Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Javorčík: Ministri v Bruseli nerokovali o Putinovom liste pre Barrosa

Peter Javorčík
Peter Javorčík (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Diplomati z krajín EÚ sa dnes priamo nevenovali odpovedi na list, ktorý ruský prezident Vladimir Putin poslal predsedovi Európskej komisie Josému Manuelovi Barrosovi a v ktorom ho žiada o "podstatné zmeny" v obchodnej časti asociačnej zmluvy medzi EÚ a Ukrajinou. Po skončení Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli to uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Peter Javorčík.

"Vieme, že Putin napísal predsedovi Európskej komisie Barrosovi minulý týždeň list. Pokiaľ viem, Európska komisia pripravuje odpoveď, ale toto nebolo predmetom rokovania na dnešnej Rade ministrov," spresnil Javorčík. 

Internetový denník EUobserver v dnešnom vydaní uviedol, že Rada ministrov vydá spoločné stanovisko k Putinovmu listu. V záveroch zo zasadnutia Rady sa Rusko priamo neuvádza, diplomati sa však zhodli na nasledovnom texte:

"Asociačná dohoda je bilaterálna dohoda a akékoľvek úpravy možno vykonať len na žiadosť jednej zo strán a so súhlasom druhej strany, v súlade s mechanizmami ustanovenými v texte a v súlade s medzinárodným právom a s príslušnými vnútornými postupmi strán." Dokument vyzýva Ukrajinu, aby pokračovala v procese plánovaných reforiem a modernizácie ekonomiky.

Ministri potvrdili, že oblasť týkajúca sa uplatňovania režimu voľného obchodu a vzájomného rušenia colných bariér medzi EÚ a Ukrajinou (Hlava IV) bude platiť od 1. januára 2016. Ostatné prvky dočasnej dohody medzi Bruselom a Kyjevom začnú platiť od 1. novembra 2014. Ide o reformné kroky v oblasti spravodlivosti a bezpečnosti, ekonomiky, financií, boj proti podvodom a budovanie inštitúcií.

Putin v liste pre Barrosa žiada urobiť "systematické zmeny" v časti o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou, ktorá je súčasťou asociačnej zmluvy. Putin argumentuje rizikami, ktoré podľa neho predstavuje realizácia dohody pre rusko-ukrajinské ekonomické väzby aj pre celú ruskú ekonomiku. Predstavitelia Európskej komisie trvajú na tom, že je nemožné vykonať zmeny v obchodnej časti dohody o pridružení tak, ako to žiada Putin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu