Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bývalý príslušník SIS sledoval novinárov: Priznanie vo výpovedi, mal tak robiť na pokyn Kočnera

Marian Kočner si mal na sledovanie novinárov najať Petra Tótha. Ten mal osloviť aj Miroslava Kriaka, ktorý pracuje na Finančnom riaditeľstve. Zobraziť galériu (3)
Marian Kočner si mal na sledovanie novinárov najať Petra Tótha. Ten mal osloviť aj Miroslava Kriaka, ktorý pracuje na Finančnom riaditeľstve. (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Miroslav Kriak vo výpovedi priznal, že sledoval novinárov. Tvrdí však, že všetko nasvedčovalo tomu, že sledovanie je na pokyn externej utajenej služby.

O výpovedi Kriaka informoval denník SME, ktoré ju získalo legálnou cestou z vyšetrovacieho spisu, ktorý polícia vedie na základe trestného oznámenia redaktora Adama Valčeka. Valček podal trestné oznámenie na Mariana Kočnera, ktorý redaktora zastrašoval. Kriak vypovedal v prípade ako svedok.

Súd rozhodol o Kočnerovi: FOTO Čakajú ho dlhé mesiace a najprísnejšia väzba

"Zadanie na sledovanie Adama Valčeka som dostal od zadávateľa, ktorého meno nemôžem uviesť, pretože v súvisiacom prípade je v režime utajeného svedka," uviedol Kriak do zápisnice. Informáciu o tom, že Kriak mal sledovať novinárov, priniesol ešte v októbri týždenník Plus 7 dní. Bolo to po medializovaných informáciách o Petrovi Tóthovi, Kočnerovom kamarátovi a rovnako bývalom príslušníkovi SIS.

Peter Tóth a Marian Kočner sú kamaráti
Zobraziť galériu (3)
Peter Tóth a Marian Kočner sú kamaráti  (Zdroj: YouTube)

Ten má byť utajeným svedkom v prípade vraźdy novinára Jána Kuciaka a aj on sa mal podieľať na sledovaní novinárov. Kriaka okamžite prepustili z Finančnej správy a Peter Tóth sa ho vtedy zastával. "Ak je to naozaj pravda, podarila sa bulvárnym médiám, ako sú denníky SME, N a ďalšie, zničiť kariéru ďalšiemu človeku," povedal vtedy Tóth. Podľa výpovede vo Valčekovom prípade však Kriak priznal minimálne to, že sledoval redaktora SME.

Redaktora Adama Valčeka sledoval bývalý príslušník SIS Miroslav Kriak
Zobraziť galériu (3)
Redaktora Adama Valčeka sledoval bývalý príslušník SIS Miroslav Kriak  (Zdroj: TASR – Marko Erd, Topky/Ján Zemiar)

"V dopoludňajších hodinách Adam Valček opustil budovu v spoločnosti mladej ženy, stretol sa s neznámym, asi 60-ročným mužom, ktorý na Lazaretskú ulicu prišiel dodávkovým vozidlom," vypovedal Kriak. Valčeka mla sledovať len v ten jeden deň, od rána 06:00 hodiny, do večera 22:00. Kriak si vraj myslel, že pracuje externe pre tajnú službu, pretože vraj všetko tomu nasvedčovalo. O tom, že objednávateľom mal byť Kočner, sa vraj dozvedel neskôr v rámci inej kauzy.

Kočnerovi sprísnili väzbu

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici vo štvrtok rozhodoval o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, Jána Šantu, o sprísnení a predĺžení väzby pre Mariana Kočnera. Podnikateľovi väzbu predĺžili do 28. apríla 2019.

Rovnako mu ju súd aj sprísnil. Kočner teda bude v tzv. kolúznej väzbe, čo znamená, že mu budú kontrolovať poštu aj telefonáty. Väzbu bude vykonávať v Leopoldove. Rozsudok však nie je právoplatný, Kočnerovi obhajcovia sa odvolali.

Viac o téme: Miroslav KriakSledovanie novinárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu