Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brexit bez dohody by predstavoval veľkú výzvu, povedal britský analytik

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tim Ireland)

LONDÝN - Odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie bez dohody na presných podmienkach brexitu by pre Britániu znamenal veľa práce v oblasti legislatívy a aj možné zmeny pre vládne úrady a podniky, povedal v piatok Joseph Owen z britského Inštitútu pre vládu (The Institute for Government).

"Ak Británia a EÚ nedosiahnu dohodu - alebo ak dohoda neprejde schválením v Európskom alebo v britskom parlamente - príprava na odchod Spojeného kráľovstva z Únie 29. marca 2019 bude predstavovať veľkú výzvu," povedal. Presný rozsah rozvratu v prípade brexitu bez dohody podľa neho závisí od toho, ako sa zachová Európska únia. "Záleží na tom, že či sa EÚ bude držať platnej legislatívy v oblastiach ako obchodovanie s tovarom, alebo či zavedie jednostranné opatrenia s cieľom zabezpečiť pokračovanie obchodu," povedal.

Vyjednávači Európskej únie a Británie sa vo štvrtok dohodli na texte politickej deklarácie o budúcich vzťahoch oboch strán po odchode Británie z Európskej únie. Deklaráciu budú v nedeľu na summite v Bruseli schvaľovať lídri členských krajín EÚ spolu s predbežnou dohodou o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie. "Potom sa začne proces ratifikácie, do ktorého budú mať čo povedať Európsky parlament a aj britský parlament," povedal Joseph Owen.

Britská premiérka povedala, že Spojené kráľovstvo bude chrániť práva občanov Európskej únie žijúcich v Británii. "Nie je však k dispozícii dostatok informácii o tom, že čo presne to bude znamenať," povedal Owen. Členské štáty EÚ podľa jeho slov britským občanom poskytli ešte menej informácií. "Bez dohody neexistuje nič, čo by zaručovalo práva britských občanov v EÚ a ani obyvateľov únie v Británii," povedal Owen.

"Do akej miery brexit ovplyvní obchodné vzťahy medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou bude tiež záležať na podrobnostiach budúceho fungovania vzťahu, o ktorých sa bude rokovať po odchode Británie z Únie v marci budúceho roka," uzavrel Owen.

Viac o téme: LondýnVeľká BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu