Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Marcinková má veľké obavy: COVID je späť v plnej sile! Strach o dcéru a veľká kritika

Vladimír Marcinková
Vladimír Marcinková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Už nie je pochýb, že aj na Slovensku prebieha ďalšia vlna koronavírusu. Akurát o nej vieme oveľa menej, ako o tých predchádzajúcich. Čísla sú nízke, lebo sa netestuje, opatrenia sú prakticky žiadne a kým sa nenaplnia nemocnice, nič sa robiť nebude. S COVIDOM sa musíme naučiť žiť. Poslankyňa Marcinková má však veľké obavy a nevyhla sa ani kritike.

Ministerstvo zdravotníctva už neinformuje na dennej báze tak, ako tomu bolo pred niekoľkými mesiacmi. Subvarianty omikronu sa však šíria a zrejme pôjde o zatiaľ najinfekčnejší variant. Kým náš rezort zdravotníctva obavy nemá, odborníci hovoria, že môže ísť o podobne smrteľný podvariant, ako v prípade alfy a delty. Marcinková má obavy. 

Archívne VIDEO Rezort zdravotníctva zatiaľ COVID opatrenia nechystá

Lengvarský sa vyjadril k výpovediam lekárov a nahromadeným operáciám: Núdzový stav nehrozí, COVID opatrenia zatiaľ nebudú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vakcíny budú až o niekoľko týždňov

"Ako situáciu monitoruje a vyhodnocuje ministerstvo zdravotníctva som sa z ich sociálnych sietí ani webu nedozvedela. Aké sú skutočné počty nakazených tiež nevieme, lebo veľká časť príznakových ľudí sa diagnostikuje doma, antigénovým testom dostupným z lekárne, a nejde na PCR," uviedla na sociálnej sieti. 

 

COVID JE SPÄŤ V PLNEJ SILE Ako situáciu monitoruje a vyhodnocuje ministerstvo zdravotníctva som sa z ich sociálnych...

Posted by Vladimíra Marcinková on Sunday, July 10, 2022

Nové vakcíny prispôsobené na nové mutácie budú k dispozícii až o niekoľko týždňov. "Už teraz vieme, že súčasnú lavínu neodvrátia. Variant, ktorý by sa mal v tomto období najviac šíriť je variant BA.04 a BA.05. Mal by pripomínať menej závažný omikron a byť mimoriadne infekčný. Čo sa deje za dverami bytov ľudí, ktorí v týchto dňoch zápasia s covidom? Scenáre sú rôzne," uviedla. 

Výzva pre ľudí... testujte sa!

"Niektorí to premôžu za pár dní, mnohých to nečakane zlomí a nevedia sa z toto dostať aj týždne. Taký je aj Veronikin prípad, ktorý opísala na svojom profile na instagrame (viď foto). A po dvoch rokoch pandémie, sa to nevyhlo ani mojej dcérke, o ktorú som sa veľmi bála," opísala poslankyňa a k statusu pripojila aj príbeh ženy, ktorá sa nakazila COVIDOM. 

Marcinková má veľké obavy:
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ľudí nabáda, aby si kúpili pár antigénových testov v lekárni a testovali sa. "Nabádajte ľudí vo svojom okolí k testovaniu, ak na sebe spozorujete čo i len najmenšie príznaky nachladenia, aby ste to podchytili včas, izolovali sa a nepreniesli to na ďalších ľudí, ktorým to môže priťažiť oveľa viac, ako vám samotným. Ohľaduplnosť a zodpovednosť - to si prosím medzi sebou strážme," uviedla. 

Vážne obavy o zdravotníctvo

"Na záver sa priznám k myšlienke, ktorá ma celé tieto dni ťaží. Mám vážne obavy o stav zdravotníctva, na ktorý sa táto vlna valí. Lekári a sestry sú unavení, znechutení a mnohí na odchode. Keď je problém s personálom na tých príjemných oddeleniach akými sú pôrodnice, nechcem vedieť aký je stav na tých menej príjemných, kde jednoznačne patria COVID oddelenia," uviedla.

Nečuduje sa zdravotníkom a ani záchranárom, že to vzdávajú. "No čudujem sa tomu, že máme schválené "životne dôležité" krúžkovné za 500 miliónov, ale zvýšenie platov zdravotníkov a učiteľov, ktoré by nás dokopy stálo presne túto sumu, minister financií blokuje, hoci všetci vieme, že momentáne niet vyššej politickej priority. Niečo sa musí zmeniť. A ja sa šialene bojím, že sa to znova udeje až pod tlakom tragédií a strát na ľudských životoch," dodala.

Viac o téme: ZdravotníctvoVladimíra MarcinkováCOVIDOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu