Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Irán je optimistický, že dohodu sa podarí dosiahnuť do novembrového termínu

Herman Van Rompuy, v strede, a Catherine Ashton, vpravo, vítajú iránskeho ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa  počas stretnutia v Bruseli.
Herman Van Rompuy, v strede, a Catherine Ashton, vpravo, vítajú iránskeho ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa počas stretnutia v Bruseli. (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf je po pondelňajších bruselských rokovaniach so šéfkou zahraničnej politiky Európskej únie Catherine Ashtonovou optimistický, že spor o jadrový program Teheránu sa podarí vyriešiť do stanoveného termínu, ktorým je 24. november.

"Po rokovaniach s pani Ashtonovou som veľmi optimistický, že tento problém vyriešime načas," povedal Zaríf po stretnutí s Ashtonovou, ktoré označil za "dobré". 

Zdôraznil však, že dosiahnutie dohody "vyžaduje politickú vôľu a plné uvedomenie si potreby riešiť problémy inak ako bežné domáce témy". EÚ nevydala žiadne vyhlásenie k rokovaniam Zarífa s Ashtonovou.

Šéf iránskej diplomacie rokoval v Bruseli separátne aj s belgickým rezortným partnerom Didierom Reyndersom. Ashtonová podľa vlastných slov dúfa, že rokovania s Iránom sa obnovia ešte pred 16. septembrom, keď sa začne zasadanie Valného zhromaždenia OSN. So Zarífom hovorila v mene piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecka.

Irán a svetové mocnosti sa usilujú do 24. novembra uzavrieť dohodu, ktorá by obmedzila jadrové aktivity Iránu výmenou za uvoľnenie sankcií ochromujúcich jeho ekonomiku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu