Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Treba voliť tých, ktorí nediskriminujú cirkev, vyzýva charita

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Predstavitelia katolíckych škôl a charity vyzvali ľudí, aby sa zúčastnili na regionálnych voľbách a volili takých kandidátov, ktorí nebudú diskriminovať cirkevné školy a neverejných poskytovateľov sociálnych služieb.

Ako napísali vo výzve prezident Združenia katolíckych škôl Slovenska Ján Horecký a generálny sekretár Slovenskej katolíckej charity Radovan Gumulák, ľudia majú svojou účasťou na voľbách ukázať, že im nie je ľahostajný osud katolíckych škôl a sociálnych zariadení. Obaja upozorňujú, že samosprávne kraje majú veľmi dôležitú právomoc, a to rozhodovať o počte otváraných tried prvých ročníkov na všetkých stredných školách, teda aj cirkevných.

Ak poslanci podľa Horeckého a Gumuláka rozhodnú o znížení počtu prvých tried, škola sa postupne dostáva do útlmu. „To znamená, že zvolení predstavitelia samosprávnych krajov vlastne získali právomoc rozhodovať o bytí, či zániku všetkých stredných škôl vrátane katolíckych,“ upozornili.

Napríklad v Košickom kraji poslanci podľa nich rozhodli, že sa na dvoch katolíckych gymnáziách neotvorí toľko tried, ako zriaďovatelia požadovali, a to napriek tomu, že o štúdium na týchto školách je dlhodobo vysoký záujem a školy dosiahli mnohé úspechy. Okrem toho formujú mladých ľudí. „Návrh predložil Úrad Košického samosprávneho kraja na čele so županom,“ upozorňujú Horecký s Gumulákom.

Poslanci rozhodujú aj o tom, kto môže poskytovať sociálne služby rodinám s deťmi, ťažko postihnutým, seniorom či sociálne vylúčeným. Rozhodujú, či tieto služby budú poskytovať len subjekty, ktorými sú zriaďovateľmi samosprávy, alebo aj charity, rehole a neziskové organizácie.

„Zvolení predstavitelia budú rozhodovať, či naše deti budú môcť chodiť do katolíckych stredných škôl, alebo či tí, ktorí potrebujú sociálne služby, si budú môcť vybrať poskytovateľa, pre ktorého je dôležitý aj duchovný rozmer života,“ napísali Horecký s Gumulákom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu