Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

OSN žiada rekordnú sumu na humanitárnu pomoc: Pre ozbrojené konflikty a pandémiu čelíme kríze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

ŽENEVA - Organizácia Spojených národov požiadala o rekordnú sumu 51,5 miliardy dolárov na humanitárnu pomoc na budúci rok. Pre množstvo ozbrojených konfliktov vrátane vojny na Ukrajine, klimatickú zmenu a pandémiu covidu čelí kríze čoraz viac ľudí a niektorí dokonca hladomoru. Informuje o tom štvrtková správa agentúry AFP.

Podľa odhadu Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) bude v roku 2023 potrebovať nejakú formu núdzovej pomoci 339 miliónov ľudí. To je o 65 miliónov osôb viac, ako OCHA odhadoval pred rokom. "Je to fenomenálne číslo a je to depresívne číslo," povedal Martin Griffiths, námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti. Podľa jeho slov pôjde na budúci rok o "najväčší humanitárny program" v histórii.

Pomoc bude potrebovať jeden z 23 ľudí

Ak by ľudia, ktorí potrebujú núdzovú pomoc, žili v jedinej krajine, bola by to po Číne a Indii tretia najväčšia krajina na svete, dodal Griffiths. Z nového odhadu OCHA tiež vyplýva, že v roku 2023 bude potrebovať humanitárnu pomoc celosvetovo jeden z 23 ľudí, v porovnaní s jedným z 95 v roku 2015. Griffiths opísal humanitárne potreby ako "šokujúco vysoké", keďže mimoriadne udalosti sa z roku 2022 prenášajú do roku 2023. "Smrteľné suchá a záplavy spôsobujú zmätok v komunitách od Pakistanu až po Africký roh," povedal. Dodal, že vojna na Ukrajine "zmenila časť Európy na bojisko".

Čelíme tej najväčšej potravinovej kríze

Vo výročnej výzve agentúr OSN a ďalších humanitárnych organizácii sa uvádza, že humanitárna pomoc pre 230 miliónov najzraniteľnejších ľudí v 68 krajinách si vyžiada rekordných 51,5 miliardy dolárov. Minulý rok žiadali 41 miliárd, hoci v priebehu roka bola zvýšená na približne 50 miliárd dolárov. OSN upozorňuje, že pre súčasné problémy čelíme "najväčšej svetovej potravinovej kríze v modernej histórii".

Viac o téme: KrízaHumanitárna pomocOSNRekordná suma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu