Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dáta bez pátosu varujú: Cena elektriny ako problém Slovenska, čísla hovoria jasne! Vládne u nás monopol

Dáta bez pátosu volajú po zásahu protimonopólneho úradu alebo štátu. Zobraziť galériu (4)
Dáta bez pátosu volajú po zásahu protimonopólneho úradu alebo štátu. (Zdroj: Gettyimages.com, Facebook/Dáta bez pátosu)

BRATISLAVA - Všetci Slováci v krajine vedia, že jedným z najaktuálnejších problémov spoločnosti je ekonomická kríza spojená s cenami energií a enormným nárastom platieb za ne. Aj keď tie sú pre domácnosti zastropované na najbližšie obdobie, analytici z Dát bez pátosu upozorňujú na iný cenový problém s nimi spojený. Vraj musí zasiahnuť regulátor, a to čím skôr!

archívne video

Heger navrhuje riešenie: Samosprávy by mohli nakupovať energie v rámci spoločného obstarávania (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa analytikov sú spôsoby, ktoré by si u určitých subjektov cien energií zaslúžili zásah regulátora, tzv. protimonopolného úradu, vlády, profesných združení, prípadne aj samotnej EÚ. Môže totiž dochádzať k nadhodnocovaniu ceny, ktoré nemusí byť pre ľudí únosné.

"Možno na Slovensku u neregulovaných odberateľov (nad 30,000 kWhodín ročne) máme problém s tým, že niet od koho zobrať elektrickú energiu, lebo na kvázi monopolnom-oligopolnom trhu vládne neviditeľná ruka ponuky. A nemožnosti pripojiť sa u iného hráča ako u súčasného - nie je záujem," varujú analytici.

 

HOUSTON, MÁME PROBLÉM! ELEKTRINA: sú veci, ktoré by si zaslúžili zásah regulátora, protimonopolného úradu, vlády,...

Posted by Dáta bez pátosu on Tuesday, November 1, 2022

Plač a zatváranie prevádzok

Podľa číselných expertov je druhotný dôsledok týchto cien aj krachujúci biznis viacerých podnikateľov. "A plačúci odberatelia bez dlhodobých, strednodobých zmlúv musia zatvárať prevádzky. Téme sa budeme venovať, ale tých pár hráčov, dodávateľov elektrickej energie by malo byť "prinútených", "dotlačených" dodávať elektrickú energiu aj zo spotu. S príslušnými poplatkami, maržou a brutálnou DPH, samozrejme," skonštatovali.

Dáta bez pátosu varujú:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Slovensko ako gubernia bez ochrany podnikateľov

Tí však zvolili aj ostrejšie slová. "Bohužiaľ, Slovensko je gubernia bez reálnej ochrany podnikateľov a zamestnávateľov. Rozumieme Vaším problémom, obavám, neriešiteľnosti situácie a napíšeme, že aj tlačeniu k múru zo strany dodávateľov. Máme za to, že momentálne ide o najvážnejší problém pre sektor malých a stredných firiem na Slovensku. A ide o dodávky na november, december a za horizont konca roka 2022," kritizujú.

Dáta bez pátosu varujú:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Dáta bez pátosu varujú:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

A kde vidia analytici aspoň čiastočné riešenie? "V tomto prípade by bola namieste 80% dodatočná daň na zisky firiem podnikajúcich v sektore dodávok elektrickej energie za rok 2022. Ak sa mohla v parlamente objaviť daň za ruskú ropu, tak tu ide o 10-násobok hodnoty," vysvetľujú analytici.

Viac o téme: CenyElektrinaVládaProtimonopolný úradDáta bez pátosu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu