Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Matulník: Pre právnika niet väčšej cti, ako byť sudcom ÚS

Michal Matulník
Michal Matulník (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Právnikovi sa nemôže dostať väčšej cti, ako je možnosť slúžiť občanom vo funkcii sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR. Na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR to vo štvrtok počas vypočúvania povedal kandidát na ústavného sudcu Michal Matulník. Ide o advokáta, ktorého navrhla Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy.

Podľa jeho slov ústavného sudcu musia charakterizovať aktivita, činorodosť a snaha o sústavné zvyšovanie kvalifikácie. "Som presvedčený, že ÚS by mal benefitovať z rôznorodosti právnických povolaní. Profesijná skladba ÚS by mala byť kvantitatívne vyvážená," myslí si.

Na otázku o partnerstvách osôb rovnakého pohlavia uviedol Matulník prípad zo zahraničia, keď by sa sudcovia nemali vyjadrovať o témach, o ktorých môžu v budúcnosti rozhodovať. "Napriek tomu je fér vám naznačiť spôsob môjho uvažovania. Partnerstvá osôb rovnakého pohlavia momentálne právny poriadok neupravuje a neumožňuje. Ak by zákonodárny zbor prijal zákon, ktorý takúto formu pripúšťa, bude potrebné sa s ňou vysporiadať. Rešpektujem súčasnú formuláciu, že manželstvo je zväzok muža a ženy," odpovedal Matulník.

Viac o téme: Ústavný súdMichal Matulník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu