Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Tesné rozhodnutie britského parlamentu: Brexit bez dohody odmietli

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/Mark Duffy/UK Parliament via AP)

LONDÝN - Poslanci dolnej komory britského parlamentu v stredu hlasovali proti vystúpeniu krajiny z Európskej únie bez akejkoľvek dohody. Hlasovanie bolo tesné, proti takémuto scenáru sa vyslovilo 312 poslancov, zatiaľ čo 308 ich uznesenie odmietajúce brexit "nadivoko" nepodporilo.

V uznesení sa uvádza, že poslanci "odmietajú odchod Veľkej Británie z Európskej únie bez Dohody o vystúpení a Rámca pre budúce vzťahy". Po tomto hlasovaní je odchod Británie z únie menej pravdepodobný, no nastať môže aj tak, keďže uznesenie dolnej komory britského parlamentu nie je právne záväzné.

Mayová po skončení hlasovania v poslaneckej snemovni povedala, že "Británia EÚ opustí bez dohody, ak s ňou žiadnu dohodu neuzavrie". Britská premiérka tiež pripustila možnosť konania nového referenda, avšak poslancov varovala, že jeho výsledok by mohol znamenať, že k odchodu Británie z EÚ napokon vôbec nedôjde. Zdôraznila tiež, že dohoda, ktorú jej vláda uzavrela s EÚ, je jedinou dohodou, ktorá je momentálne k dispozícii.

Premiérku po hlasovaní o nemožnosti brexitu bez dohody nepriamo podporila aj Európska komisia (EK). "Nestačí hlasovať proti odchodu bez dohody; musíte súhlasiť s dohodou (o brexite)," varovala podľa agentúry AP poslancov britského parlamentu EK.

Vodca opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn po hlasovaní povedal, že stredajším rozhodnutím parlamentu sa nič nevyriešilo. "Budem mať stretnutia s poslancami všetkých strán zastúpených v parlamente. Predĺžením termínu brexitu sa nič nevyrieši," povedal Corbyn.

Večerné hlasovanie podľa hovorcu komisie vzala na vedomie. "Sú len dve cesty k odchodu z EÚ: s dohodou alebo bez nej. Únia je pripravená na oboje," uviedol hovorca komisie Margaritis Schinas.

Zákonodarcovia v utorok odmietli mierne pozmenenú dohodu o odchode Británie z EÚ. Za túto dohodu hlasovalo 242 poslancov Dolnej snemovne, proti ich bolo 391. O pôvodnom návrhu dohody poslanci hlasovali už v januári. Proti pozmenenému vládnemu návrhu o dohode o brexite hlasovalo aj 75 poslancov Mayovej Konzervatívnej strany, 235 konzervatívcov bolo za. Dohodu podporili aj štyria nezávislí poslanci a traja labouristi. Poslanci naopak v stredajšom hlasovaní odmietli nezáväzný návrh, ktorý mal zaviazať vládu, aby sa usilovala o odklad brexitu do 22. mája. Tento návrh podporilo 164 poslancov, proti bolo 374.

Britskí poslanci budú vo štvrtok hlasovať o odklade brexitu do 30. júna, dlhšie predĺženie by znamenalo účasť Británie na voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to dnes predseda Dolnej snemovne John Bercow. Doteraz predpokladaný termín odluky je 29. marec. Pokiaľ by Londýn chcel odklad odluky predĺžiť na dlhšie obdobie než do konca júna, muselo by sa Spojené kráľovstvo zúčastniť európskych volieb.

Viac o téme: Britský parlamentEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu