Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Minister dopravy chce prijať okamžité opatrenia pre cestujúcich! Dôvodom je nová COVID mutácia

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, SITA/AP/Alberto Pezzali)

BRATISLAVA - Slovensko momentálne sužuje tretia vlna koronavírusu. Kritickú situáciu však nezažívame len my, ale aj okolité krajiny. Ako by toho nebolo málo, objavil sa aj nový variant, ktorý má v sebe desiatky mutácií a je oveľa nákazlivejší. Británia a ďalšie krajiny už zakročili. Minister dopravy Andrej Doležal navrhuje prijať okamžité opatrenia.

Británia už prijala prvé opatrenia a zakázala lety zo šiestich afrických krajín (Juhoafrická republika, Namíbia, Lesotha, Eswatini, Zimbabwe, Botswana). Mutácia sa objavila už aj v Singapure a Hongkongu. Svetová zdravotnícka organizácia zasadne dnes mimoriadne, aby vyhodnotila situáciu. Prvé kroky už zvažuje aj Slovensko.

VIDEO Epidemiologická situácia sa naďalej zhoršuje: LOCKDOWN je len dočasné riešenie! Potrebujeme očkovať

Epidemiologická situácia sa naďalej zhoršuje: LOCKDOWN je len dočasné riešenie! Potrebujeme očkovať (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


KORONAVÍRUS Prvé štáty uzatvárajú hranice kvôli novej mutácii! Mimoriadne zasadne aj WHO


Aktualizované 17:56 Vyjadrenie MZ SR

"Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský spolu so svojimi odborníkmi situáciu veľmi pozorne sleduje a je v intenzívnom kontakte s hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom, rovnako tak aj so svojimi kolegami z vládneho kabinetu. Aktuálne sú pripravované kroky v štádiu odborných diskusii. Následne bude ministerstvo, prípadne Úrad verejného zdravotníctva informovať o detailoch," reagovala pre Topky hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Aktualizované 17:25 Vyjadrenie predsedu vlády

"Dnes ráno som hovoril s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen ohľadom šírenia novej mutácie koronavírusu. Európska komisia odporúča pozastavenie letov na územie EÚ najmä z regiónu južnej Afriky. Slovensko nemá priamu linku s regiónom južnej Afriky, ale napriek tomu musíme zabezpečiť ochranu obyvateľov. O situácii som dnes informoval aj členov vlády a vydal som pokyn na prijatie opatrení. Minister zdravotníctva zabezpečuje dôsledné vyhľadávanie cestujúcich, ich karantenizovanie a sekvenovanie vzoriek. O stanovisko k novej mutácii vírusu som požiadal aj konzílium odborníkov," poskytol stanovisko k novému variantu koronavírusu premiér Eduard Heger.

Premiér Heger o novom variante koronavírusu už diskutoval s Ursulou von der Leyenovou (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Doležal navrhuje prijať okamžité opatrenia

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave aktuálne postupuje v súvislosti s pandémiou koronavírusu na základe opatrení nariadených Útvarom vedúceho hygienika rezortu ministerstva dopravy a výstavby pre oblasť civilného letectva, ktoré sú koordinované s ÚVZ SR. "Minister dopravy a výstavby SR avizoval, že v tejto súvislosti už predsedovi vlády a príslušným rezortným kolegom navrhol prijať okamžité opatrenia pre cestujúcich, ktorí prichádzajú na Slovensko z tretích krajín. O opatreniach má informovať v najbližšom čase," uviedla pre Topky hovorkyňa letiska Zuzana Drobová. 

MIMORIADNE Minister dopravy chce
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 16:25 Ministerstvo dopravy sme oslovili krátko pred druhou. Svoje stanovisko však neskôr zverejnil len na sociálnej sieti. "Dnes som predsedovi vlády a príslušným rezortným kolegom navrhol prijať okamžité opatrenia pre cestujúcich, ktorí prichádzajú na Slovensko z tretích krajín. Urobil som tak v súvislosti s novým variantom koronavírusu, ktorý sa objavil v niektorých štátoch Afriky," napísal Doležal s tým, že ho premiér podporil. 

"Zaoberáme sa preto riešením, že pre občanov, ktorí sa vracajú a budú vracať z krajín Afriky a na Slovensko sa môžu dostať nepriamo z iných krajín (vlakom, autom, a pod.), by sme zaviedli určitú formu izolácie/karantény. Cieľom je čo najrýchlejšie predísť tomu, aby sa k nám nový variant vírusu dostal," dodal. 

Aktualizované 15:17 Vyjadrenie ministerstva vnútra

"Ministerstvo vnútra bude postupovať v súlade s rozhodnutiami Pandemickej komisie, Konzília odborníkov a hlavného hygienika a je pripravené prijať adekvátne opatrenia a riešenia. Slovensko na rozdiel od iných okolitých krajín nemá priame letecké spojenie s týmito africkými krajinami," uviedol pre Topky tlačový odbor rezortu vnútra.

Lety z JAR a okolitých štátov obmedzuje aj Taliansko, Nemecko a Izrael. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen už avizovala, že EÚ navrhne pozastaviť spojenia medzi JAR a celým euroblokom. Situáciu na Slovensku monitorujú viaceré ministerstvá aj letisko a koordinujú ju s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Prvý prípad nebezpečného variantu už zaevidovali v Belgicku, potvrdil to tamojší premiér. Vyskytol sa u ženy, ktorá bola pred niekoľkými dňami v Egypte. 

Rezort zahraničia odporúča necestovať do zahraničia

Ministerstvo zahraničia pozorne sleduje vývoj v súvislosti s výskytom nového variantu koronavírusu. Napriek tvrdému lockdownu a núdzového stavu, vycestovanie do zahraničia zakázané nie je. "V súvislosti s delta variantom MZVEZ SR odporúča občanom vyhnúť sa cestám do zahraničia vo všeobecnosti," uviedol hovorca rezortu Juraj Tomaga s dôrazom na znenie cestovného odporúčania.

Aktuálne teda platí 3. stupeň = necestovať do zahraničia. "Z dôvodu nepredvídateľného a rýchlo sa meniaceho vývoja prijímaných protipandemických opatrení vo svete sa občan SR v prípade vycestovania do zahraničia vystavuje riziku obmedzenia možností návratu zo zahraničia alebo ďalším komplikáciám pri cestovaní," píše sa v odporúčaní. Toto odporúčanie je zároveň v súlade s výzvami hlavného hygienika a zástupcov rezortu zdravotníctva na obmedzenie pohybu občanov na nevyhnutné minimum, v rámci krajiny aj za hranicami.

Uzatvára sa aj Česko

Do Českej republiky nebudú môcť od soboty vstúpiť občania tretích krajín, ktorí boli v posledných 14 dňoch viac ako 12 hodín v Juhoafrickej republike (JAR), Namíbii, Lesothe, vo Svazijsku, v Zimbabwe, Mozambiku alebo Zambii. Na Twitteri to v piatok oznámil dosluhujúci minister zahraničných vecí ČR Jakub Kulhánek.

Nový variant predstavuje vážny problém

Nový variant má veľký počet mutácií, a to až 32, čo podľa virológov predstavuje "vážny problém" oproti dvom mutáciám delty a trom mutáciám bety. Tieto genetické zmeny totiž ovplyvňujú základné charakteristiky tohto vírusu. Britský denník The Guardian informoval, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa v piatok zíde, aby kvalifikovala nový variant SARS-CoV-2 a rozhodla, či ho bude monitorovať ako variant vyvolávajúci "záujem" alebo "obavy".

Viac o téme: LetiskoMutáciaKoronavírusAndrej DoležalAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu