sú poslednou šancou

Podľa Matoviča sú voľby poslednou šancou. „Pretože ak napriek tomu, čo je zverejnené, napriek smrti dvoch nevinných mladých ľudí sa nedokážeme my v opozícii a ľudia, ktorým na Slovensku záleží, zjednotiť, tak zrejme ďalšiu šancu ani nedostaneme,“ povedal líder OĽaNO. Podľa neho chceli lídri opozičných strán dokázať, že sa vedia dohodnúť a je koho voliť. 

Nová nádej! VIDEO Po
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Som rád, že tu stojíme spolu

„Bol by som zvláštny predseda Spolu, keď by som nepovedal, že som rád, že tu stojíme spolu. Nevieme, ako volič rozhodne, ale vieme, že budeme musieť spolupracovať, keď chceme Slovensko zmeniť. Pred voľbami je dôležité definovať kľúčové veci, ktoré nás spájajú,“ uviedol na tlačovke predseda Spolu Miroslav Beblavý. Zdôraznil, že tieto opozičné strany nesmú sklamať ľudí, a preto už dnes prinášajú do debaty myšlienky o zásadných krokoch, ktoré je treba spraviť.

Nová nádej! VIDEO Po
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Kiska má na spoluprácu s Kollárom iný názor

Kiska priznal, že má na spoluprácu s Kollárom iný názor ako napríklad SaS. „Ak budeme mať málo hlasov, mali by sme byť pripravení prísť a požiadať pána Kollára o prípadný vstup do koalície. Je to lepšia alternatíva, ako keby mal vládnuť Smer,“ komentoval. Podľa Sulíka by sa však nemalo očakávať, že po jednom, dvoch stretnutiach "sa spracú všetky rozdiely". Každá strana je podľa Sulíka niečím špecifická, preto môže osloviť rôznych voličov. Podľa jeho slov je práve "opozícia z rozmanitosti" a bola by škoda "túto rozmanitosť stratiť".

Nová nádej! VIDEO Po
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Kollár chce robiť krovie

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár však zdôraznil, že jeho hnutie sa k tomuto spoločnému postupu nepridá a uctí si tieto výročia po svojom. „Nebudeme robiť krovie niekomu, kto si nás zavolá, len keď mu to vyhovuje. Ale keď protestuje demokratická opozícia, tak nás nezavolajú,“ tvrdil Kollár. Ak má byť jeho hnutie súčasťou rokovaní o spolupráci, stanoví si podmienky, ktorých splnenie bude podľa Kollára závisieť od ich zotrvania v týchto rokovaniach.

Nová nádej! VIDEO Po
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Silná alternatíva

Lídri avizovali, že takto chcú ukázať občanom Slovenska, že v budúcich voľbách sú "silnou alternatívou" proti súčasnej vláde. Na stretnutí sa podľa Sulíka tiež zhodli, že nepôjdu do koalície so stranami Smer, SNS a ĽSNS. Pri ostatných politických stranách je podľa neho potrebné počkať, ako sa vyvinú. U opozičných lídrov je podľa Sulíka vôľa pracovať na spoločnej politickej dohode, ktorou sa budú zaoberať na ďalšom stretnutí začiatkom decembra. Načrtol tiež, že by opozícia mohla podpísať aj dokument o spolupráci. Ten Truban prirovnal k zmluve o neútočení medzi koalíciou PS-Spolu a KDH. Kiskova strana Za ľudí by tiež takúto dohodu podporila. Žiada však vylúčenie spolupráce s koaličnou stranou Smer-SD.

Nová nádej! VIDEO Po
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Námestie SNP majú na tieto termíny výročí rezervované OĽaNO a SaS. Matovič oznámil, že jeho strana, ktorá na 17. novembra objednala pódiá na slovenských námestiach, je ich ochotná požičať politickým kolegom. Rovnaký postup zvolili aj sulíkovci, ktorí na druhé výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej (21. februára 2020) zasa majú objednané pódiá na námestiach v ôsmich slovenských mestách.

Viac o téme: OpozíciaRichard SulíkBoris KollárMiroslav BeblavýAndrej KiskaMichal Truban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu