Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Voľby 2013: Už o týždeň spoznáme nových predsedov a poslancov samosprávnych krajov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Voľby do orgánov samosprávnych krajov - ich predsedov a poslancov - sa uskutočnia presne o týždeň, v sobotu 9. novembra od 7:00 do 22:00. V prípade potreby môžu v obciach začať hlasovať aj skôr. Všade však budú volebné miestnosti otvorené do 22:00. Ak kandidát na predsedu samosprávneho kraja nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, do 14 dní bude druhé kolo, teda pravdepodobne v sobotu 23. novembra.

Priebežné výsledky spracovania hlasovania bude tradične zverejňovať Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Dostupné budú na webstránkach http://portal.statistics.sk a http://volbysr.sk/, kde sa po spracovaní všetkých hlasov objavia aj celkové oficiálne výsledky krajských volieb. Oficiálne výsledky, v poradí štvrtých volieb do orgánov samosprávnych krajov od vzniku SR, vyhlási Ústredná volebná komisia (ÚVK) pre voľby do orgánov samosprávnych krajov.

Poriadok a pokojný priebeh volieb zabezpečí v okolí všetkých volebných miestností polícia. Podľa predsedu ÚVK Štefana Škrabáka (Komunistická strana Slovenska), polícia v zvýšenej miere dohliadne na priebeh a spracovanie volieb hlavne v kritických oblastiach, kde sú skúsenosti s korupciou z minulosti, hlavne na východnom Slovensku alebo v rómskych oblastiach. Doterajšie prípravy na voľby sú pokojné. Ak sa do volieb nestane nič závažné, bude ÚVK najbližšie rokovať až v deň volieb, v sobotu 9. novembra od 7:00. V prípade závažných podnetov sa komisia zíde na mimoriadnom rokovaní. Pre voľby do vyšších územných celkov (VÚC) je zriadených 90 volebných obvodov a 5 932 okrskov, teda volebných miestností. Podľa informácií ÚVK k 29. októbru v ôsmich krajoch bolo 2 571 kandidátov na poslancov krajských zastupiteľstiev a o kreslo ôsmich krajských predsedov sa uchádza 65 kandidátov. Podľa zákona, každý kandidát sa môže do troch dní pred začatím volieb písomne vzdať svojej kandidatúry. Do toho času môže kandidatúru písomne odvolať aj politická strana, ktorá ho kandidovala. Náklady na jesenné krajské voľby budú takmer desať miliónov eur. Kampaň trvá do 7. novembra do 7:00. Od štvrtka 7. novembra od 7:00 až do skončenia hlasovania 9. novembra o 22:00 bude plynúť moratórium. Počas volebného moratória, teda vrátane dňa konania volieb, je zakázaná akákoľvek volebná kampaň. 

Voliť v krajských voľbách sa dá iba v mieste trvalého bydliska. Neexistuje voličský preukaz, s ktorým sa napríklad vo voľbách do Národnej rady SR dá hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku. Každý volič totiž môže voliť iba poslancov, ktorí patria do jeho voličského obvodu. Preto nemôže voliť v inom volebnom obvode, vo volebnej miestnosti mimo svojho bydliska. V inom volebnom obvode by totiž dostal hlasovací lístok s inými kandidátmi. Z tých istých dôvodov sa nedá hlasovať poštou zo zahraničia. Právo voliť do orgánov samosprávnych krajov majú občania Slovenskej republiky a cudzinci, ktorí najneskôr v deň konania volieb dovŕšili 18 rokov. Podmienkou je tiež trvalý pobyt v obci, ktorá patrí do územia samosprávneho kraja, alebo trvalý pobyt vo vojenskom obvode, ktorý patrí pod kraj. 

Na voľbách do vyšších územných celkov, rovnako ako obecných voľbách sa môžu zúčastniť aj všetci cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku. Pri voľbách do Európskeho parlamentu sa to týka len občanov iných členských štátov EÚ. Podľa informácií ministerstva vnútra je v zozname cudzincov s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky 56 562 ľudí. Toto číslo sa do volieb môže zmeniť. Cudzinci sa totiž priebežne prihlasujú a odhlasujú z trvalého pobytu. 

Voliť v jesenných voľbách do orgánov samosprávnych krajov majú právo aj ľudia vo väzbe. Aby však voliť mohli, musia sedieť vo väzbe, ktorá je v rovnakom volebnom obvode, ako je ich trvalý pobyt. O voľbách a práve voliť informujú obvinených riaditelia ústavov, kde sa vykonáva väzba a tiež riaditeľ nemocnice pre obvinených a odsúdených. Obvinený, ktorý je oprávnený voliť, môže požiadať príslušnú okrskovú volebnú komisiu, aby mohol hlasovať mimo volebnej miestnosti do prenosnej volebnej schránky v ústave, v ktorom vykonáva väzbu. 

Vo voľbách do VÚC nemôžu hlasovať právoplatne odsúdení na trest odňatia slobody a ľudia zbavení spôsobilosti na právne úkony. Prekážkou vo výkone volebného práva je aj zákonom stanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodu ochrany zdravia ľudí a výkon základnej vojenskej služby alebo náhradnej vojenskej služby alebo zdokonaľovacej služby - a to v prípade, ak to vyžaduje plnenie úloh podľa osobitných predpisov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu