Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dráma ohľadom ruského plynu? Ten podľa analytikov u nás už nikoho nezaujíma, tri očakávané scenáre!

Plyn sa stáva témou číslo jeden. Zobraziť galériu (2)
Plyn sa stáva témou číslo jeden. (Zdroj: SITA/Danish Defence Command via AP, Getty Images)

BRATISLAVA - Svetom momentálne hýbe energetická kríza, ktorá sa samozrejme týka aj nedostatku plynu. Ten postihol Európu aj z hľadiska aktuálnych a nečakaných výbuchov na plynovode NordStream I. Analytici z Dát bez pátosu však naďalej upokojujú občanov v tom, že ruský plyn už v našich končinách vraj nikoho nezaujíma a zrejme nastanú tri scenáre.

archívne video

Galek v Bruseli o pripravenosti slovenských zásobníkov plynu pred zimou (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Presne pred rokom podľa analytikov dodávali štyri ruské plynovody do Európy 40 zo 100 kubických metrov plynu. "Minulý týždeň tento rok to bolo 5-krát menej. Ruských už je len 8 zo 100 kubíkov," konštatujú analytici.

Rusko už viac nie je najväčším dovozcom

Analytici sa ešte vrátiili k dotknutým plynovodom. "Nordstreamy I. a II. sú na nule už mesiac. Yamal je na nule už pol roka. Drobných 70 miliónov kubíkov denne tečie cez Transgas a cez Turkstream. To je z dennej jednej miliardy m3 skutočne mizivé percento a dnes aj Alžírsko dodáva viac," analyzujú experti.

Tí do svojho statusu pridali k svojim tvrdeniam aj grafy o tom, ako sa dováža plyn do Európy v rámci 38. týždňa roka. LNG podľa posledných prepočtov oproti ostatným rokom po Rusku prebralo najväčší podiel dodávaného plynu do EÚ, pričom ide o 46 percent LNG plynu.

Dráma ohľadom ruského plynu?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Tri scenáre, ktoré nás čakajú

Dôležité je podľa analytikov aj to, že ak pri prítoku 7 miliárd týždenne sú dnes 2 miliardy natlačené do zásobníkov, tak nás, ak ich za pár týždňov nebude kam tlačiť, čakajú tri špecifické scenáre.

  1. Dodávky klesnú a bude viac plynu pre svet (Áziu)
  2. Dodávky neklesnú, lebo príde zima a plyn bude treba na kúrenie. 2 miliardy je skutočne veľa hmoty a nebude treba plyn zo zásob = zostávajú na neskôr
  3. Dodávky sa použijú v plynových elektrárňach a aj ak by to bolo len čiastočne, tak príde k obrovskému navýšeniu výroby elektrickej energie. Jedna miliarda metrov kubických týždenne je asi 25GW stáleho výkonu. To je 60 takých reaktorov ako spúšťame v Mochovciach III.
Viac o téme: PlynAnalýzaEurópaDáta bez pátosuNordstream I.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu