Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Orbán je presvedčený o príčine brexitu: Vpustili sme migrantov, preto Briti odchádzajú

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: TASR/Markku Ulander/Lehtikuva via AP)

BUDAPEŠŤ - Za brexit nesie zodpovednosť aj vedenie Európskej únie (EÚ), vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v Bruseli po schválení dohody o brexite Úniou na nedeľňajšom summite.

"Teraz sa stalo to, že sme vpustili migrantov a Britov sme nedokázali udržať. Ak by západoeurópske krajiny neboli vpustili migrantov, tak by - podľa môjho názoru - Briti zostali v EÚ," citoval Orbána ľavicový denník Népszava. Podľa maďarského premiéra brexit je vojensko-politickou i civilizačnou stratou, okrem nich však Maďarsko pocíti odchod Britov aj hospodársky. "Ak by Briti boli zostali, tak aj Maďarsko by v nadchádzajúcich rokoch dostalo viac peňazí zo zdrojov Únie," dodal Orbán.

"Únia je v súčasnosti v zlých rukách. EÚ si zvolila vedenie, ktoré Briti nepodporovali, a ktoré nesie zodpovednosť aj za brexit po tom, čo vpustilo prisťahovalcov na kontinent. Za to ponesú zodpovednosť v európskych voľbách 2019,"  citoval slová maďarského premiéra spravodajský server 444.hu, ktorý poznamenal, že Únia je vedená práve Európskou ľudovou stranou (EPP/EĽS), do ktorej patrí aj Orbánov Fidesz.

Viac o téme: BruselViktor OrbánVeľká BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu