Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Konfrontácie trvajú, debata o programe sa predlžuje

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Debata o prioritách vlády na nasledujúce štyri roky, ktorú v utorok otvorila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS), sa predlžuje. Počas trojdňovej diskusie vystúpila viac ako polovica z vyše 50 prihlásených poslancov, zákonodarcovia sa však môžu neskôr hlásiť aj ústne.

O programovom vyhlásení vlády spojenom s vyslovením dôvery sa tak bude hlasovať najskôr v utorok, keď bude debata pokračovať. Bývalá vláda Roberta Fica (Smer-SD) získala v roku 2006 dôveru po štyroch dňoch rokovania.

Parlamentnej rozprave sa, rovnako ako v predchádzajúcich dňoch, nevyhlo vzájomné osočovanie, expresívne výrazy a výčitky. Keďže diskusia sa zatiaľ nesie v podobnom tóne ako pred štyrmi rokmi pri nástupe Ficovej vlády, ambíciu Radičovej kabinetu zvýšiť politickú kultúru sa príliš nedarí napĺňať. Rady poslancov prítomných v rokovacej sále sa počas dňa výrazne preriedili, chýbalo aj viacero ministrov. S blížiacim sa záverom predvíkendového rokovania sa stupňovali emócie a zostrovali slovné útoky.

Úvod dnešnej časti debaty patril bývalým i plánovaným opatreniam v oblasti pôdohospodárstva či chovu dobytka, neskôr sa diskutovalo o justícii, školstve či kultúre.

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd) označil Ficovu vládu za "živelnú pohromu". Upozornil aj na jej viaceré údajné korupčné kauzy, pripomenul podľa neho nevydarený spor o značku Tokaj. "Až neuveriteľne blbým spôsobom ste hnali značku Tokaj do slepej uličky," dodal na adresu predchádzajúceho kabinetu. Dlhodobú právnu bitku o značku Tokaj naposledy oživila žaloba Maďarska na Európsku komisiu za zápis slovenskej značky Vinohradnícka oblasť Tokaj do oficiálneho registra E-Bacchus.

"Ak budeme čiernobieli my na vás a vy na nás, tak to tak bude aj vypadať," posťažoval sa Mojmír Mamojka (Smer-SD). Plánované zmeny v justícii označil za "lacný populistický bonbónik".

Zdĺhavé vystúpenia opozičných poslancov oživil predseda SNS Ján Slota, podľa ktorého sa rozprava o cieľoch stredopravého kabinetu zbytočne naťahuje. Vo svojom prvom vystúpení od začiatku rozpravy o programe navrhol, aby plénum zvolilo "pragmatický" prístup a rokovanie sa skrátilo. "Zabíjame tu čas," dodal. Podporil ho aj podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd).

Opozičná poslankyňa Jana Vaľová (Smer-SD) napadla úvodné vystúpenie premiérky; nepozdával sa jej obraz, ktorý prezentovala o Slovensku. "Programové vyhlásenie je vágne a všeobecné. (...) Mlčí o drastických zmenách, pretože sa blížia komunálne voľby," zdôraznila.

Vaľovej vystúpenie vyvolalo vlnu reakcií zo strany koaličných poslancov. Exminister práce Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) sa ponúkal, že ju poučí o dôchodkovom systéme, poslanec Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS) "pobavil" prítomných poslancov pochvalou na adresu Vaľovej - ocenil jej brošňu. "Ja viem, že táto vláde nebude mať medzi sebou takú odborne zdatnú vešticu, (...) ale zvládne to lepšie," narážal na minulosť poslankyne poslanec Igor Matovič (SaS).

Ostrý tón sa preniesol aj na pôdu výboru na kontrolu vojenského spravodajstva, na ktorom podpredseda Smeru-SD Pavol Paška označil ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS) za diletanta. Minister tvrdil, že ak by zasadnutie výboru nebolo prerušené, mohlo dôjsť aj k fyzickej potýčke.

"Pán Paška dvakrát alebo trikrát zdôraznil zvýšeným hlasom, že som diletant. Tým pádom ma hrubo urazil. Okrem toho mi pán Paška začal drzo tykať a začal do mňa vyskakovať spôsobom, že keby ten výbor nebol prerušený, tak si myslím, že by tam mohlo dôjsť aj k fyzickej potýčke," povedal novinárom Galko po zasadnutí výboru. Paška oponoval, že narážal na údajnú ministrovu nekompetentnosť.

Výbor zasadol po tom, čo vo funkcii šéfa vojenskej rozviedky skončil po asi týždni Milan Hudec pre nezrovnalosti pri previerke. Šéf najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD Fico tvrdil, že protiprávne získal prístup k utajovaným informáciám. Ďalšie zasadnutie je naplánované na utorok. Galko by mal dovtedy predložiť dokumenty, ktoré vysvetlia nejasnosti okolo Hudecovej previerky. Minister chce tiež prešetriť, či nemal k utajovaným skutočnostiam neoprávnený prístup aj bývalý premiér. Naznačuje to vraj rozsah informácií, ktoré Fico vo štvrtok prezentoval pred médiami.

Radičovej kabinet sa chce zamerať na ozdravenie ekonomiky a boj s korupciou, zmeny sa dotknú školstva, zdravotníctva či súdnictva. Plánuje aj úpravy viacerých sporných zákonov, ktoré prijal predchádzajúci Ficov kabinet. Vládne kvarteto SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd má v Národnej rade 79 zo 150 kresiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu