Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nočná mora sa stále neskončila: Kríza v zdravotníctve vraj nie je zažehnaná, polikliniky bijú na poplach!

Kríza v zdravotníctve vraj stále nie je zažehnaná. Zobraziť galériu (3)
Kríza v zdravotníctve vraj stále nie je zažehnaná. (Zdroj: TASR/Pavol Zachar, Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Nie je žiadnym tajomstvom to, že počas uplynulej soboty si viacerí lekári, ale predovšetkým pacienti na Slovensku vydýchli. No len čo vláda s lekármi po Slovensku dohodla to, že výpovede nakoniec nepodajú, je tu ďalšia kríza a týka sa polikliník. Asociácia týchto zariadení totiž vydala vážne varovanie, že ak sa cez zdravotné poisťovne okamžite nedofinancujú potrebné straty, tak lekári síce neodídu, no nebudú mať čím liečiť!

VIDEO Heger pritom len cez víkend hovoril o zažehnaní krízy:

Premiér Eduard Heger: Kríza je zažehnaná! Nečaká nás kolaps, dohodli sme sa (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Práve spomínaná Asociácia polikliník a zdravotníckych zariadení (APAZ) vydala veľké varovanie o tom, čo sa môže v nasledujúcich dňoch diať, ak sa nedofinancujú konkrétne zdravotnícke úkony. "Vzhľadom na ohlásenú infláciu (NBS ohlásila pre rok 2023 infláciu vo výške 14 %), nárast cien tovarov a energií sme v rámci AZZZ SR požadovali navýšenie rozpočtu pre zdravotníctvo minimálne o 800 miliónov €. V ČR na obdobnú situáciu zareagovala vláda navýšením rozpočtu o 3 miliardy € v prepočte na počet obyvateľov," vysvetľujú na úvod.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: TASR - Branislav Račko)

Vraj majú už poslednú šancu na zvrátenie kolapsu

Posledná šanca na zažehnanie krízy a kolapsu rezortu je podľa nich vraj úprava rozpočtu pre zdravotníctvo v NR SR s tým, že zdravotné poisťovne navýšia úhrady za jednotlivé výkony a body pre všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. "Toto dofinancovanie je nevyhnutné, aby poskytovatelia zdravotnej starostlivosti dokázali uhrádzať platby za navýšenie miezd, rast cien energií, zdravotníckych materiálov, nájmov, údržbu prístrojovej techniky a ďalších nákladových položiek," argumentujú.

Lekári možno zostanú, no bez peňazí nebudú mať čím liečiť

Ak podľa asociácie nepríde k dofinancovaniu, lekári síce zostanú v nemocniciach, ale nebudú mať čím liečiť. "Nemocnice evidujú dlh v nezaplatených faktúrach a na sociálnom poistení vo výške viac ako 1 miliardy €. Niektorí dodávatelia liekov a špeciálneho zdravotníckeho materiálu sú opatrní. Tovar dodávajú zdravotníckym zariadeniam až po uhradení faktúr," vysvetľuje prezident APAZ.

Nočná mora sa stále
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nemocnice nemusia nápor pacientov zvládnuť

Ambulantný sektor bez navýšenia ceny vraj čoskoro skolabuje. "Reálne hrozí, že poskytovatelia v dôchodkovom veku, ktorí nedokážu vyfinancovať svoje prevádzky jednoducho zatvoria svoje ambulancie. Zdravotnú starostlivosť v 60% poskytuje práve ambulantný sektor vrátane pracovísk Jednodňovej chirurgie. Pracuje v ňom cca 12 000 lekárov a 40 % z nich je v dôchodkovom veku. Vláda však nepočíta s ambulantným sektorom. Neviem, či si kompetentní uvedomujú vážnosť situácie. Ak skolabuje ambulantný sektor, nemocnice nebudú schopné nápor pacientov zvládnuť," zdvíha varovný prst Zelník.

Viac o téme: KrízaDohodaZdravotníctvoLOZAsociácia polikliník a zdravotných zariadení
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu