Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kandidát na sudcu ÚS Maďar: Je nesprávne na advokáta pozerať cez jeho klientov

Miloš Maďar
Miloš Maďar (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Spoločnosť niekedy hľadí na advokátov pokriveným pohľadom, často sa na nich pozerá cez ich klientov, čo nie je správne. Pred členmi ústavnoprávneho výboru NR SR to vo štvrtok vyhlásil kandidát na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR Miloš Maďar s tým, že advokátom treba priznať väčšie zásluhy.

On sám je advokátom a je známy aj tým, že je obhajcom Mikuláša Černáka. Na jeho obhajobu ho však pridelil štát ex offo. Na ústavného sudcu ho navrhla banskobystrická Univerzita Mateja Bela (UMB). "Celý svoj právnický život vykonávam v zdravej symbióze dve právnické povolania - advokátsku a pedagogickú činnosť. Ak si kladieme otázku, či advokát v kombinácii s akademikom je vhodný kandidát, ja si myslím, že áno," povedal.

Maďar je za diverzifikáciu právnických povolaní na najvyšších súdnych inštitúciách. "Ja nemám problém, aby sudcovský zbor ÚS tvorili aj politici, aj iní kandidáti z justičného prostredia, ale aj advokáti," odkázal. Advokát odpovedal aj na otázky o registrovaných partnerstvách rovnakého pohlavia a následnej adopcie detí. Podľa jeho názoru je to problematika, ktorá sa dlhodobo vyvíja, ani v rámci štruktúr Európskej únie nemá jasné právne vymedzenie. 

Keďže Maďar pôsobí aj na UMB, kde získal titul JUDr. ešte v roku 2000 aj predseda NR SR Andrej Danko (SNS), dostal otázku aj týmto smerom. K rigoróznej práci šéfa parlamentu povedal, že ju nečítal a nemal možnosť ju ani prelistovať. "Viem sa držať len od toho, čo uvádza správa účelovej komisie Akademického senátu UMB. Správu som čítal, hovorí nám o tom, aký je faktický stav," ozrejmil.

Podľa Maďara každý má nutkanie urobiť si nejaký názor, aj on. "Ale asi by som bol zlý právnik, keby som konštatoval kategorický záver bez toho, aby som si vypočul aj predsedu NR SR a mal možnosť zamyslieť sa nad kontextom celej situácie. UMB ako celok nemala v  roku 2000 upravený postup písania rigoróznych prác. Dnes je už situácia iná," uviedol. Maďar zároveň uznal, že bol podľa záverov komisie porušený autorský zákon. Podľa jeho slov ak niekto pochybil, tak určite oponent.

Viac o téme: Ústavný súdMiloš Maďar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu