Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Situácia na Ukrajine zalarmovala aj bojové lietadlá: Nad krajinami NATO krúžia hodiny, lietajú aj nad naším územím

Zahraničné lietadla a stíhačky či drony prelietavali aj naším územím. Zobraziť galériu (4)
Zahraničné lietadla a stíhačky či drony prelietavali aj naším územím. (Zdroj: TASR/AP Photo/Junji Kurokawa, Radarbox.com)

BRATISLAVA - To, čo sa deje okolo východnej hranice NATO zrejme nie je ľahostajné ani jednotlivým predstaviteľom severoatlantickej aliancie a na oblohe bolo možné pozorovať americké lietadlá. Tie sa podľa posledných satelitných a radarových snímkov pohybovali opatrne okolo hraníc Ukrajiny a prelietavali aj našim územím.

Vojnoví utečenci z Ukrajiny v telocvični SOŠ beauty služieb v Košiciach (Zdroj: TASR/František Iván)

Monitorovanie viacerých leteckých zariadení a jednotiek pred západnými hranicami Ukrajiny si zobral na starosť aj denník SME. Podľa záverov zo sledovania radarových aplikácií na internete totiž naším územím prechádzalo aj najväčšie tankovacie lietadlo na svete McDonnell Douglas KC-10 Extender, ktorý vraj dokonca v stredu doobeda mohli naši občania sledovať nad Tvrdošínom.

Americké lietadlá nad Slovenskom

O nebeské divadlo mali pochopiteľné postarané predovšetkým východiari, keď nad Košicami mohli pozorovať v pondelok desaťtisíc metrov nad zemou zase britský, štvormotorový Boeing RC-135W americkej výroby.

Situácia na Ukrajine zalarmovala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AirNav, Radarbox.com)

Okrem nich bolo v blízkosti hranice s Ukrajinou, a to aj na Rumunskej obloho, možné sledovať viaceré stroje, čo v týchto dňoch vojny na Ukrajine evokuje len jediné. Severoatlantická aliancia zrejme dohliada na každý milimeter územia NATO a dbajú o to, či nedochádza k prípadnému narušeniu. 

Od vojny NATO zdvojnásobilo počet lietadiel

Podľa všetkého sa zdvojnásobili počty lietadiel, ktoré nad krajinami Pobaltia, Poľska, nás, Maďarska, či spomínaného Rumunska strážia vzdušný priestor. Bežne je na takúto "hliadku" vyčlenených asi 60 stíhacích lietadiel naprieč členskými krajinami NATO v Európe. No dnes je to až sto bojových lietadiel.

Model bezposádkového prieskumného lietadla RQ-4 Global Hawk.
Zobraziť galériu (4)
Model bezposádkového prieskumného lietadla RQ-4 Global Hawk.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Junji Kurokawa)

Aj týmito krokmi chce zrejme NATO demonštrovať svoju silu pred možným ruským útokom alebo vniknutím. Nateraz nie je ale jasné, či ide o cvičenie alebo inú akciu, no viditeľnosť tankera pre ostatné lietadlá je zjavná. Ostatné bojové stoje majú z taktických dôvodov vypnutý odpovedač, aby nebolo možné zistiť ich rýchlosť, výšku či iné atribúty letu.

Z radarových snímkov a zo snímania času odletu a pristátia je však možné konštatovať, že jednotlivé lietadlá sa nad územiami štátov NATO zdržiavajú aj niekoľko hodín, kde krúžia vo vzduchu.

Situácia na Ukrajine zalarmovala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AirNav, Radarbox.com)

Viac o téme: RadarLietadloHraniceUSAUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu