Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

TOTO je dátum, kedy sa rozhodne o brexite: Hlasovaniu budú predchádzať päťdňové rokovania

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Dolná komora britského parlamentu bude o návrhu dohody premiérky Theresy Mayovej o odchode Británie z Európskej únie hlasovať 11. decembra, informovala agentúra DPA. Hlasovaniu budú predchádzať päťdňové rokovania.

Lídri EÚ v nedeľu na mimoriadnom summite v Bruseli schválili dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie a politickú deklaráciu o budúcich vzťahoch medzi Britániou a EÚ. Schválená dohoda teraz musí prejsť hlasovaním v dolnej komore britského parlamentu, ktorému budú predchádzať päťdňové rokovania. Mayová v pondelok v britskom parlamente obhajovala svoj návrh dohody o tzv. brexite i napriek kritike zo strany opozície a aj z radov jej vlastnej Konzervatívnej strany. Písal o tom webový server stanice BBC.

Nedeľné schválenie v Bruseli podľa premiérky vzdalo poctu výsledkom referenda z roku 2016, keď Briti zahlasovali za brexit, a pomohlo udržať blízke vzťahy kráľovstva s EÚ. Predseda britskej Labouristickej strany Jeremy Corbyn povedal, že parlament nebude mať inú možnosť, ako dohodu v hlasovaní odmietnuť. Premiérka podľa jeho slov potrebuje plán B, ktorý bude zahŕňať stály colný režim a silnejší systém ochrany v oblasti zamestnanosti a ochrany životného prostredia.

Bývalí členovia vlády z radov konzervatívcov Ian Duncan Smith, Boris Johnson, Owen Paterson, Michael Fallon a Dominic Grieve sa tiež vyjadrili, že dohoda je neuspokojujúca. Mayová členom parlamentu povedala, že predošlých 19 mesiacov rokovaní bolo o hľadaní kompromisu, ale konečná dohoda obyvateľom Británie zabezpečí znovunadobudnutie kontroly nad zákonom, peniazmi a hranicami.

Mayová však priznala, že nebola celkom spokojná s možnosťou tzv. backstopu - záložného plánu s cieľom zabezpečiť integritu vnútorného trhu a aj bezpečnosti na írskom ostrove. Backstop by podľa nej bol dočasným mechanizmom a Británia by mala mať právo dožadovať sa arbitráže o tom, ako a kedy sa skončí - pokiaľ nebude nahradený obchodnou dohodou alebo inými opatreniami.

Viac o téme: HlasovanieLondýnVeľká BritániaTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu