Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

ONLINE Mala to byť kľúčová schôdza, všetko je inak: Koalícia zažehnala krízu na poslednú chvíľu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Voľba kandidátov na ústavných sudcov, brexit, vládne a poslanecké návrhy legislatívnych zmien, ako aj správy niektorých parlamentných výborov. To je hrubý sumár toho, čo dnes čaká poslancov na zasadnutí 43. schôdze Národnej rady SR. To sa začalo dnes o 13:00.

NAŽIVO Vyhlásenie ku Koaličnej rade

VIDEO Situácia v parlamente

16:03 Predseda Smeru nepripúšťa predčasné voľby. Hovorí ale o roku 2019 ako o predvolebnom roku.

ONLINE Mala to byť
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:58 Fico hovoril aj o presunutí rokovania o tlačovom zákone. "Máme väčšie ambície ako právo na odpoveď," doložil Fico s tým, že zákon má byť upravovaný.

15:54 Fico uviedol, že na rade zároveň ukotvili postupy, ktoré upresňujú podmienky v budovaní zahraničných vojenských základní na území Slovenskej republiky. Fico však uviedol, že rešpektujú aj tento postoj SNS a dodal, že na to majú ako strana právo.

15:53 Tibor Bastrnák ocenil konsenzuálny priebeh Koaličnej rady a verí, že pri najbližšej voľbe ústavných sudcov sa dočkáme adekvátneho výsledku.

15:52 "Náš záujem je o to, aby bol sfunkčnený Ústavný súd," zdôraznil Bernaťák a dodal, že SNS nedovolí výstavbu zahraničných vojenských základní na Slovensku. Uviedol to na margo napätých vzťahov medzi ministrom zahraničných vecí a SNS.

15:51 Tibor Bernaťák za SNS vyslovil poďakovanie koaličným partnerom. Podľa neho bolo rokovanie konštruktívne. "Za SNS môžem vyjadriť radosť, že je v tejto koalícii vôľa znižovať daňové zaťaženia," vyjadril sa Bernaťák.

15:49 Časť zákonov bola presunutá, pretože bolo potrebné využiť priestor aj za nového ministra financii, ktorý príde do funkcie v apríli.

15:47 Robert Fico informuje že dohody mali hladký priebeh.

15:39 Očakáva sa vyhlásenie ku Koaličnej rade, na ktorom vystúpi Tibor Bernaťák, Robert Fico a Tibor Bastrnák.

14:54 Vláda prichádza s návrhom zákona lex brexit podľa opozície neskoro. "Vláda mala s týmto návrhom prísť skôr, v januári alebo aspoň začiatkom februára. Vláda mala takto ošetriť tvrdý brexit. Je nezodpovedné, že sa o návrhu zákona začína rokovať až dnes, tri dni pred reálnym brexitom," dodal v parlamentnej rozprave k návrhu zákona poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS).

14:37 Poslanci rozhodli o tom, že zákon, ktorý upravuje legislatívu v prípade tvrdého brexitu, prerokujú v zrýchlenom režime. Druhé a tretie čítanie návrhu zákona sa teda uskutoční ešte na súčasnej 43. schôdzi parlamentu.

14:15 Definitívne hlasovanie o opätovnom zavedení práva na odpoveď pre politikov sa odsúva. Návrh z dielne Smeru-SD je totiž jedným zo 17 bodov, ktoré vládna koalícia presunula na májové rokovanie.

13:56 Ekonomické a sociálne návrhy z dielne SNS, Smeru-SD a Mosta-Híd sa presúvajú na májové plénum. Rozhodli o tom poslanci na návrh týchto troch poslaneckých klubov. Dovedna ide o 16 bodov programu.

Richard Raši
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:51 Richard Raši je za rečnickým pultom, kde hovorí ohľadom zákonov v rámci neriadeného odchodu Veľkej Británie z Európskej únie tzv. lex brexit.

13:46 Nový člen parlamentu Milan Mojš zložil poslanecký sľub. Stalo sa tak po odchode Michala Bagačku z parlamentu, ktorý odišiel preto, lebo sa stal štátnym tajomníkom ministerstva vnútra. 

Milan Mojš
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Milan Mojš
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:38 Národná rada nebude voliť kandidátov na ústavných sudcov skôr, ako má v pláne. Plénum totiž odmietlo návrh Ondreja Dostála z klubu SaS, aby sa volilo už 27. marca, a nie až 3. apríla.

ONLINE Mala to byť
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:33 Poslanec Tibor Baštrnák presunul veľké množstvo bodov zákonov do nasledujúcej schôdze.

13:30 Podpredsedu parlamentu Glváča nebudú odvolávať pre jeho komunikáciu s Kočnerom. Nepríde ani o miesto vo výbore na kontrolu vojenského spravodajstva. Koalícia tieto opozičné návrhy nepodporila.

13:28 Anton Hrnko sa prvýkrát ukázal na verejnosti po leteckej tragédii, ktorá postihla jeho rodinu.

ONLINE Mala to byť
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:15 Poslanec Miroslav Beblavý navrhuje odvolanie Martina Glváča. "Ak chceme byť skutočne európska krajina, nemôžeme tolerovať, aby v takejto funkcii bol človek spojený s ľuďmi, obvinenými z vraždy novinára," povedal Beblavý.

13:10 Poslanec Zsolt Simon navrhuje zrušiť amnestie pre Mariana Kočnera.

13:01 Poslanci otvorili 43. schôdzu parlamentu minútou ticha za obete leteckej tragédie, pri ktorej zahynula manželka a deti poslanca SNS Antona Hrnka (SNS).

Minúta ticha za obete letu, kde zahynula manželka a deti poslanca Antona Hrnka
Zobraziť galériu (9)
Minúta ticha za obete letu, kde zahynula manželka a deti poslanca Antona Hrnka  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Začiatok schôdze má na programe poslanecký sľub Milana Mojša (Smer-SD), ktorý nahradí v pléne Michala Bagačku, ktorý sa stal novým štátnym tajomníkom na ministerstve vnútra a funkcie sa ujal 15. marca.

Plénum sa bude zaoberať aj kandidátmi na ústavných sudcov, ktorí boli výborom verejne vypočutí minulý týždeň. Z počtu 29 uchádzačov si poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, ktorých môžu predložiť prezidentovi. Ten z nich má vybrať deväť sudcov, ktorí doplnia súčasné prázdne miesta na Ústavnom súde.

Očakávané rozhodnutie o tlačovom zákone

Poslanci prerokujú viaceré návrhy v druhom čítaní. Rozhodnú tak napríklad o tlačovom zákone od poslancov za stranu Smer-SD Dušana Jarjabka a Miroslava Číža. Tí chcú opätovne zaviesť právo na odpoveď, ako aj pokuty v podobe, v akej boli v zákone v roku 2008. Ako píšu v dôvodovej správe k návrhu novely, „týmto návrhom zákona sa možnosti uplatnenia práva na odpoveď rozširujú v zmysle pôvodného znenia tlačového zákona. Treba zdôrazniť, že predmetom práva na odpoveď je len skutkové tvrdenie. Vylučuje sa teda odpovedať na hodnotiace úsudky“.

Reakcia na brexit

Skrátené konanie sa dotkne aj rokovania o vládou schválenom lex brexit zákone. Ten reaguje na odchod Veľkej Británie z EÚ. Účinnosť by mal nadobudnúť dňom odchodu krajiny z únie. Jeho predmetom sú pohybové aj pobytové práva, otázky zabezpečenia sociálnych vecí, štúdia, uznávania dokladov či vodičských preukazov.

Snemovňa opätovne prerokuje prezidentom SR Andrejom Kiskom vetovaný zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. Hlava štátu navrhuje Národnej rade SR vypustiť ustanovenia týkajúce sa povinnosti uvádzať v reklamných materiáloch prinajmenšom 50 percent slovenských výrobkov. Argumentuje ustálenou európskou judikatúrou, z ktorej vyplýva, že takéto opatrenie je v rozpore s pravidlami voľného pohybu tovaru na spoločnom trhu Európskej únie.

Informoval o tom v piatok minulý týždeň Martin Lipták z tlačového oddelenia prezidenta. Prezident zároveň odporúča vypustiť ustanovenia, ktoré k návrhu zákona pribudli v druhom čítaní cez poslanecké pozmeňovacie návrhy. Podobne ako pri predchádzajúcich vetách poslancov upozornil, že zmeny doplnené v druhom čítaní, ktoré sa návrhu zákona týkajú len okrajovo, nie sú v súlade s pravidlami tvorby právnych predpisov. Náhle a zásadné zmeny podľa prezidenta neprispievajú ku kvalite legislatív. Skôr naopak, obídením odbornej diskusie riskujú neželané dôsledky.

Strop, ktorý súvisí s odchodom do dôchodku

Poslanci by mali hlasovať o návrhu ústavného zákona, ktorým sa má od júla tohto roka zaviesť strop na vek odchodu do dôchodku. Poslanci hlasovanie už niekoľkokrát odložili. Tento návrh si na schválenie vyžaduje podporu ústavnej väčšiny, teda aspoň 90 hlasov. Podľa navrhovaného ústavného zákona by ľudia na Slovensku mali ísť do penzie najneskôr v 64 rokoch. Poslanci za Smer-SD Jana Vaľová a Erik Tomáš podali ešte na vlaňajšej októbrovej schôdzi pozmeňujúci návrh, aby žena, ktorá vychovala jedno dieťa, mala právo ísť do dôchodku najneskôr v 63,5 roku. Ak žena vychovala dve deti, mohla by ísť najneskôr v 63 rokoch a žena s tromi a viacerými vychovanými deťmi má mať strop na dôchodkový vek na úrovni 62,5 roku.

Poslanci sa budú zaoberať aj Výročnou správou o členstve Slovenskej republiky v Európskej únii – hodnotenie a aktuálne priority vyplývajúce z Pracovného programu Európskej komisie. Rovnako ich čaká hodnotenie priorít zahraničnej a európskej politiky Slovenskej republiky v roku 2018 a ich zameranie na rok 2019. Plénum zamestná taktiež Správa o činnosti Výboru NR SR pre európske záležitosti za rok 2018. Predmetom rokovania budú aj správy Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2018.

Viac o téme: ParlamentSchôdzaTlačový zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu