Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Inflácia vo veľkom útočí: Niektorí Slováci si enormne prilepšia na platoch, väčšinu však čakajú muky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com, TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Ešte nikdy nebol tak dôležitý čas na to, aby si spotrebitelia kontrolovali svoje peňaženky viac a monitorovali aktuálnu situáciu aj z hľadiska jednotlivých rozpočtov v rámci domácností či podnikov. Inflácia je totiž veľký strašiak, ktorý si potichu berie čoraz väčšie sústo z našich peňaženiek, no jej sekundárny vplyv je nepochybne aj to, že môžeme očakávať nárast platov. To však neznamená, že ide o dobrú správu.

archívne video

Podľa ministerstva financií inflácia v tomto a v ďalšom roku dosiahne dvojciferné hodnoty (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Analýzu aktuálnej situácie a názor riaditeľa odboru finančnej stability Národnej banky Slovenska (NBS) Mareka Ličáka priniesol v tomto segmente denník SME. Ličák tvrdí, že relatívne veľká časť domácností bude mať "pozitívnu zmenu v cash flow". Sú však aj skupiny obyvateľstva, ktoré to budú mať ťažšie. Komodity a potraviny budú teda drahšie, no kupovať si ich budeme zároveň z vyšších platov.

Starší ľudia budú v komplikovanejšej situácii

Inflácia zrejme negatívnejšie zasiahne seniorov. "Moja babka má výdavky zvyčajne na potraviny a energie, preto je jej inflácia vyššia než tá moja. Zároveň perspektíva rastu jej príjmu (dôchodku) je iná, ako je perspektíva môjho príjmu," vysvetľuje Ličák. NBS pri simulácii na porazenie inflácie použila predikciu, podľa ktorej sa táto od polovice roka 2022 do konca roka 2024 dosiahne na 25,7 percenta. To však nie je všetko, keďže ceny nehnuteľností klesnú o päť percent a sadzby hypoték vzrastú na päť percent.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Platy porastú priemerne až o 24 percent!

Je tu však aj príjemnejšia stránka inflácie, o ktorej sa až tak nehovorí. Simulácia NBS totiž ráta s tým, že platy v domácnostiach pri vzorke 600-tisíc ľudí od leta 2022 do konca roka 2024 porastú v priemere o 24 percent. Ide o enormný nárast, hlavne ak si uvedomíme, že v druhom kvartáli sa priemerne výplaty zvyšovali "len" o 7,4 percenta.

Výsledkom tak bude, že asi 234-tisíc domácnosti pocíti vyšší prijem, a to až tak, že vyplatia všetky výdavky a zároveň niečo ušetria. Potom tu je 150-tisícová väčšina, ktorá zarobí o 200 eur mesačne viac a asi každá desiata domácnosť si prilepší o viac ako tisíc eur.

Tí, ktorí budú na hrane

Už z vyššie uvedených riadkov je evidentné, že sú tu aj domácnosti, ktoré z inflácie nemusia vykorčuľovať práve najlepšie. Totiž asi 366-tisíc domácností bude musieť zvládnuť horšie podmienky pri financiách a asi 220-tisíc domácností pocíti pokles príjmov o 200 eur mesačne. Je tam tiež riziko straty zamestnania a následnej neschopnosti splácať úvery či dlhy.

Inflácia vo veľkom útočí:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NBS)

V riziku nesplácania by sa tak mohli ocitnúť až 3,8 percenta úverov na bývanie a 5,7 percenta úverov spotrebiteľských. Dôvodom je práve ohrozujúci pokles finančných príjmov domácností. "Inflácia je fenomén, ktorý pomaličky a isto uhrýza z vašej finančnej pozície a veľakrát si to človek ani neuvedomí," uviedol na záver ešte Ličák.

Viac o téme: InfláciaEkonomická situáciaVýplaty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu