Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Koaličná KRÍZA: Situácia sa opäť zamotala, TOTO je kľúčový hráč! Krúpa odišiel, OĽaNO hovorí o egoizme a zrade

Eduard Heger Zobraziť galériu (3)
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - V koalícii sa to opäť trochu zamotalo. Pre niektorých bolo zápisnica z Republikovej rady SaS bez kľúčovej požiadavky nádejou. To však Richard Sulík vyvrátil na tlačovke, na ktorej zároveň predstavil novú posilu liberálov. Juraj Krúpa totiž odišiel z OĽaNO a zakotvil v SaS. Igor Matovič to berie ako zradu a nadšený nie je ani premiér Eduard Heger. Práve on je podľa odborníka kľúčovým hráčom.

Keď začal odchod SaS naberať reálne kontúry, šéf hnutia Sme rodina sa rozhodol prijať do svojho klubu troch zblúdilcov, medzi ktorými bol aj bývalý člen ĽSNS. Boris Kollár nechce menšinovú ani úradnícku vládu. Ak vláda bez SaS, tak minimálne so 76 poslancami. Odchod Krúpu preto narušil plány, upravená požiadavka SaS zrejme vzala ostatným nádej a okrem toho je hnutie OĽaNO poriadne nabrúsené. 

Archívne VIDEO Juraj Krúpa vstúpil do klubu SaS, Richard Sulík upravil uznesenie, odchod liberálov je čoraz viac reálny

Juraj Krúpa vstúpil do klubu SaS, Richard Sulík upravil uznesenie, odchod liberálov je čoraz viac reálny (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zrada a stranícky egoizmus

Juraj Krúpa si našiel náhradu za svoju domovskú stranu veľmi rýchlo. Deň potom, čo oznámil svoj odchod, vstúpil do poslaneckého klubu SaS. Sulík priznal, že s ním komunikoval už dlhšie. Krúpa sa stal aj tímlídrom liberálov pre obranu. Táto správa nepotešila ani Igora Matoviča, ani Eduarda Hegera. "Žijeme zvláštnu dobu obdivu charakteru ľudí, ktorí ho nemajú. Zrada je viac ako vernosť. Prachy viac ako poctivosť... a mafia robí aj nemožné, len aby sa vrátila k moci," napísal Matovič. 

Archívne VIDEO Hnutie OĽaNO reaguje na odchod Krúpu: Strana SaS urobila ďalší nepriateľský krok!

Hnutie OĽaNO reaguje na odchod Krúpu: Strana SaS urobila ďalší nepriateľský krok! (Zdroj: OĽaNO)

"Dnešnú tlačovú konferenciu strany SaS hodnotím, ako verejné oznámenie občanom, že strana SaS je rozhodnutá položiť ďalšiu protikorupčnú, reformnú a proeurópsku vládu. Toto je podľa môjho názoru stranícky egoizmus," napísal po tlačovke SaS premiér. A práve on by mal byť podľa publicistu Juraja Hrabka kľúčovým hráčom pri riešení krízy. 

Kľúčovým hráčom pri riešení vládnej krízy je premiér

A nielen tejto. Kľúčovým hráčom pri riešení akejkoľvek vládnej krízy je predseda vlády, ktorý má najsilnejšie právomoci a možnosti ju riešiť. Prezidentka sa dostáva k slovu až vtedy, keď je na stole výmena členov vlády, prípadne celého kabinetu. Aktuálne je podľa Hrabka úloha prezidentky Zuzany Čaputovej pri riešení koaličného sporu malá a ani nie je dôvod, aby vstupovala do straníckych šarvátok. "Ak by prišlo k výmenám na vládnych postoch, tam má prezidentka silné slovo, tam bude kľúčovým hráčom. Premiér je kľúčovým hráčom teraz, potom sa ich úlohy vymenia," uviedol Hrabko.

Archívne VIDEO Jasná VÝZVA premiéra: SaS musí urobiť krok späť

Jasná VÝZVA premiéra: SaS musí urobiť krok späť! Spor Sulíka s Matoviča môže spôsobiť návrat Fica a jeho dvojčaťa (Zdroj: Úrad vlády SR)

Ak chce Heger štvorkoalíciu, ostatné alternatívny ani nemal spomínať

Pokiaľ má predseda vlády naozaj záujem na pokračovaní štvorkoalície, mal by sa podľa Hrabka sústrediť na tento model riešenia problému a iné možnosti, napríklad menšinovú vládu, zatiaľ verejnosti ani nespomínať. "Predsa nemôže jedným dychom povedať, že je za štvorkoalíciu, ale ak nie, nevylučuje scenár menšinovej vlády. Ako premiér mal stáť za štvorkoalíciou, vtedy by bol politicky dôveryhodný," tvrdí Hrabko.

Koaličná KRÍZA: Situácia sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Dodal, že predseda vlády mal riešiť problém hneď pri vzniku. "Politická chyba premiéra bola, keď prijal dvojmesačné ultimátum, ktoré mu dala SaS. Tým pádom sa ocitol v pozícii, keď nie je tvorcom udalostí, ale je v ich vleku," skonštatoval Hrabko.

Parlamentná matematika

Odchodmi a prechodmi poslancov z jedného klubu do druhého sa mení aj parlamentná matematika. Menšinová vláda zrejme nie je v nikoho záujme, keďže už s tesnou väčšinou sa vládne ťažko. Prvýkrát sa čísla premiešali po odchode frakcie Márie Kolíkovej zo strany Za ľudí. Aj títo poslanci, vrátane ministerky spravodlivosti Kolíkovej, vtedy zakotvili u Sulíka. SaS sa stala druhou najsilnejšou stranou a predbehla hnutie Sme rodina. 

Koaličná KRÍZA: Situácia sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Riešilo sa aj prerozdelenie ministerstiev, kedže ministerstvo spravodlivosti patrilo podľa pôvodného rozdelenia strane Za ľudí. Tento problém však vyšumel a jednoducho sa prestal riešiť. Pri tejto kríze sa do popredia opäť dostala možnosť, že Kollár by mohol prísť o post predsedu parlamentu, keďže ten zvyčajne patrí druhej najsilnejšej strany. Túto myšlienku podporil aj fakt, že nabral troch poslancov a opäť predbehol SaS. Oficiálne však nikto o takejto požiadavke nehovoril. 

Karta sa obrátila odchodom Krúpu, s ktorým bude mať mať klub SaS 20 poslancov, teda rovnako ako Sme rodina, koalícia by tak po prípadnej demisii ministrov SaS o jedného poslanca menej. A ak odíde aj ministerka spravodlivosti Márie Kolíkovej a vráti sa do parlamentu, počet členov zvýši na 21, keďže jej náhradníčka je zo strany Za ľudí, kde Kolíková predtým pôsobila.

Viac o téme: Koaličná krízaIgor MatovičRichard SulíkJuraj KrúpaEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu