Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Poslanci budú pokračovať v rokovaní o programe Radičovej

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novú slovenskú vládu premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) dnes čaká v parlamente ďalší rokovací deň o jej programovom vyhlásení.

Koalícia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd sa v dokumente určujúcom hlavné priority nasledujúcich štyroch rokov napríklad zaviazala ozdraviť verejné financie či bojovať s korupciou. Nie je jasné, kedy sa o ňom bude hlasovať, do rozpravy je totiž prihlásený veľký počet poslancov.

Debata o programe začala v utorok, poslancom materiál predstavila Radičová. Po uvoľnenom úvode sa v stredu do parlamentu vrátili ostré slovné útoky a obvinenia medzi opozíciou a koalíciou. Kým zástupcovia vládnej štvorice vyčítali bývalému kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) okrem iného rozvrat verejných financií a korupciu, opozícia svoje vládnutie obhajovala a stredopravý kabinet obvinila z účelového očierňovania.

V programovom vyhlásení načrtol nový kabinet zmeny viacerých zákonov. Zásahy plánuje v oblastiach školstva, justície či sociálnych vecí. Vláda plánuje tiež ozdraviť verejné financie; zmeniť tiež chce niektoré zákony bývalej Ficovej garnitúry. Analytici však upozornili, že konkrétnejším návrhom sa tvorcovia dokumentu vyhli, na čo počas stredajšej diskusie upozorňovali viacerí opoziční poslanci.

Koalícia disponuje v parlamente 79 zo 150 poslaneckých mandátov. Na vyslovenie dôvery vláde stačí súhlas nadpolovičnej väčšiny poslancov. Očakáva sa, že koalícia vládny program schváli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu