Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najnovší volebný prieskum prináša obrovské prekvapenie: Jasným víťazom by bol tento muž

Miroslav Lajčák, Andrej Danko, Štefan Harabin a Robert Mistrík Zobraziť galériu (2)
Miroslav Lajčák, Andrej Danko, Štefan Harabin a Robert Mistrík (Zdroj: SITA, TASR)

BRATISLAVA - Prehodnotí po tomto prieskume svoje rozhodnutie? Ak by sa prezidentské voľby konali v druhej polovici septembra, minister zahraničia Miroslav Lajčák, ktorý sa kandidovať nechystá, by suverénne zvíťazil pred predsedom SNS Andrejom Dankom.

Prieskum vykonala agentúra Focus v čase od 18. 9. do 25. 9. 2018 formou osobného dopytovania na vzorke 1015 ľudí. Agentúra sa ľudí pýtala nasledujúcu otázku: „Prezidentské voľby budú na Slovensku na jar na budúci rok. Predstavte si však, že by sa prezidentské voľby konali už tento víkend a na prezidenta by kandidovali nasledujúci kandidáti. Ktorému z nich by ste dali svoj hlas?"

Ak by kandidoval, Slováci by si teda za prezidenta so ziskom 26 percent hlasov a výrazným náskokom zvolili šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka. Druhý v poradí, šéf národniarov Andrej Danko, by získal o takmer 14 percent hlasov menej.

Prieskum agentúry Focus
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk)

 

Na treťom až šiestom mieste by sa s malými odstupmi umiestnili Robert Mistrík, Štefan Harabin, Marian Kotleba, Béla Bugár a Veronika Remišová v rozmedzí 9,5 percenta až 7,9 percenta. Ďalší z kandidátov by veľké šance taktiež nemali. Zuzana Čaputová by získala 5,2 percenta hlasov, František Mikloško tesne pod 5 percent a Eduard Chmelár 4,1 percenta. 

Zo všetkých opýtaných bolo rozhodnutých 61 percent Slovákov a 29,7 percenta odpovedalo Neviem. 9 percent respondentov uviedlo, že by voliť nešlo.

Viac o téme: Focus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu