Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Moderátorku, ktorá kritizovala Putina poslali na Krym: Pomýlili ju americké média, tvrdí televízia!

(Zdroj: YouTube)

MOSKVA - Americkú televíznu moderátorku Abby Martinovú pracujúcu pre stanicu Russia Today financovanú Kremľom, ktorá sa v živom vysielaní vyjadrila proti invázii ruských síl na Ukrajine, poslal jej zamestnávateľ na Krym - aby "lepšie pochopila" situáciu. Nie je to jediný prípad, kedy sa ruský autoritársky režim takto prejavil. Po publikovaní protiruského článku bol taktiež vyhnaný z univerzity ruský historik Andrej Zubov.

Americká moderátorka Martinová, pracujúca z Washingtonu pre Russia Today, v pondelok 3. marca šokovala väčšinou proruských divákov televízie na záver relácie oznámením, že chce vyjadriť svoje silné pocity z prítomnosti ruských vojakov na Kryme. A vyhlásila: "To, čo urobilo Rusko, je zlé."

Moderátorka povedala nenaplánovaný komentár na záver relácie Breaking the Set. Uviedla: "To, že pracujem tu, pre RT, ešte neznamená, že nemám novinársku nezávislosť. Ani nemôžem dostatočne zdôrazniť, ako silno som proti akémukoľvek vojenskému zásahu do záležitostí nezávislého štátu." Pokračovala: "Nebudem tu sedieť a ospravedlňovať alebo obhajovať vojenský útok.“

Russia Today, ktorá vysiela v angličtine, je vo všeobecnosti vnímaná ako hlásna trúba Kremľa. Organizácia Reportéri bez hraníc to označuje za "krok k informovaniu pod kontrolou štátu". Spravodajstvo tejto televízie je často protiamerické a televíziu tiež obviňujú, že ignoruje množstvo prípadov porušovania ľudských práv v Rusku, ako aj rôzne sporné záležitosti, napríklad väzenské tresty pre členky punkovej skupiny Pussy Riot.

Moderátorkine odvážne vyhlásenie bolo v ostrom protiklade s bežným spravodajstvom stanice o ukrajinskej kríze, ktoré odráža postoj Moskvy. V správach je nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk charakterizovaný ako "svojvoľne dosadený" a televízia sympatizuje so zvrhnutým prezidentom Viktorom Janukovyčom, ktorého podporuje Rusko.

Martinová, ktorá v minulosti označila verziu americkej vlády o útokoch z 11. septembra 2001 za "propagandu", vo svojom 75-sekundovom vystúpení však takisto pripustila, že má medzery vo vedomostiach. "Neviem toho o dejinách Ukrajiny a kultúrnom vývoji regiónu toľko, koľko by som mala. Ale jedno viem: vojenský zásah nikdy nie je riešením." Vedenie Russia Today najprv uviedlo pre televíziu Kanál 4, že slečna Martinová "bola pomýlená americkými mainstreamovými médiami".

V oficiálnom vyhlásení televízie z utorkového popoludnia sa však už uvádzalo: "Na rozdiel od rozšírenej mienky si RT nevynucuje od novinárov poslušnosť. Môžu slobodne vyjadrovať vlastné názory, nielen v súkromí, ale aj vo vysielaní. Tak je to aj i prípade vyjadrení Abby o Ukrajine."

Vedenie Russia Today ďalej uviedlo, že názory svojich novinárov rešpektuje a Martinovú nebude nijako postihovať. "Vo svojich vyjadreniach slečna Martinová tiež poznamenala, že nemá hlboké znalosti o skutočnej situácii na Kryme. Preto ju posielame na Krym, aby sme jej dali možnosť vytvoriť si vlastný názor priamo v ohnisku diania," uviedlo vedenie RT. Martinová však pre denník Telegraph povedala: "Napriek tomuto vyhláseniu televízie sa na Krym nechystám ísť."

Video, v ktorom sa moderátorka Abby Martin postavila proti ruskej agresii:

Niečo podobné sa stalo s ruským historikom Andrejom Zubovom. Do českých novín napísal článok, za ktorý ho vedenie vyzvalo, aby sám odstúpil. Pokiaľ by tak neurobil, prepustili by ho. Vraj si sám zvolil druhú možnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu