Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obama telefonoval s Putinom, obvinil ho z porušenia medzinárodného práva

Zobraziť galériu (43)
(Zdroj: dyvys.info)

KYJEV - Dnes sa konal mimoriadny summit v Bruseli, kde sa všetci zhodli a odsúdili ruskú agresiu. Navyše pohrozili Putinovi sankciami. Kremeľ chce v prípade sankcií zhabať majetok firiem zo západu. Únia je pripravená pomôcť Ukrajine až 11 miliardami eur. Ruské jednotky zatiaľ na Kryme posilnili blokádu základní ukrajinskej armády na Krymskom polostrove a začali v ich blízkosti hĺbiť zákopy. Krym vyhlásil, že sa chce pripojiť k Rusku, referendum to má iba potvrdiť. Najnovšie šokujúce informácie dorazili z Ukrajiny. Rusi vraj mali dnes v noci zaútočiť!

01:00 Naše ONLINE spravodajstvo sme ukončili. Ďakujeme, že ste nás sledovali

00:35 Uskutočnil sa hodinový rozhovor medzi Vladimirom Putinom a Barackom Obamom. Americký prezident povedal, že ruské kroky chápe, ako jasné porušenie medzinárodného práva a ukrajinskej ústavy, ktoré museli mať následky v podobe sankcií. Z rozhovoru vzišlo, že ukrajinská a ruská strana majú vyriešiť spor diplomatickou cestou a v záujme všetkých obyvateľov dotknutých regiónov.

23:08 Ruský oligarcha je proti rozdeleniu Ukrajiny. Vyzýva ruskú stranu, aby riešila spor diplomatickou cestou. Rusko by malo preukázať väčší rešpekt k zvrchovanosti Ukrajiny, píše ukrajinská Pravda

22:00 BR OSN opäť mimoriadne rokuje o Ukrajine, tentoraz za zatvorenými dverami

Na ďalšom mimoriadnom, tentoraz neverejnom zasadaní sa dnes kvôli kríze na Ukrajine stretli v New Yorku členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN). Ide o prvé rokovanie, na ktorom bude členov BR OSN o aktuálnom vývoji na Ukrajine informovať prostredníctvom telemostu priamo z ukrajinskej metropoly námestník generálneho tajomníka svetovej organizácie Jan Eliasson.

V uplynulom týždni rokovali členovia tohto grémia o kríze na Ukrajine už na troch mimoriadnych zasadaniach. Popri ukrajinských predstaviteľoch absolvoval Jan Eliasson dnes v Kyjeve podľa webovej stránky BR OSN separátne rokovania s patriarchom Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Filaretom a metropolitom Antonijom.

21:36 Ukrajinskí vojaci blokujú strategickú cestu ruským polovojenským jednotkám medzi Simferopolom a Melitopoľom

21:30 Americká Snemovňa reprezentantov schválila pôžičku miliardu dolárov drvivou väčšinou v počte 385 proti 23. Teraz návrh mieri do Senátu

21:15 Ruské vrtuľníky krúžia nad Sevastopoľom na Kryme

20:55 Ukrajinská armáda mobilizuje a je pripravená, napísal portál dyvys.info

Tu je niekoľko záberov, ktoré ponúkol portál. Ukrajinská armáda na nich demonštruje svoju pripravenosť.

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: dyvys.info)

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: dyvys.info)

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: dyvys.info)

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: dyvys.info)

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: dyvys.info)

20:46 Rusko: Armáda začala rozsiahle cvičenie protivzdušnej obrany

Ruská armáda začala dnes rozsiahle cvičenie protivzdušnej obrany v priestore základne Kapustin Jar ležiacej na juhu krajiny. Uskutočňuje sa v atmosfére eskalácie napätia medzi Moskvou a Západom ohľadom situácie na Kryme, informovala tlačová agentúra RIA Novosti.

Základňa Kapustin Jar, situovaná približne 450 kilometrov východne od ukrajinských hraníc, bude počas mesačného cvičenia hostiť 3500 vojakov a vyše tisíc kusov vojenskej techniky. Manévre vyvrcholia skúškou balistických striel S-300 a Buk-M1 typu zem-vzduch, ako aj ďalších protivzdušných obranných systémov. "Je to po prvý raz, čo sa všetky obranné jednotky z celej oblasti, vrátane pobrežnej hliadky a Severnej flotily, stretnú na jednom mieste. Ide o dosiaľ najväčšie protivzdušné cvičenie Západného vojenského okruhu," povedal plukovník Oleg Kočetkov, pričom dodal, že manévre sú súčasťou pravidelných bojových cvičení.

Manévre prebiehajú v čase, keď sa zintenzívňuje politická kríza na Ukrajine, ktorá viedla k momentálnej patovej situácii medzi Ruskom a západnými štátmi ohľadom budúcnosti polostrova Krym, autonómneho ukrajinského regiónu, obývaného prevažne Rusmi. Referendum o jeho odtrhnutí sa od Ukrajiny sa bude konať 16. marca. Krymské úrady odmietli uznať novú ústrednú vládu v Kyjeve, ktorá vo februári zosadila prezidenta Viktora Janukovyča, a vyslovili záujem o pripojenie polostrova k Rusku. Moskva schválila vojenský zásah proti Ukrajine, kým tisíce členov "miestnej domobrany" pod údajným ruským velením preberajú kontrolu nad strategickými bodmi na Kryme.

20:40 UNIAN: Janukovyč už údajne nie je medzi živými

Na svetlo sveta prenikla opäť správa o smrti exprezidenta Janukovyča. Tentokrát prichádza z iného zdroja. Uviedla to dnes večer tlačová agentúra UNIAN, ktorá sa odvolala na hodnoverné zdroje v špeciálnych službách Ukrajiny. UNIAN sa v tejto súvislosti obrátil na ruské orgány, vrátane administratívy prezidenta Ruskej federácie a verejnoprávnu televíziu i televíziu NTV, so žiadosťou o potvrdenie alebo vyvrátenie tejto správy.

Viktor Janukovyč naposledy vystúpil na verejnosti na tlačovej konferencii v Rostove nad Donom 28. februára. Ruský prezident Vladimir Putin tento týždeň v utorok uviedol, že Janukovyča videl ešte pred dvoma dňami živého. Denník Moskovskij komsomolec však v dnešnom vydaní napísal, že Janukovyča postihol infarkt myokardu a že podľa vyjadrenia lekárov leží vo vážnom stave v nemocnici.

Fámy o Janukovyčovom úmrtí sa objavili po prvý raz v noci na 4. marca. V tej istej noci sa jeho meno spomínalo aj na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov, kde ruský veľvyslanec Vitalij Čurkin, na ktorého sa UNIAN taktiež dnes obrátil, predložil fotokópiu údajného listu Viktora Janukovyča, v ktorom požiadal Vladimira Putina o vyslanie vojenskej pomoci na Ukrajinu. Samotný Janukovyč na tlačovej konferencii v posledný februárový deň však na priamu otázku poprel, že by sa chystal požiadať Moskvu o vojenskú pomoc.

20:36 Krymskí Tatári považujú vypísanie referenda za dielo "niekoľkých šialencov"

Krymskí Tatári nepovažujú za zákonné plánované referendum o pripojení polostrova Krym k Ruskej federácii a obrátili sa dnes so žiadosťou o pomoc na medzinárodné spoločenstvo. Vyplýva to zo slov predsedu Medžlisu (parlamentu) krymských Tatárov Refata Čubarova pre ukrajinskú televíziu Hromadske.

Medžlis podľa neho vyzýva všetkých obyvateľov Krymu bez rozdielu národnostnej príslušnosti, aby bojkotovali prípravy plebiscitu i samotné hlasovanie 16. marca. Čubarov považuje za veľmi dôležité, aby teraz medzinárodné spoločenstvo rýchlo reagovalo praktickými krokmi. Situácia totiž mimoriadne rýchlo smeruje k priepasti. Vypísanie referenda označil Čubarov za absurdné, pretože na Ukrajine, nejestvuje zákon o miestnych plebiscitoch. Rozhodnutie schválilo podľa jeho názoru "niekoľko šialencov" v čase, keď sú ulice plné ozbrojencov a obrnených vozidiel.

Čubarov predtým informoval, že parlament krymských Tatárov sa obrátil ma medzinárodné organizácie so žiadosťou o vyslanie mierového kontingentu Organizácie Spojených národov do Autonómnej republiky Krym. Krymskí Tatári tvoria na polostrove, ktorý dnes jeho parlament vyhlásil s okamžitou platnosťou za súčasť Ruskej federácie, 12 percent populácie.

20:25 Rusi chystajú v noci zo štvrtka na piatok útok! Píše ukrajinská Pravda.

Noviny tvrdia, že zdroj z vojenských tajných služieb s tromi možnými scenármi, ktoré sa môžu uskutočniť dnes v noci. Pôvodne mali dnes Rusi opustiť niekoľko základní na Kryme, ale zdroj tvrdí, že to mal byť iba krycí manéver. Akcia sa môže spustiť dnes v noci a môže trvať aj cez víkend.

Prvý scenár počíta s leteckým útokom. Vrtuľníky majú byť vo svojich pozíciách a majú Rusi práve prostredníctvom nich chcú udrieť.

Druhý scenár počíta s nasadením špeciálnych síl.

Tretia možnosť majú byť polovojenské jednotky, ktorí by boli v prvej línii útoku.

20:00 Júlia Tymošenková chce väčšiu európsku integráciu

Vyhlásila to dnes v Írsku, kde sa stretla s ďalšou politickou osobnosťou Ukrajiny Vitalim Kličkom. Ukrajinský prezidentský kandidát, líder strany UDAR Vitalij Kličko vyzval dnes na konferencii Európskej ľudovej strany (EĽS) v írskom Dubline na ďalšiu podporu pre jeho krajinu. "Sme Európania", a to o ukrajinskom národe neplatí iba geograficky, ale aj mentálne, vyhlásil svetový šampión v boxe, ktorý patril počas revolučných dní v Kyjeve medzi hlavné osobnosti odporu voči Janukovyčovmu režimu.

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

19:20 Ukrajinské úrady chcú od Interpolu zatknutie Janukovyča

Interpol dostal od ukrajinských úradov žiadosť o vydanie medzinárodného zatykača na exprezidenta Janukovyča. Uviedla to organizácia na svojom webe so sídlom v Lyone. Ukrajinci to zdôvodňujú "obžalobou za zneužívanie moci a vraždy".

19:15 Naživo prehovoril Barack Obama k situácii na Ukrajine. Potvrdil sankcie pre Rusko a povedal, že referendum o Kryme bude znamenať porušenie medzinárodného práva a ukrajinskej ústavy

18:57 Robert Fico hovorí, že EÚ našla spoločnú reč, všetci odsúdili ruský postup na Kryme

Európska únia dnes našla spoločnú reč, všetkých 28 krajín súhlasilo s ostrým odsúdením ruských vojenských aktivít na Kryme a zhodlo sa na tom, že Ukrajina potrebuje pomoc. Po dnešnom mimoriadnom summite šéfov vlád a krajín EÚ k Ukrajine to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico s tým, že únia stojí pri Ukrajine a on sám jej želá, aby podpísala asociačnú dohodu a bola súčasťou EÚ.

"Európska rada považuje to, čo sa na Ukrajine deje, za porušenie medzinárodného práva a odsudzuje takéto porušenie ukrajinskej suverenity a územnej integrity zo strany Ruskej federácie. Európska rada zároveň vyzýva Rusko na stiahnutie svojich vojakov späť na základne," interpretoval Fico závery summitu. EÚ tiež žiada Rusko o možnosť pre medzinárodných pozorovateľov vstúpiť na Krym.

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: FB)

Rada zároveň súhlasila s odložením rokovaní o vízovom režime medzi EÚ a Ruskom a odložili sa aj rozhovory o zmluve upravujúcej vzťahy medzi EÚ a Ruskou federáciou. "Je dôležité pristúpiť k rozhovorom a vyjednávaniu a ak ani to neprinesie uvoľnenie napätia, tak EÚ je pripravená prijať napr. zákazy spojené s cestovaním či zmrazenie účtov. Ak nedôjde k zníženiu napätia, tak to bude mať ďalekosiahle dôsledky vo vzťahoch medzi úniou a Ruskom," upozornil slovenský premiér.

Na margo vízie, ako chce Európska komisia pomôcť Ukrajine, Fico poznamenal, že vláda SR bude súhlasiť s finančnou pomocou nášmu východnému susedovi, ale len za podmienky, že to nebude mať žiaden vplyv na štátny rozpočet SR. "Akákoľvek pomoc z fondov EÚ je možná len vtedy, ak sa predtým iniciuje pôžička z Medzinárodného menového fondu (MMF). Potom je okamžite k dispozícii 680 miliónov eur a ďalšie pôžičky. Nepoznám ale krajinu, ktorá by si po pôžičke od MMF polepšila, ale je to vnútorný ukrajinský problém," poznamenal šéf slovenskej exekutívy.

Európska rada bola podľa jeho slov k Ukrajine ústretová aj vo veci asociačnej dohody. "Je tu ponuka ešte pre túto ukrajinskú vládu, aby bola podpísaná politická časť dohody. Pri časti týkajúcej sa slobodného obchodu je EÚ pripravená prijať jednostranné opatrenia, z ktorých by mohla mať Ukrajina úžitok, a to dovtedy, kým dôjde k samotnému podpisu zmluvy o voľnom obchode," vysvetlil.

Na otázku, ako prebiehala debatách o prísnejších sankciách voči Rusku, ktoré sa nateraz neprijali, Fico poznamenal, že každý štát má s Ruskom určitú úroveň vzťahov, a to sa dnes prejavilo. "To, čo sa prijalo, je prienik. Ten text je veľmi silný, lebo je to jeden hlas EÚ. Najhoršie by bolo, keby sme dnes neboli schopní povedať nič. SR sa hlási k tomu, čo hovorí EÚ a máme záujem koordinovať postoje s úniou," dodal.

Putin a jeho bezpečnostná rada
Zobraziť galériu (43)
Putin a jeho bezpečnostná rada  (Zdroj: Twitter)

18:45 EÚ zastavila rozhovory s Ruskom o vízach. Po mimoriadnom summite to vyhlásil Herman Van Rompuy

Európska únia v reakcii na obsadenie Krymu ruskými vojakmi pozastaví rozhovory o zjednodušení vízového režimu a základnej zmluve s Ruskom. Súčasne pohrozila uvalením sankcií v prípade, že Rusko nezačne rokovať s ukrajinskými úradmi. Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy to dnes oznámil na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady venovanom vývoju na Ukrajine.

Podľa Rompuya musí Moskva "v najbližších dňoch" začať rokovania s ukrajinskou stranou, ktoré by mali v priniesť výsledky v limitovanom časovom horizonte. Ak sa tak nestane, Únia zváži uvalenie sankcií v podobe zákazov cestovania, zmrazenia majetku a zrušenia summitu EÚ-Rusko. Na otázku, či sa sankcie budú týkať aj prezidenta Vladimira Putina, Van Rompuy povedal, že EÚ bude na to reagovať vo vhodný čas.

Európski lídri tiež varovali Rusko, že ak bude pokračovať v snahách o destabilizáciu Ukrajiny, bude to mať "ďalekosiahle dôsledky" na vzťahy medzi Moskvou a Bruselom, ekonomickú sféru nevynímajúc. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso po skončení mimoriadneho summitu oznámil, že EÚ čo najskôr podpíše všetky politické kapitoly asociačnej dohody s Ukrajinou. Asociačné dohody chce Únia uzatvoriť najneskôr do augusta aj s Moldavskom a Gruzínskom.

18:35 Poľský minister obrany potvrdil, že na budúci týždeň dorazí do Poľska 12 stíhačiek F-16 spolu s 300 mužmi americkej armády

Keď smútite, zapáľte sviečku. V opačnom prípade môžete do Janukovyča hádzať šípky
Zobraziť galériu (43)
Keď smútite, zapáľte sviečku. V opačnom prípade môžete do Janukovyča hádzať šípky  (Zdroj: Twitter)

18:20 NATO vyzvalo ruské jednotky na Kryme, aby sa vrátili na základne

Severoatlantická aliancia vyzvala dnes Rusko, aby stiahlo svoje jednotky na Kryme naspäť na základne. Súčasne vyjadrila podporu zachovaniu územnej celistvosti Ukrajiny, oznámila agentúra Reuters. 

"Vyzývame Rusko, aby stiahlo svoje sily (na Kryme) naspäť na základne, a aby sa zdržalo akéhokoľvek zasahovania aj v iných oblastiach Ukrajiny," vyhlásil generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen. Ukrajinská kríza má vážne dôsledky pre bezpečnosť a stabilitu celej euro-atlantickej oblasti. Európa podľa jeho slov čelí najväčšej bezpečnostnej hrozbe od konca studenej vojny. 

"Ukrajina je cenným a dlhodobým partnerom NATO. V týchto ťažkých chvíľach NATO stojí za ukrajinskou suverenitou, integritou a základnými princípmi medzinárodného práva," povedal Rasmussen. 

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk (vľavo) a generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen si podávajú ruky pred stretnutím v sídle NATO.
Zobraziť galériu (43)
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk (vľavo) a generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen si podávajú ruky pred stretnutím v sídle NATO.  (Zdroj: SITA)

18:00 Členovia SND žiadajú vládu o odmietnutie agresie na Kryme

Členovia Slovenského národného divadla si dovoľujú požiadať vládu SR a vrcholných predstaviteľov štátu o vyjadrenie jasného odmietavého stanoviska k situácii na Kryme. "Ako najbližší susedia Ukrajiny, ako pamätníci historických momentov, ktoré sa tragicky zapísali do dejín našej krajiny – anektovanie českých Sudetov Mníchovským diktátom, pohraničného územia Slovenska Viedenskou arbitrážou v roku 1938, okupácia Československa vojskami Varšavskej zmluvy v roku 1968 – nemôžeme a nechceme súhlasiť s aktom agresie Ruska a s narušením územnej celistvosti Ukrajiny, hoci vedomí si dôležitosti historického medzníka a geografického bodu Krym pre ruské dejiny. Prosíme o konkrétne stanovisko a s ním príslušné opatrenia i reakcie. Nechceme, aby sa dejiny opakovali!" uvádzajú vo výzve divadelníci.

Pod túto výzvu sa podpísali:

Richard Stanke, Marián Geišberg, Jozef Vajda, Emília Vášáryová, Mária Breinerová, Tomáš Maštalír, Alexander Bárta, Vladimír Obšil, Martin Nahálka, Szidi Tobias.

17:55 Putin na Ukrajine prekrúca fakty, tvrdí americká diplomacia

Ruský prezident Vladimir Putin podľa Spojených štátov zdôvodňuje okupáciu ukrajinského Krymu zmesou nepravdivých tvrdení a prekrútených faktov. Americké ministerstvo zahraničia publikovalo v stredu "súhrn faktov", ktoré podľa úradu uvádzajú na pravú mieru Putinovu manipuláciu s informáciami. Podobná aktivita a obvinenia lídra niektorej z veľmocí z nepravdivých tvrdení je pre americký úrad úplne nezvyklá, uviedla agentúra Reuters. 

Ruská diplomacia označila dielo amerických kolegov za "primitívne pozmeňovanie reality" a "druhoradú propagandu". Washington podľa nej "nie je schopný sa zmieriť s tým, že nemôže vždy a všade diktovať svoju vôľu a vystupovať v donedávna bežnej úlohe neomylného sudcu s právom posledného slova".

17:25 USA oznámili vízové obmedzenia pre osoby zodpovedné za krízu na Ukrajine

Vláda USA zaviedla dnes nové vízové obmedzenia pre proruských oponentov prechodnej vlády v Kyjeve a odstránila niektoré prekážky v procese uvalenia finančných sankcií voči viacerým osobám, zodpovedným za pôsobenie ruských vojakov na ukrajinskom polostrove Krym. Nové obmedzenia týkajúce sa cestovanie do USA platia pre bližšie nekonkretizované osoby, ktorých počet nezverejnili. Ide o osoby, ktoré administratíva amerického prezidenta USA Baracka Obamu obviňuje z ohrozovania suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny.

17:13 Pre "prípad núdze" ruský raketový krížnik hliadkuje na západnom pobreží Krymu

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Twitter)

17:10 Na Kryme aktivisti nemajú problém hrdo mávať s bývalou červenou vlajkou Sovietskeho zväzu s kosákom a kladivom

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Twitter)

17:05 Jaceňuk nechce, aby sa z Krymu stal zmrazený alebo hurúci konflikt s Ruskom

Ukrajina si neželá ani zmrazený, ani horúci konflikt s Ruskom v súvislosti s udalosťami na Kryme. Uviedol dnes v Bruseli ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, ktorý sa stretol s lídrami EÚ tesne pred ich krízovým summitom k situácii na Ukrajine. Jaceňuk ruského prezidenta Vladimira Putina varoval, aby v Európe nestaval nové deliace múry.

"V roku 1994 sme sa vzdali jadrového arzenálu a dostali sme záruky pre našu suverenitu a jednotu. My sme si splnili naše povinnosti, nie sme viac jadrovou mocnosťou a veríme, že tí, ktorí nám sľúbili územnú celistvosť, splnia svoje sľuby," povedal premiér. Ak by to tak nebolo, spochybnilo by to celý súčasný systém globálnej bezpečnosti a program nešírenia jadrových zbraní, nakoľko by svet darmo presviedčal krajiny ako Irán či Severná Kórea, aby sa vzdali svojho jadrového arzenálu, keď v budúcnosti dané záruky prestanú platiť.

Jaceňuk ďalej povedal, že pre upokojenie celkovej situácie na Kryme jeho vláda vyzvala Rusko na návrat ruských vojakov na Kryme do kasární. Tiež by nemala podporovať nelegitímnu vládu na Kryme, naopak, mala by sa zapojiť sa do mierových rozhovorov, po ktorých volá aj medzinárodné spoločenstvo.

Podľa Jaceňuka Ukrajina úspešne odoláva opakovaným provokáciám na použitie sily, čím zabránila určitým scenárom diktovaným Ruskom. "Veríme, že sa to dá vyriešiť mierovou cestou. V prípade ďalšej intervencie a eskalácie napätia na našom území ukrajinská vláda a armáda zakročia v súlade s ústavou a so zákonmi. Sme pripravení brániť našu krajinu," varoval Moskvu Jaceňuk. Priamo Putinovi odkázal, že Kyjev je pripravený rokovať, ale nie je pripravený sa vzdať a podriadiť sa Rusku.

16:54 Video, kde zadržali lídra proruských protestov Pavla Gubareva

16:48 Jaceňuk pozval lídrov NATO, aby rokovali o možnej vojenskej intervencii

16:36 Ukrajinskí vojaci zostávajú zablokovaní na základniach na Kryme

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Twitter)

16:25 Dav Ukrajincov za jednotnosť krajiny takto demonštroval včera v Donecku. Na znak jednotnosti vytiahli ľudia veľkú modro-žltú vlajku

16:20 V Donecku zadržali lídra proruských protestov

Ukrajinská bezpečnostná služba zadržala dnes vodcu proruských protestov v meste Doneck ležiaceho na východe krajiny. Oznámil to reportér agentúry Reuters, ktorý bol svedkom zásahu. Podľa jeho slov prišlo pre doneckého podnikateľa Pavla Gubareva asi desať príslušníkov civilnej kontrarozviedky SBU.

Gubareva zadržali priamo v jeho byte v Donecku pre podozrenie z vykonávania aktivít, ktoré "porušili územnú celistvosť a nezávislosť štátu". Podnikateľ nekládol pri zatýkaní odpor. Pavel Gubarev bol jednou z čelných osobností proruského protestného hnutia, ktorého účastníci opakovane obsadili budovu oblastnej rady v Donecku a vyvesili na nej ruskú vlajku. Sám sa označil za "ľudového gubernátora" a naliehal na doneckých regionálnych poslancov, aby prerušili vzťahy s Kyjevom a zverili mu velenie polície.

V stredu došlo v Donecku k zrážkam medzi proruskými aktivistami a účastníkmi manifestácie za zachovanie jednotnej Ukrajiny, ktoré si vyžiadali najmenej sedem zranených. Doneck je baštou zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča a od soboty, keď ruský prezident Vladimir Putin získal súhlas na vyslanie vojsk na Ukrajinu, je prakticky neustále dejiskom proruských demonštrácií. Nová kyjevská vláda tvrdí, že protesty v mestách vo východnej a južnej časti Ukrajiny vyvoláva Moskva, aby tak získala zámienku pre možné nasadenie svojich jednotiek na ukrajinskom území.

16:14 Situácia v hoteli, kde mali očakávať zástupcov OBSE

16:10 Ozbrojenci obsadili krymskú rozhlasovú a televíznu stanicu Čiernomorská TV v Simferopole a nahradili ju vlastným ruským vysielaním stanice Rossiya 24

16:04 Jaceňuk prisľúbil skoré podpísanie asociačnej dohody s EÚ

"Sme odhodlaní urovnať túto krízu v medziach mierových opatrení," zdôraznil Jaceňuk vo štvrtok na tlačovej konferencii v Bruseli

Nová ukrajinská vláda podpíše asociačnú dohodu s EÚ v "najskoršom možnom" termíne. Premiér Arsenij Jaceňuk to povedal novinárom vo štvrtok v Bruseli, kde sa zúčastnil na mimoriadnom summite EÚ venovanom situácii v bývalej sovietskej republike. Ukrajina podľa Jaceňuka prekonáva "politickú, ekonomickú a vojenskú krízu", ktorá sa dotýka "celej Európy". Predmetom diskusie s lídrami EÚ bolo hľadanie spôsobu, ako vyriešiť konflikt na Kryme iba pomocou "politických a diplomatických nástrojov".

"Sme odhodlaní urovnať túto krízu v medziach mierových opatrení," zdôraznil Jaceňuk, pričom vyjadril istotu, že sa podarí nájsť "východiskovú stratégiu, ktorá umožní každému pochopiť, že Ukrajina je nezávislý štát, nikto nemá právo zasahovať do našich vnútorných záležitostí a všetci majú záujem na mieri a stabilite". Nová ukrajinská vláda, ktorá prevzala vedenie krajiny po februárovom zosadení prezidenta Viktora Janukovyča, je tiež "vďačná európskym partnerom za ich finančný balík ponúkaný Ukrajine". Komentoval tak súbor opatrení, ktoré v stredu navrhla Európska komisia, vrátane finančnej pomoci v sume 11 miliárd eur.

Táto loď blokuje prístup k Čiernemu moru
Zobraziť galériu (43)
Táto loď blokuje prístup k Čiernemu moru  (Zdroj: FB)

15:58 Pentagon zdvojnásobí počet stíhačiek na Pobaltí

Americká vláda viac ako zdvojnásobí počet bojových lietadiel v rámci kontrolnej misie vzdušných priestore na Pobaltí. Potvrdil to v stredu šéf generálneho štábu generál Martin Dempsey. Generál tiež potvrdil plán zintenzívnenia výcviku vzdušných síl v Poľsku v záujme možnosti pohotovej reakcie na vývoj súčasnej napätej situácie na Ukrajine. Pentagon zároveň chce tento cieľ dosiahnuť v spolupráci s NATO. Dempsey potvrdil, že sa telefonicky spojil s ruským náprotivkom a vyzval ho na "vytvorenie priestoru pre diplomatické riešenie" krízy na ukrajinskom autonómnom regióne Krym.

Ruská vláda popiera, že tisíce neoznačených vojakov, ktorí od minulého týždňa okupujú vojenské a dôležité administratívne objekty na Kryme, sú príslušníkmi ruskej armády. Vláda v Kyjeva však tvrdí opak a obvinila Moskvu z invázie, v čom ju podporili aj EÚ a USA. Krymská vláda vo štvrtok potvrdila záujem pripojiť región k Rusku, o čom rozhodne referendum 16. marca.

Demonštrácie spojené s krymskou
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

15:55 Ruský minister zahraničia Lavrov: Zatiaľ nemáme s USA dohodu o Ukrajine

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes oznámil, že Rusko a Spojené štáty zatiaľ nedospeli k žiadnej dohode týkajúcej sa riešenia krízy na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Interfax. "V tejto chvíli nemôžeme medzinárodnému spoločenstvu povedať, že máme dohodu," uviedol Lavrov po stretnutí so šéfom diplomacie USA Johnom Kerrym v Ríme.

15:50 Kompletný prejav ukrajinského premiéra v Bruseli si môžete pozrieť na stránke Európskej rady

15:40 Ruská televízia RT v dnešnom vysielaní už stihla zmeniť mapu a Krym začlenila do ruského územia

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Twitter)

15:20 Na tlačovej konferencii po summite v Bruseli ukrajinský premiér Jaceňuk ďakoval EÚ za podporu. Spolu má Ukrajina dostať až 11 miliárd eur. Tlačovka nového ukrajinského premiéra vyvolala obrovský záujem novinárov. Nepodporil ani vyhlásenie Krymu na odčlenenie od Ukrajiny. Podľa neho je toto vyhlásenie nelegitímne

Ukrajina žiada ruskú vládu, aby stiahla svoje vojenské jednotky na svoje základne na Kryme a začala skutočné rozhovory. Na tlačovej konferencii po skončení mimoriadneho summitu EÚ k Ukrajine to dnes vyhlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. "Musia stiahnuť vojenské jednotky, rešpektovať medzinárodné záväzky a územnú celistvosť Ukrajiny a nepodporovať tých, ktorí chcú jej rozdelenie," povedal Jaceňuk.

Pripravované referendum o pripojení Krymu k Rusku označil za nelegitímne. "Referendum nemá žiadny právny základ. Vyzývame ruskú vládu, aby týchto údajných separatistov nepodporovala. Krym bol a bude integrálnou súčasťou krajiny," uviedol šéf ukrajinského kabinetu.

Jaceňuk avizoval, že jeho vláda je pripravená čo najskôr podpísať asociačnú dohodu s EÚ. Zároveň chce obnoviť rokovania s Medzinárodným menovým fondom a podpísať pripravovanú dohodu znamenajúcu finančnú podporu. Podľa Jaceňuka sa dnes EÚ jasne prihlásila k teritoriálnej celistvosti Ukrajiny. Zároveň privítal finančnú pomoc 11 miliárd eur od Únie. "Sme v zúfalej finančnej situácii, vláda sa snaží zabezpečiť stabilitu, uhradiť všetky výdavky a zachovať sociálne štandardy," povedal.

Jaceňuk verí, že EÚ je pripravená urobiť reálne kroky k stabilizácii situácie. "Očakávame, že EÚ, USA a pravdepodobne aj Rusko budú robiť čo najviac, aby stabilizovali situáciu. Musíme nájsť tie správne možnosti a nástroje na vyriešenie krízy. Ktorá cesta je najviac efektívna, to je už otázka na EÚ a USA," dodal.

Demonštrácie spojené s krymskou
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

15:05 Krymskému parlamentu hrozí rozpustenie, podľa Čubarova poslanci prišli o rozum

Ukrajinský parlament môže v dohľadom čase prerokovať návrh na rozpustenie zákonodarného zhromaždenia Autonómnej republiky Krym. V rozhovore pre agentúru UNIAN to dnes nevylúčil podpredseda ukrajinského parlamentu Ruslan Košulynskyj. "Kroky (krymského) parlamentu svedčia o pokuse rozbiť územnú celistvosť Ukrajiny," uviedol.

Podľa Košulynského zatiaľ nie je jasné, či sa kvôli dramatickému vývoju na Kryme uskutoční mimoriadne plenárne zasadnutie ukrajinského parlamentu. Dodal však, že jeho predsedníctvo určite kvôli tomu zasadne. "K takému kroku (ako je rozpustenie krymského parlamentu) treba pristupovať neobyčajne rozvážne," dodal s tým, že súčasťou rozhodovania musí byť aj názor ústavného súdu. Košulynskyj zdôraznil, že na Ukrajine neexistuje zákon o miestnych referendách.

"Na základe čoho potom ktosi (na Kryme) plánuje referendum," pýtal sa. Súčasne vyjadril presvedčenie, že výsledok referenda na Kryme s výnimkou Ruska neuzná žiaden štát sveta. Za nelegitímne označil dnes referendum o štatúte Krymu aj Pavlo Petrenko, ktorý v novej ukrajinskej vláde zastáva funkciu ministra spravodlivosti. Upozornil, že otázky spojené s územnou celistvosťou a suverenitou Ukrajiny nemôžu byť predmetom miestneho referenda. Plebiscit v tejto veci sa môže uskutočniť len na celoštátnej úrovni, zdôraznil.

Podobne ako Košulynskyj pripomenul, že Ukrajina momentálne nemá zákon o miestnych referendách. Dodal, že udalosti súvisiace s krymským referendom sa odohrávajú pod tlakom ruských vojakov. Podozrenie, že poslanci krymského parlamentu dnes hlasovaním o pripojení Krymu k Rusku ako subjektu Ruskej federácie splnili niečiu politickú objednávku, vyslovil dnes líder krymských Tatárov Refat Čubarov. Na adresu 78 poslancov, ktorí návrh podporil, na svoje stránke na sociálnej sieti Facebook napísal, že "prišli o rozum".

14:54 Proruskí demonštranti protestujú pred parlamentom na Kryme

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Twiiter)

14:35 Popularita Vladimira v Rusku je takmer rekordná. Jeho politiku schvaľuje približne 68% Rusov

14:28 Podpredseda krymskej vlády: Jediné legitímne vojenské sily na Kryme sú ruské, iné sú okupačné

Prvý podpredseda krymskej vlády Rustam Temirgalijev dnes vyhlásil, že jedinými legitímnymi ozbrojenými zložkami na Kryme sú ruské ozbrojené sily. Informovala o tom dnes agentúra UNIAN. "Ozbrojené sily tretích krajín alebo iných štátov budeme považovať za okupačné s príslušnými dôsledkami, ktoré z toho pre ne vyplynú," uviedol Temirgalijev v rozhovore pre Rádio Sloboda. Spresnil, že ukrajinským vojakom slúžiacim na Kryme ponúknu buď zložiť novú prísahu, alebo im umožnia bezpečný odchod do pevninskej časti Ukrajiny.

Dodal, že "rozhodnutie o vstupe Krymu do Ruskej federácie nadobudlo účinnosť" a "referendum je nutné len na jeho potvrdenie". "Krym sa stal súčasťou Ruskej federácie," vyhlásil. Podľa jeho slov sa v súčasnosti pripravuje zmluva medzi Krymom ako subjektom Ruskej federácie a samotným Ruskom, ktorá bude určovať právomoci Krymu a celý rad ekonomických záležitostí. "Samozrejme, budeme sa nachádzať v rubľovej zóne," uviedol. Všetky aspekty vstupu Krymu do zväzku Ruskej federácie pripraví veľká skupina expertov z Ruska, spresnil Temirgalijev, ktorý zverejnil aj plány na "znárodnenie" štátneho majetku v rámci plánov pripojenia polostrova k Ruskej federácii. "Všetky ukrajinské štátne podniky budú znárodnené a stanú sa majetkom krymskej samosprávy," spresnil.

Krymskí voliči sa budú v referende vyjadrovať k dvom otázkam: či sa Krymský polostrov má stať súčasťou Ruska s právami subjektu Ruskej federácie alebo či sa má obnoviť účinnosť ústavy republiky Krym z roku 1992 a štatút Krymu ako súčasti Ukrajiny, informovala agentúra Ukrinform. V súlade s ústavou z roku 1992 je krymská republika súčasťou Ukrajiny a svoje vzťahy s ňou reguluje prostredníctvom dohovorov a zmlúv, vysvetlila RIA Novosti.

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: FB)

14:21 Americký minister zahraničia John Kerry a jeho ruský kolega a minister zahraničia Sergej Lavrov sa majú stretnúť v Ríme

14:18 Ukrajinskí židia píšu list Putinovi

Lídri početnej ukrajinskej židovskej komunity, ktorí prevažne hovoria po rusky, vo štvrtok adresovali šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi otvorený list. Ubezpečujú ho v ňom, že v žiadnom prípade nie sú terčmi diskriminácie tak, ako o tom píšu ruské médiá. Týka sa to podľa nich aj iných po rusky hovoriacich Ukrajincov. "Rozprávanie o násilnej ukrajinizácii a zákazoch ruského jazyka, ktoré je také bežné v ruských médiách, je v skutočnosti len v hlavách tých, ktorí si to vymysleli. Vaše presvedčenie o raste antisemitizmu na Ukrajine, ktoré ste vyjadrili na vašej tlačovej konferencii, takisto nekorešponduje s faktami," cituje z listu spravodajský portál britského denníka The Guardian.

14:10 USA zavedú nové sankcie voči osobám a inštitúciám, ktoré ohrozujú demokraciu na Ukrajine. Ďalšie kroky Spojené štáty stále zvažujú

Americký prezident Barack Obama dnes nariadil zmraziť v USA účty a zakázať vstup na územie Spojených štátov všetkým osobám, ktoré sú zodpovedné za ohrozenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Opatrenie sa týka ruských a krymských predstaviteľov. Obama podpísal nariadenie, ktorého cieľom je potrestať tých ruských a ukrajinských činiteľov, ktorí sú zodpovední za prienik ruských ozbrojencov na Krymský polostrov na juhu Ukrajiny, informovala agentúra Reuters. Konkrétne mená zatiaľ nie sú známe.

Vo vyhlásení Bieleho domu sa uvádza, že ide o "flexibilný nástroj", ktorý umožní potrestať tých, ktorí sú najviac zodpovední za destabilizáciu Ukrajiny vrátane vojenskej intervencie na Kryme, a nevylučuje ďalšie kroky v prípade zhoršenia situácie. Okrem toho ministerstvo zahraničných vecí USA rozhodlo o reštrikciách pri udeľovaní víz skupine úradníkov a fyzických osôb. Ide o súčasť politiky odmietnuť udeliť vízum osobám zodpovedným alebo spoluzodpovedným za ohrozenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny.

13:55 Najnovší prieskum prezidentských kandidátov na Ukrajine

V nadchádzajúcich voľbách, ktoré sa uskutočnia 25. mája je najhorúcejším kandidátom Petro Poroshenko. Biznismen a politik zatiaľ dominuje prieskumom. Tento milionár slúžil vo vládach prezidentov Janukovyča aj Juščenka. Okrem toho vlastní cukrársku spoločnosť Roshen. Zhruba 31% občanov, ktorý by sa zúčastnili volieb by ho preferovali. Ďalší líder Vitali Kličko by získal podporu približne 21%.

13:53 Hlavný vstup do sevastopoľskej zátoky je zablokovaný

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Twitter)

13:49 Ruska sa obávajú už aj Moldavci

Rusko sa v prípade Ukrajiny snaží prepísať hranice druhej svetovej vojny - jeho ďalším cieľom by mohlo byť Moldavsko. Uviedla to dnes litovská prezidentka Dalia Grybauskaite po príchode do Bruselu na mimoriadny summit EÚ, zameraný na krízovú situáciu na Ukrajine. "Európe sa nie vždy darí správne pochopiť, čo sa práve deje. Musíme konať hneď teraz," vyhlásila prezidentka Litvy na adresu Ruska. Zároveň konštatovala, že ľutuje, že ani na dnešnom mimoriadnom summite sa zrejme nezrodí nijaká "rýchla akcia" proti Rusku.

S odkazom na "brutálnu agresiu Ruska proti Ukrajine" pred novinármi uviedla, že keď sa Rusko poráta s Ukrajinou, bude nasledovať Moldavsko a po Moldavsku ďalšie krajiny. Moldavsko má od roku 1992 nedoriešený spor s ruskojazyčným Podnesterskom, ktoré sa politicky a ekonomicky orientuje na Ruskú federáciu. Vôľu pričleniť sa do Eurázijskej únie, ktorú vytvára ruský prezident Vladimir Putin, vyjadrilo v nezákonnom referende aj Gagauzsko, čo je malá enkláva s turkotatárskym obyvateľstvom v Moldavsku.

Grybauskaite pripomenula, že Rusko nedávno uskutočnilo vojenské manévre v Baltskom mori v blízkosti poľských a litovských hraníc, čo je podľa nej "vážna vec" a nejde už iba o Ukrajinu, ale o európske susedstvo ako také a o Baltské more.

Litovská prezidentka v stredu počas návštevy na leteckej základni NATO v Litve vyzvala Severoatlantickú alianciu, aby posilnila svoju prítomnosť v oblasti Pobaltia. Pripomenula, že pobaltské krajiny nemajú vojenské lietadlá schopné zaistiť svoj vzdušný priestor, čo v súčasnosti zabezpečujú Spojené štáty, ktoré v januári poslali do Litvy štyri bojové stíhačky F-15.

Demonštrácie spojené s krymskou
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

13:45 Krym je pripravený prijať ruský rubeľ za svoju národnú menu

Krym je pripravený prijať ruský rubeľ za svoju menu a "znárodniť" štátny majetok v rámci plánov pripojenia k Ruskej federácii. Podľa agentúry Interfax to uviedol dnes krymský vicepremiér Rustam Temurgalijev. "Všetky ukrajinské štátne podniky budú znárodnené a stanú sa majetkom krymskej samosprávy," spresnil.

Poslanci krymského parlamentu sa dnes "principiálne" vyslovili za pripojenie Krymu do zväzku Ruskej federácie. Ako dnes v Simferopole uviedol predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov, ich rozhodnutie musí ešte potvrdiť referendum, ktorého dátum stanovili na 16. marca.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí medzitým uviedlo, že kroky EÚ smerom k zmrazeniu rokovaní o bezvízovom režime s Ruskom sú "spolitizované, nekonštruktívne a nepodložené", informovala agentúra Reuters. Ruský rezort diplomacie zároveň vyjadril nádej, že k tomu nedôjde. "Stále dúfame, že sa dnes naši partneri pre takýto krok nerozhodnú," uviedol hovorca ministerstva Alexander Lukaševič vo vyhlásení.
     

13:38 Ozbrojená milícia v krymskom parlamente nie je veľmi šťastná z fotografie, ktorú urobil reportér BBC.

13:36 OBSE stále nie je na Kryme

Misii vojenských pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa zatiaľ nepodarilo preniknúť na ukrajinský polostrov Krym, kde má vykonať inšpekciu na ukrajinských a ruských vojenských objektoch a vyhodnotiť bezpečnostnú situáciu.

Členmi misie je okolo štyridsať neozbrojených osôb, ktorých úlohou má byť prehliadka vojenských objektov na Kryme a sevastopolského sídla ruskej čiernomorskej flotily.

13:33 Neznámi vojaci, ktorí majú na Kryme podľa Putina operovať, nie sú vlastne až takí neznámi.

Niektorí z nich svoju identitu odhalili na sociálnej sieti. Ide napríklad o Sergeja Maximova, člena ruskej protiteroristickej jednotky a snajpera.

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: FB)

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: FB)

13:28 Ruskí okupanti zabránili vstupu ukrajinských lodí

13:24 Ukrajinskí vojaci na Kryme podľa týchto fotiek z Facebooku dostávajú jedlo, cigarety a vodu aj od ľudí.

Žeby malo ministerstvo obrany problém s dodávkami?

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: FB)

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: FB)

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: FB)

 

13:14 Výzva na zabránenie krviprelievaniu

Veliteľ námorných síl Ukrajiny Sergej Hayduk vyzval námorníkov ruskej čiernomorskej flotily a všetkých obyvateľov Krymu, aby sa zabránilo krviprelievaniu a civilným obetiam.

13:11 Putin rekordérom

Popularita prezidenta Vladimira Putina v ruskej spoločnosti sa už druhý týždeň drží na bezmála rekordnej úrovni. Potvrdzujú to výsledky prieskumu agentúry VCIOM, o ktorých informovali ruská médiá. Podľa výsledkov prieskumu schvaľuje Putinovu činnosť vo funkcii hlavy štátu 67,8 percenta Rusov.

13:05 Protivládne demonštrácie v Kyjeve a ďalších regiónoch Ukrajiny si vyžiadali stú obeť.

Podľa agentúry Ukrinform o tom dnes informovalo ukrajinské ministerstvo zdravotníctva s tým, že ide o štatistiku obetí od 30. novembra 2013. Podľa tohto zdroja v stredu v jednej z kyjevských nemocníc zomrel muž, ktorý bol so zraneniami hospitalizovaný od 28. februára. V nemocniciach v Kyjeve sa ešte stále nachádza 216 ľudí zranených počas protivládnych demonštrácií.

12:57 Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že Rusko na Ukrajine nepodnecuje separatistické nálady a o pripojení Krymu neuvažuje.

Šéf Kremľa dnes po nových správach z Krymu zvolal schôdzu Bezpečnostnej rady, ktorá sa situáciou na Ukrajine zaoberala. O obsahu rokovaní kremeľský hovorca Dmitrij Peskov neoznámil žiadne podrobnosti.

Z interpretácia novely zákona vyplýva, že Rusko by mohlo pripojiť k svojmu územiu prakticky ktorýkoľvek región, ktorého obyvatelia o pričlenenie požiadajú. Nová úprava, ak prejde parlamentom, môže posilniť separatistické nálady v rade postovietských štátov so silnou ruskou menšinou, napríklad v Estónsku, Lotyšsku, Bielorusku alebo Kazachstane.

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

12:52 Ruská vláda prijala návrh zákona, ktorý má uľahčiť udeľovanie občianstva ruskojazyčným cudzincom.

K ruskému etniku sa hlási 17 percent Ukrajincov.

12:46 Ruská Štátna duma sa môže už na budúci týždeň zaoberať návrhom zákona o možnosti pripojenia Autonómnej republiky Krym k Rusku.

V Moskve o tom informoval predseda poslaneckého klubu strany Spravodlivé Rusko Sergej Mironov. "Keď berieme do úvahy dátum referenda (na Kryme) - 16. marca, je dostatok času na to, aby sme zákon prerokovali v obvyklom režime," dodal Mironov, ktorý je jedným zo spoluautorov návrhu zákona.

Poslanci krymského parlamentu sa dnes "principiálne" vyslovili za pripojenie Krymu do zväzku Ruskej federácie. Ako dnes v Simferopole uviedol predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov, ich rozhodnutie musí ešte potvrdiť referendum.

12:44 V blízkosti Astrachánu, pri Kaspickom mori, sa začalo hlavné cvičenie ruskej protivzdušnej obrany.

Zúčastňuje sa ho vyše 3500 odborníkov a asi 1000 kusov techniky. Zlepšovať majú najmä svoju techniku krytia vojakov a dôležitej infraštruktúry, tak isto ako aj odvrátenie leteckého útoku nepriateľa.

12:35 Proti udalostiam na Kryme protestovali aj poloobnažené členky hnutia Femen

Na prsiach mali napísaný odkaz "Stop Putinovej vojne". Skončili v policajnej dodávke.

12:25 Summit: Lídri EÚ nejednotní v názore na tvrdšie ekonomické sankcie proti Rusku

Vedúci predstavitelia Európskej únie sa dnes stretli v Bruseli na mimoriadnom summite, na ktorom  budú hľadať spôsob, ako čo najúčinnejšie reagovať na postupné ruské obsadzovanie  Krymského polostrova patriaceho Ukrajine. Ministri zahraničných vecí EÚ sa v pondelok dohodli na možných "cielených opatreniach" proti Rusku, ak Moskva nezvráti svoj tlak na Ukrajinu a nevráti svoje ozbrojené sily do kasární.

Summit EÚ sa koná na pozadí medzinárodného diplomatického tlaku, keď Spojené štáty, Británia, Francúzsko a Nemecko sa snažia prinútiť Rusko, aby sa zapojilo do rozhovorov o deeskalácii napätia a zmiernení krízy na Ukrajine, a zároveň prijať opatrenia na prevenciu pred vypuknutím násilia. Lídri EÚ sa dnes môžu zhodnúť na zozname krokov proti Rusku - na obmedzených sankciách, pretože vládne nezhoda medzi 28 členskými štátmi pre prijatie tvrdších ekonomických sankcií.

Podľa zdrojov z diplomatického prostredia EÚ je návrh opatrení, ku ktorému sa premiéri a prezidenti budú vyjadrovať, ešte miernejší, než boli stanoviská ministrov zahraničných vecí. V návrhu sa uvádza, že "EÚ je pripravená brániť mier za použitia akýchkoľvek dostupných prostriedkov."

12:17 Ruská potopená loď, ktorá má blokovať Ukrajincov od vstupu do Čierneho mora

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Twitter)

12:07 Do Čierneho mora priplával americký torpédoborec Truxtun

Loď vyplávala v dnešných ranných hodinách z Grécka. Vraj jej vyplávanie nemá súvis s napätím na Kryme. Plavba mala byť naplánovaná dopredu už dlhšie.

11:59 Rusi mali zničiť zariadenia a leteckú techniku niektorých základniach, ktoré opustili

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Twitter)

11:52 Ukrajinská vláda odmieta uznať výsledky krymského referenda

11:30 Pred mimoriadnym summitom o Ukrajine sa koná zasadnutie predstaviteľov V4

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: FB)

11:15 Krymský parlament odhlasoval odtrhnutie od Ukrajiny a pripojenie k Rusku

Krymský parlament sa dnes jednomyseľne vyslovil za pripojenie polostrova k Rusku. Informovala o tom agentúra RIA Novosti, ktorá citovala z textu odhlasovanej deklarácie. Parlament odsúhlasil "vstup do Ruskej federácie s právami subjektu Ruskej federácie," uvádza sa vo vyhlásení.

11:10 Americké stíhačky F-15 už lietajú nad pobaltským nebom

Na Twitteri to uviedol americký veľvyslanec v Lotyšsku Mark Pekala.

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Fb, twitter)

10:52 Podľa švédskych odborníkov, na Kryme pôsobia špeciálne ruské jednotky Specnaz

Specnaz sú ruské elitné jednotky vybavené na špeciálne úlohy.

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Fb, twitter)

10:45 Referendum o Kryme sa bude konať 16. marca

Referendum o štatúte ukrajinského polostrova Krym bude 16. marca. Podľa agentúry RIA Novosti to dnes oznámil krymský vicepremiér Rustam Temirgalijev. V referende sa podľa neho bude odpovedať na otázku, či chce Krym zotrvať ako súčasť Ukrajiny, alebo sa pripojí k Ruskej federácii.

Výzvy na širšiu autonómiu a dokonca i na odtrhnutie na prevažne ruskojazyčnom Kryme zaznievajú od zosadenia prezidenta Viktora Janukovyča, čomu predchádzali krvavé nepokoje. Obyvateľov Krymu vystrašila nacionalistická rétorika z Kyjeva a mnohí otvorene žiadajú pripojenie Krymu k Rusku.

Medzitým polostrov obsadili neidentifikovaní vojaci, avšak zjavne pod ruským velením, píše RIA Novosti. Šéf Kremľa Vladimir Putin poprel, že by išlo o ruských vojakov. Ozbrojencov opísal ako "miestnu domobranu".

10:20 VIDEO Rusi blokujú Krym

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: FB)

10:15 Rusi potopili prvú loď

Nejedná sa však o vojnový stret, ale iba potopenie protiponorkového plavidla na mieste, ktoré spája Čierne more s Donuzlavským jazerom, ktoré má slúžiť ako zábrana ukrajinským plavidlám vyplávať na more. Najprv ho Rusi vytiahli zo šrotovisko a potom ho na určenom mieste potopili. Má to slúžiť na posilnenie krymskej blokády.

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

10:00 Václav Klaus tvrdí, že konfrontácia na Kryme bude zneužitá na pritvrdenie unifikácie Európy

Krymský konflikt vyústi v posilnenie európskej integrácie a Česko na to doplatí, varoval v komentári pre Lidové noviny bývalý český prezident, euroskeptik Václav Klaus. Komentár k Ukrajine napísal spoločne so svojím dlhoročným spolupracovníkom Jiřím Weiglom. Exprezident v ňom zopakoval svoj kritický postoj k unifikácii Európy, ktorá je podľa neho v rozpore s českými národnými záujmami. Pripomenul, že už 21. februára, keď vrcholili protesty na kyjevskom Majdane, v podobnom komentári označil za nezodpovedné živiť ambície radikálov zo západu Ukrajiny o ich možnosti vybrať si medzi Východom a Západom. "Postaviť Ukrajinu pred voľbu Východ či Západ znamená ju rozbiť...," varoval.

"Netušili sme, že sa naše... obavy potvrdia tak rýchlo, iba za desať dní," citovali Lidovky z vyhlásenia inštitútu Václava Klausa. Za obeť ukrajinského konfliktu označil najmä samotných obyvateľov krajiny. Zdôraznil však, že "zvyšovanie napätia v Európe a vo svete, návrat rétoriky studenej vojny či pohyby armád" nezostanú bez následkov. "Atmosféra konfrontácie, ohrozenia a strachu bude rýchlo zneužitá k výraznému pritvrdeniu európskej unifikácie a k urýchlenému vytváraniu z centra riadeného európskeho superštátu. To je proti našim národným záujmom, a preto aj my sme a budeme obeťou dnešnej situácie na Ukrajine a toho, čo ju vyvolalo," citovali Klausa Lidové noviny.

9:55 V ruskej Dume sa diskutuje, ako ďalej s Ukrajinou

Zatiaľ nie je známy výsledný kompromis. Na zasadnutí je však veľa protizápadných nálad.

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Twitter)

9:40 Nad oblastnou radou v Donecku opäť veje ukrajinská zástava

Nad budovou oblastnej rady vo východoukrajinskom Donecku dnes opäť zaviala ukrajinská zástava. Ukrajinská polícia informovala, že proruskí demonštranti, ktorí budovu v stredu znova obsadili, z objektu odišli. "Bolo odporúčanie, aby ľudia opustili budovu. Všetci odišli," uviedol hovorca doneckej polície.

V stredu došlo v Donecku k zrážkam medzi proruskými aktivistami a účastníkmi manifestácie za zachovanie jednotnej Ukrajiny, ktoré si vyžiadali najmenej sedem zranených. Nad Leninovým námestím, na ktorom sa konal míting proukrajinských síl, viali výlučne ruské vlajky. Aktivisti z proruského tábora napadli dokonca aj príslušníkov ukrajinských bezpečnostných síl, ktorí sa počas pokračujúcich protestov v Donecku snažia zachovávať zdržanlivosť. Doneck je baštou zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča a od soboty, keď ruský prezident Vladimir Putin získal súhlas na vyslanie ruských vojsk na Ukrajinu, je prakticky neustále dejiskom proruských demonštrácií.

Nová kyjevská vláda tvrdí, že protesty v mestách vo východnej a južnej časti Ukrajiny vyvoláva Moskva, aby tak získala zámienku pre možné nasadenie svojich jednotiek na ukrajinskom území. Podľa tlačovej agentúry DPA sa demonštrácia proruských síl proti novému vedeniu v Kyjeve konala v stredu i vo východoukrajinskom Charkove. 

9:36 Na Kryme zadržali 3 ukrajinských spravodajských dôstojníkov

9:30 USA poslali do Pobaltia 6 stíhačiek F-15

Stíhačky majú spolupracovať s poľskými vzdušnými silami v rámci NATO.

9:24 Ruské MZV je udivené, že EÚ nekomentuje telefonát o snajperoch na Ukrajine

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v noci nadnes vyjadrilo údiv nad tým, že EÚ odmieta komentovať záznam údajného telefonického rozhovoru šéfky diplomacie EÚ Catherine Ashtonovej s estónskym ministrom zahraničných vecí Urmasom Paetom o tom, že za streľbou do protivládnych demonštrantov v Kyjeve môže byť niekto z vtedajšej ukrajinskej opozície. Februárové protesty si vyžiadali 99 obetí na životoch, pričom väčšina z nich podľahla práve strelným zraneniam.

Ako pripomenula agentúra ITAR-TASS, rozhovor medzi Ashtonovou a Paetom sa uskutočnil koncom februára. Paet jeho pravosť potvrdil a uviedol, že s Ashtonovou na túto tému hovoril 26. februára. Odvolával sa na informácie od svojej známej, Ukrajinky Oľhy, ktorou by mohla byť známa lekárka Oľha Bohomolecová, ktorá na kyjevskom Námestí nezávislosti počas protivládnych protestov ošetrovala ranených.Rozhovor oboch diplomatov sa objavil najskôr na internetovej stránke YouTube, odkiaľ ju prevzala ruská štátna televízia i tlačové agentúry.

Predseda zahraničného výboru Štátnej dumy Alexej Puškov v noci nadnes pre agentúru Interfax vyhlásil, že obsah telefonátu medzi Paetom a Ashtonovou znova potvrdzuje, že na Ukrajine došlo k štátnemu prevratu. Rovnako potvrdzuje, že "obavy EÚ o demokraciu na Ukrajine sú len fikciou a pretvárkou". Fakt, že EÚ nenalieha na vyšetrenie spomínaných podozrení a tají ich, podľa Puškova svedčí o tom, že cieľom podpory opozície v Kyjeve zo strany EÚ je "voviesť Ukrajinu do sféry vplyvu euroatlantickej aliancie".

9:10 Premiér odcestoval na mimoriadny summit o Ukrajine, nie je mu jasné, o čom bude

Slovenská delegácia sa nachádza v Bruseli, kde sa bude konať mimoriadny summit ohľadom situácie na Ukrajine.

Premiér odcestoval na mimoriadny
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Facebook.com)

9:05 Na protest voči ruskému útoku už rezignovali 2 moderátorky televízie Russia Today

Najprv vyjadrila nesúhlas s ruskou agresiou Abby Martinová v priamom vstupe. Následne ju televízia poslala na Krym. Najnovšie v živom vysielaní nesúhlasila s postupom Kremľa ani moderátorka Liz Wahlová. Okrem nich sa

Liz Wahlová dala výpoveď ruskej televízii RT
Zobraziť galériu (43)
Liz Wahlová dala výpoveď ruskej televízii RT  (Zdroj: YouTube)

9:00 EÚ zmrazila 18 predstaviteľom Janukovyčovho režimu majetok

Boli podozriví zo sprenevery majetku, s ktorým chceli utiecť do zahraničia. Medzi nimi sa nachádza napríklad bývalý generálny prokurátor Viktor Pšonka a samotný exprezident Janukovyč. Sankcie platia od dnes.

8:55 Dnes sa v Bruseli koná mimoriadny summit ohľadom krízy na Ukrajine

Chystá sa tam aj ukrajinský premiér Jaceňuk. O výsledkoch rokovania vás budeme informovať.

8:49 Diplomati Ruska a Ukrajiny sa možno zídu ešte pred schôdzkou SNŠ 4. apríla

Schôdzka bývalých sovietskych republík zoskupených v Spoločenstve nezávislých štátov bude 4. apríla v Moskve, stretnutie diplomatov Ruska a Ukrajiny by sa však mohlo odohrať ešte predtým. Informovala dnes o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na námestníka ruského ministra zahraničných vecí Vasilija Nebenziu.

"V Moskve bude 4. apríla pravidelná schôdzka Rady ministrov zahraničných vecí SNŠ, a možno budú stretnutia aj predtým, vrátane (stretnutí) s Ukrajincami," citovala námestníka agentúra Reuters.

Proruský krymský premiér Sergej Aksionov podľa agentúry AP v stredu uviedol, že proruské jednotky majú pod kontrolou všetky prístupové cesty na strategický polostrov Krym a blokujú všetky ukrajinské vojenské základne, ktoré sa doposiaľ nevzdali.

Aksionov spresnil, že k 11.000 členom krymskej domobrany sa pridali aj príslušníci miestnej poriadkovej polície a bezpečnostných síl. Všetci alebo väčšina týchto vojakov sú podľa predpokladov Rusi, aj keď ruský prezident Vladimir Putin i minister obrany Sergej Šojgu dementovali správy o vyslaní vojakov na Krym, píše AP. Aksionov zároveň uviedol, že jeho kabinet je v pravidelnom kontakte s ruskými predstaviteľmi.

Obama telefonoval s Putinom,
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

8:16 Po rusky hovoriaci ozbrojenci posilnili blokádu a budujú zákopy

Ruské jednotky na Kryme posilnili blokádu základní ukrajinskej armády na Krymskom polostrove a začali v ich blízkosti hĺbiť zákopy. Informovala o tom s odvolaním sa na rozhlasovú stanicu Rádio Sloboda tlačová agentúra UNIAN.

Spresnila, že v skorých ranných hodinách blokáda mierne poľavila, keď ukrajinské vojenské objekty strážila len tzv. miestna domobrana. Neskôr sa k nej však pridali ozbrojenci v maskovacích uniformách bez insígnií.

Ruský prezident Vladimir Putin pred časom vysvetlil, že ozbrojenci v uniformách bez rozlišovacích znakov na Kryme sú príslušníkmi krymskej domobrany. Dodal, že také oblečenie a zbrane možno "bežne kúpiť v obchodoch".

Tvrdenia, že na Kryme sú ruskí vojaci, poprel aj ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý dodal, že "nemá poňatia", odkiaľ neidentifikovaní ozbrojenci na Kryme vzali najmodernejšie obrnené transportéry typu Tigr a Rys.

Ukrajinské, ale aj západné zdroje získali od samotných po rusky hovoriacich ozbrojencov vyhlásenia potvrdzujúce, že sú príslušníkmi ruských ozbrojených síl, ktorých na Krym vyslali bojovať s teroristami. Médiá majú k dispozícií aj fotografie a zábery na ruské ŠPZ áut, ktorými sa ozbrojenci presúvajú po polostrove. Minister Šojgu však v stredu vyhlásil, že ide o fotomontáž a provokáciu.

Podľa stredajšieho vyhlásenia ukrajinského ministerstva zahraničných vecí je na Kryme podľa odhadov protizákonne asi 3600 ruských vojakov, ktorí nemajú právo sa tam nachádzať. Ministerstvo uviedlo, že ruská strana sa snaží svojich vojakov skryť, prípadne maskovať aj v súvislosti s príchodom monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), uviedla UNIAN.

8:02 Lavrov: Kroky "našich partnerov" ohľadne Ukrajiny nepomáhajú dialógu

Pokusy "našich partnerov" podniknúť akcie v súvislosti s ukrajinskou krízou prostredníctvom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Severoatlantickej aliancie nepomáhajú dialógu a spolupráci. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

"Chcem veľmi krátko informovať, že sme mali stretnutie s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym o situácii na Ukrajine v súvislosti s krokmi, o ktoré sa naši partneri pokúšajú prostredníctvom OBSE a Rady NATO-Rusko, ako aj ďalších medzinárodných organizácií: krokmi, ktoré nepomáhajú vytvoriť atmosféru pre dialóg a konštruktívnu spoluprácu," citovalo vyhlásenie Lavrova ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Lavrov sa v stredu stretol so svojím americkým rezortným partnerom Kerrym v Paríži. "Súhlasili sme s tým, že Ukrajinci potrebujú pri implementácii dohody z 21. februára pomoc," citovala Lavrova agentúra RIA Novosti.

Februárová dohoda medzi ukrajinskou vládou a opozíciou, ktorú sprostredkovali ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Poľska, predpokladá predčasné prezidentské a parlamentné voľby, vytvorenie vlády národnej jednoty a návrat k predchádzajúcej ústave. Dohoda by umožnila niekdajšej proruskej vláde zostať pri moci do predčasných volieb.

7:00 Ministri zahraničných vecí Ruska a Spojených štátov v stredu súhlasili s tým, že by mali pomôcť Ukrajine implementovať dohodu sprostredkovanú Európskou úniou. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa stretol s americkým rezortným partnerom Johnom Kerrym v Paríži. "Súhlasili sme s tým, že Ukrajinci potrebujú pomoc pri implementácii dohody z 21. februára," povedal Lavrov.
 
1:58 Účasť Severoatlantickej aliancie na riešení krízy na Ukrajine situáciu len skomplikuje
 
Konštatoval ruský veľvyslanec pri NATO Alexander Gruško po rokovaní Rady NATO-Rusko. "Sme presvedčení, že prítomnosť NATO situáciu na Ukrajine len rozbúri," povedal Gruško. "Chceme využiť tento kanál, aby sme objasnili naše obavy z vývoja situácie na Ukrajine a v Kyjeve všetkým členským krajinám Rady NATO-Rusko," zdôraznil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu