Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Malich by na ÚS nekládol prílišný dôraz na právny formalizmus

Pavol Malich
Pavol Malich (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Kandidát na ústavného sudcu Pavol Malich by na Ústavnom súde SR nekládol prílišný dôraz na právny formalizmus. Na spory by sa chcel pozerať menej dogmaticky a hľadal by v nich "normálny ľudský rozmer". Odpovedal tak na otázku, čo by robil pre zefektívnenie fungovania ústavného súdu.

Na tento post ho navrhla Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, Slovenská advokátska komora a Predsedníčka súdnej rady SR Lenka Praženková. Pavol Malich pracuje od roku 1997 ako advokát, predtým bol samosudca a predseda senátu Obvodného súdu Bratislava 1 a Krajského súdu v Bratislave. Ako povedal, profesijne je zameraný najmä na civilné a obchodné právo. Trestnému právu sa venoval len mimoriadne. O post sudcu ústavného súdu sa uchádzal aj v roku 2014.

Na vypočutí v parlamentnom ústavnoprávnom výbore deklaroval, že si dokáže udržať autonómnosť pri rozhodovaní. Na ústavnom súde by sa snažil, aby boli rozhodnutia súdu čitateľnejšie. Zdôrazňuje ochranu ľudskej dôstojnosti. Pri otázkach o registrovaných partnerstvách uviedol, že je otázka času, kedy vývoj príde na Slovensko a k adopciám detí pármi rovnakého pohlavia povedal, že veľmi polarizujú spoločnosť. 

V súvislosti s členstvom Slovenska v Európskej únii a zvrchovanosťou Slovenska zdôraznil, že Slovensko je zvrchovaný štát a úplne dobrovoľne presunulo časť svojich kompetencií. Poslancom priznal, že v minulosti už na ústavný súd kandidoval, ale neuspel. Navrhoval ho vtedy Ján Figeľ.

Viac o téme: Ústavný súdPavol Malich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu