Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výbor NR SR vypočul advokáta Štefana Kseňáka, podľa neho čelí Slovensko kríze

Štefan Kseňák
Štefan Kseňák (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR vypočul advokáta Štefana Kseňáka, ktorý sa uchádza o post ústavného sudcu. Kseňák pôsobí v advokácii od roku 2000 a nominovala ho Slovenská advokátska komora. Podľa Kseňáka čelí v súčasnosti Slovenská republika kríze, pretože občania strácajú dôveru v štátne inštitúcie.

"Čelíme kríze dôvery občanov v štát. Aj vy ako poslanci Národnej rady SR by ste radi vybrali takých kandidátov na ústavných sudcov, ktorí by hájili iba záujmy občanov," uviedol na začiatok Kseňák.

Štefan Kseňák odpovedal aj na otázku zástupcov kancelárie prezidenta, ktorých zaujímalo, ako by zhodnotil svoje nedostatky. Kseňák priznal, že nie je vhodné ísť až príliš do hĺbky pri konkrétnych problémoch. "Priznávam niektoré problémy až príliš analyzujem a potom to človeka pohltí a je to na škodu veci. Preto je lepšie pracovať v tíme a analyzovať iba istú časť, prípadne si vymeniť s kolegami opozitný názor," povedal. Po advokátovi predstúpi pred výbor šéfka policajnej akadémie Lucia Kurilovská.

Opozičného poslanca Miroslava Beblavého (nezaradený) zaujímalo, že Kseňák už 25 rokov pôsobí ako odborný asistent a nestal sa docentom či profesorom. "Dá sa voliť aj rýchlejšia cesta na úkor kvality. Pri takýchto rozhodnutiach som trošku pomalší. Niekedy má človek málo času písať, keď veľa číta. Ale pri väčšej snahe by som už docentom bol," priznal s tým, že chýbajúcu docentúru ako hendikep nevníma. Na druhej strane priznáva, že ako človek má veľmi veľa rezerv. "Niekedy nie je dobré ísť príliš do hĺbky, lebo sa veci komplikujú. To je jedna z rezerv, ktoré by som mal odstrániť," dodal.

Výbor dnes vypočuje 14 kandidátov, po Kseňákovi sa v abecednom poradí predstavia Lucia Kurilovská, Miloš Maďar, Pavol Malich, Michal Matulník, Peter Melicher, Soňa Mesiarkinová, Peter Molnár a Edita Pfundtner.

Viac o téme: Ústavný súdŠtefan KseňákÚstavnoprávny výbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu