Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

AKTUÁLNE Vláda predstavila ceny energií pre domácnosti: Koľko si priplatíme za plyn, elektrinu či teplo?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Domácnosti si konečne od vlády dozvedeli, ako by sa v budúcom roku mala zvýšiť suma, ktorú platí za energie. V prípade plynu má ísť hore o 15 %, rovnako tak aj v prípade tepla. Odkaz vlády tiež znie, že pokiaľ budú šetriť, ich platby môžu ostať aj na úrovni, na akej boli doposiaľ.

 

Video: Vláda informovala o cenách energií pre domácnosti

Vláda informovala o cenách energií pre domácnosti (Zdroj: Topky/Maarty)

Ako uviedol premiér Eduard Heger, "v roku 2023 zostane cena elektriny stabilná a bez zmeny v porovnaní s rokom 2022," povedal Heger. Pokiaľ by domácnosti mali platiť cenu elektriny podľa regulovaných cien, nárast by bol podľa premiéra o 380 %. Pre plyn je nárast namiesto regulačným úradom vyrátaných 225 % iba 15-percentný. Priemerné zvýšenie ceny o 15 % platí podľa premiéra aj pre centrálne zásobovanie teplom. Heger dodal, že ak by štát nezasiahol, domácnosti by v budúcom roku zaplatili za energie o šesť miliárd eur viac.

AKTUÁLNE Vláda predstavila ceny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) zdôraznil, že zažívame historicky najväčší nárast cien energií na trhoch. Slovensko bude podľa ministra zachovaním tohoročných cien elektriny v rámci Európy jedinečné. Pripomenul sľub vlády z februára po podpise memoranda so Slovenskými elektrárňami o dodávke silovej elektriny, podľa ktorého sa ceny elektriny nasledujúce dva roky nezvýšia. Vláda sa rozhodla zachovať cenu elektriny napriek rastúcim poplatkom za systémové služby.

AKTUÁLNE Vláda predstavila ceny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Zvýšenie cien plynu a tepla o 15 % Matovič zdôvodnil tlakom na úspory. "Pri plyne a teple, keď 15 % ušetríme, zaplatíme to isté, čo v tomto roku," dodal Matovič. Ceny energií pre domácnosti sa vláde podarilo udržať jednak memorandom so Slovenskými elektrárňami, ktoré nezvýšia cenu silovej elektriny, a na druhej strane dotáciami štátu pre dodávateľov energií.
 

Viac o téme: EnergieCeny pre domácnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu