Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Vláda schválila nákup lieku Lagevrio: Paxlovid sa nateraz nakupovať nebude

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovensko nakúpi do 35.000 balení lieku Lagevrio s obsahom antivirotického liečiva molnupiravir na liečbu ochorenia COVID-19. Na stredajšom online rokovaní o tom rozhodla vláda s tým, že zároveň sa ruší nákup 32.100 balení lieku Paxlovid, ktorý má podobné účinky.

"Keďže intenzívne rokovania smerujúce k obstaraniu antivirotika Paxlovid v súčasnosti ešte stále prebiehajú, je nevyhnutné za účelom garantovania kontinuity v poskytovaní adekvátnej zdravotnej starostlivosti zabezpečiť aj nové dávky lieku Lagevrio," informuje Ministerstvo zdravotníctva SR.

Paxlovid sa nateraz kupovať nebude

Rezort preto navrhol zrušiť nákup 32.100 balení lieku Paxlovid na liečbu ochorenia COVID-19, ktorý bol schválený uznesením vlády 22. decembra 2021. Súčasne navrhol nakúpiť do 35.000 balení lieku Lagevrio. "Prostredníctvom priameho rokovacieho konania alebo prostredníctvom spoločného obstarávania Európskej komisie," spresnilo ministerstvo v predkladacej správe.

Rezort poukázal na to, že Slovensko už začiatkom roka zaobstaralo 34.560 kusov lieku Lagevrio. "Lekári preskribovali od decembra 2021 spolu 34.439 balení lieku Lagevrio. Z dôvodu výrazne zvýšeného dopytu spôsobeného práve prebiehajúcou piatou vlnou pandémie je k 13. júlu v SR k dispozícii len 1711 balení predmetného lieku," priblížil rezort. Ďalší nákup je preto podľa ministerstva potrebný pre zabezpečenie kontinuity dostupnosti efektívnej formy liečby ochorenia.

Viac o téme: NákupVládaLiekyLagevrioPaxlovid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu