Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PRÁVE TERAZ Druhé referendum nebude: Poslanci schválili návrh na odklad brexitu

Prejav Theresy Mayovej pred zákonodarcami Dolnej snemovne britského parlamentu
Prejav Theresy Mayovej pred zákonodarcami Dolnej snemovne britského parlamentu (Zdroj: SITA/Mark Duffy/UK Parliament via AP)

LONDÝN - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu neschválili vo štvrtok dodatok vyzývajúci na odklad termínu odchodu Británie z EÚ, aby sa mohlo uskutočniť druhé referendum o brexite. Za návrh hlasovalo 85 poslancov, proti ich bolo 334. Informovala o tom stanica BBC.

Hlasovania sa zdržala väčšina poslancov Labouristickej strany. Britský parlament v stredu odmietol brexit bez dohody, teda tvrdý brexit. Pôvodne je odchod Británie z EÚ naplánovaný na 29. marca, dohodu, ktorú s Bruselom vyrokovala vláda premiérky Mayovej, však parlament už dvakrát neschválil.

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu však schválili vo štvrtok dodatok, podľa ktorého má vláda požiadať Brusel o možnosť odkladu termínu odchodu Británie z EÚ. Informovala o tom BBC. Za návrh hlasovalo 412 poslancov, proti ich bolo 202. Poslanci predtým neodhlasovali dodatok požadujúci odklad brexitu bez udania termínu, ktorý by snemovni umožnil hlasovať o viacerých možnostiach riešenia procesu odchodu Británie z EÚ. Za návrh hlasovalo 312 poslancov, proti ich bolo 314. Návrh by znamenal, že hlavné slovo pri utváraní podoby brexitu by mal parlament.

Poslanci odmietli aj dodatok požadujúci hlasovanie o možných riešeniach brexitu v parlamente maximálne do 30. júna. Proti bolo 314 poslancov, za ich hlasovalo 311. Dolná snemovňa tiež odmietla dodatok z dielne opozičnej Labouristickej strany požadujúci odklad brexitu s cieľom nájsť riešenie, na ktorom by sa zhodla väčšina poslancov. Za návrh hlasovalo 302 poslancov, proti ich bolo 318.

Viac o téme: PoslanciHlasovanieTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu