Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Poslancov čaká diskusia o programe kabinetu Radičovej

Iveta Radičová počas príhovoru k plénu NR SR
Iveta Radičová počas príhovoru k plénu NR SR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci parlamentu budú dnes diskutovať o návrhu vládneho programu. Plány svojho kabinetu v utorok v snemovni predstavila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Zatiaľ nie je jasné, kedy budú poslanci o materiáli hlasovať. Predpokladá sa však, že ho schvália, keďže koalícia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd má v parlamente väčšinu.

Radičovej kabinet chce zmeniť viaceré zákony, ktoré presadila ľavicová vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Zmeny čakajú napríklad oblasti školstva a justície. Kabinet odmietol privatizáciu strategických podnikov, zvýšenie veku odchodu do dôchodku a nárast odvodov. Koaličné kvarteto sa chce tiež sústrediť na ozdravenie verejných financií, tvorbu nových pracovných miest, boj s korupciou či zlepšenie prístupu k spravodlivosti.

Opozičné strany Smer-SD a SNS návrh vládneho programu nepodporia. Tvrdia, že je nedôveryhodný. Radičovej vládu kritizujú aj za to, že pri predstavovaní svojich zámerov nebola dostatočne konkrétna.

Koalícia disponuje v parlamente 79 zo 150 poslaneckých mandátov. Na vyslovenie dôvery vláde pritom stačí súhlas nadpolovičnej väčšiny poslancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu