Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zníženie DPH na potraviny? Kašper odhalil plány vlády: V hre sú aj nižšie ceny pohonných látok!

Igor Kašper Zobraziť galériu (2)
Igor Kašper (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Prebiehajúce udalosti na Ukrajine čoraz viac potvrdzujú to, že agresorom v konflikte je Ruská federácia vedená Vladimirom Putinom. V sobotňajšej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to zdôraznil poslanec Národnej rady SR, člen predsedníctva hnutia Sme rodina Igor Kašper.

Na rozdiel od spoludiskutujúceho v relácii, podpredsedu strany Smer-SD Ladislava Kamenického je presvedčený, že je v poriadku, ak Ukrajine pomáha Slovensko aj dodávkou vojenského materiálu. Obranu Ukrajiny vníma ako logickú a opodstatnenú, kroky Kremľa, naopak, považuje za odsúdeniahodné.

Archívne VIDEO Pri potravinovej pomoci Ukrajincom je potrebná väčšia koordinácia s EÚ, povedal Vlčan

Pri potravinovej pomoci Ukrajincom je potrebná väčšia koordinácia s EÚ, povedal Vlčan (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Neviem, či Putin je schopný ešte dodržať svoje slovo, keď doterajším konaním porušil všetky svoje predchádzajúce prísľuby a negoval vyhlásenia o tom, že si Rusko neželá vojnový konflikt," skonštatoval. Otázka ďalšieho kontingentu materiálnej pomoci pre Ukrajinu je podľa neho témou pre vládu i parlament, zdôraznil však, že účinnou pomocou je poskytnúť Ukrajine to, čo najviac potrebuje.

Kamenický odsudzuje vojenskú agresiu a porušenie medzinárodného práva zo strany Ruskej federácie, súhlasí tiež s poskytnutím humanitárnej pomoci, namieta však proti tomu, aby sa Slovensko zapájalo do diania dodávkou vojenského materiálu pre Ukrajinu. "Týmto spôsobom sa stávame súčasťou tohto vojenského konfliktu," zdôraznil a zopakoval obavy z ďalšej eskalácie, ktorá môže prerásť do vojny globálnych rozmerov. "Jediným riešením, ako ukončiť to, čo sa deje na Ukrajine, vedie cez diplomatické rokovania," zdôraznil.

Ladislav Kamenický
Zobraziť galériu (2)
Ladislav Kamenický  (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Kamenický takisto upozornil, že efekt vojny v podobe utečencov prichádzajúcich na Slovensko odhalil nepripravenosť, ale aj zlý manažment štátu. Poukázal pritom na na kritické vyhlásenia samospráv a neziskových organizácií, ktoré pomáhajú na východnej hranici. Kašper si myslí, že štát zatiaľ utečeneckú krízu zvláda a vytvára nástroje, aby efektívne pomohol ľuďom, ktorí sa snažia nájsť na Slovensku útočisko. Vyzdvihol v tejto súvislosti solidaritu a empatiu pomáhajúcich Slovákov.

Zníženie DPH na potraviny?

Kašper okrem toho priblížil aj plány vlády. Tá by podľa jeho slov mala budúci týždeň rokovať o znížení DPH na potraviny. Doteraz podľa jeho slov v tejto téme nebola zhoda, no situácia sa zmenila. Rovnako je v hre aj možnosť zníženia DPH na pohonné látky, no zatiaľ nie je jasné, o aké veľké zníženie by išlo. Ladislav Kamenický tvrdí, že strana Smer by takéto opatrenie podporila.

Viac o téme: UkrajinaKyjevLadislav KamenickýIgor Kašper
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu