Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nemecko má problém! Studený september narušil plány na zimu: Nebudeme mať plyn, varuje Müller

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BONN - Zdá sa, že výzvy nemeckej spolkovej vlády na úsporu plynu zatiaľ nemajú na mnohých spotrebiteľov vplyv. Prezident Spolkovej sieťovej agentúry Klaus Müller (51) vo štvrtok v Bonne varoval: "Spotreba plynu sa minulý týždeň príliš zvýšila."

Spotreba plynu súkromných domácností a menších komerčných odberateľov bola podľa údajov dozorného úradu v 39. kalendárnom týždni 618 gigawatthodín, takmer o 10 percent nad úrovňou priemernej spotreby za roky 2018 až 2021.

Minister hospodárstva Hirman informuje, že EÚ má plán zastropovať ceny plynu na únosnej úrovni pre odberateľov (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podľa Spolkovej sieťovej agentúry bola spotreba priemyselných zákazníkov minulý týždeň o niečo viac ako 2 percentá pod úrovňou predchádzajúcich rokov s 1 370 gigawatthodín.

Bez minimálne 20-percentnej úspory v súkromnom, obchodnom a priemyselnom sektore sa Nemecko v zime len ťažko vyhne plynovej núdzi, zdôraznil Müller. "Situácia môže byť veľmi vážna, ak výrazne neznížime spotrebu plynu."

Nemecko má problém! Studený
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Súkromné ​​domácnosti a menší komerční odberatelia sú zodpovední za približne 40 percent spotreby plynu v Nemecku. Zvyšných 60 percent tvoria veľkí priemyselní odberatelia.

Zatiaľ nie je jasné, či nastane skutočný nedostatok plynu. Úrad pracuje na modeloch, ktoré umožnia politiku a biznis varovať niekoľko dní vopred na nedostatok plynu.

"Vďaka dobre naplneným zásobníkom si vieme kúpiť čas na prípravu na nedostatok plynu. Spotrebu plynu však nevieme predpovedať na viac ako jeden a pol týždňa," povedal Müller v staršom rozhovore. Nemôže dať vážnu prognózu, kde je riziko nedostatku plynu najväčšie. Pri silných chladných obdobiach však hrozí vážna situácia.

Viac o téme: PlynSpotrebaNedostatokNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu