Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Úrad Jána Mikasa nenecháva nič na náhodu: Ohrozuje nás variant Omikron! Slováci, ozvite sa na túto adresu

Mikasov úrad už upozorňuje Slovákov, aby sa im ozvali. Zobraziť galériu (2)
Mikasov úrad už upozorňuje Slovákov, aby sa im ozvali. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Getty Images)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) si je očividne plne vedomý nebezpečenstva, ktoré sa spája s novým variantom koronavírusu - Omikron. V týchto hodinách preto nenechávajú nič na náhodu a verejnosti radia, že ak sa vracali z oblasti Južnej Afriky, aby sa ozvali na konkrétnu adresu.

archívne video

Premiér Heger o novom variante koronavírusu už diskutoval s Ursulou von der Leyenovou (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Rázna výzva pre pricestovaných ľudí

ÚVZ preto rozširuje výzvu pre Slovákov, ktorí sa vracali z cudziny. "Vyzývame ľudí, ktorí za posledných 14 dní navštívili Južnú Afriku, Botswanu, Namíbiu, Lesotho, Eswatini, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong a Seychely, aby sa urýchlene nahlásili na emailovú adresu omikron@uvzsr.sk," poskytla vyhlásenie hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Budova ÚVZ
Zobraziť galériu (2)
Budova ÚVZ  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V adrese je potrebné uviesť meno, priezvisko, telefónne číslo a okres, v ktorom sa osoba aktuálne zdržuje. Kontaktovať vás bude príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a určí ďalší postup. "Prosíme, aby ste túto výzvu brali vážne a neodignorovali ju. Osobám, ktoré za posledných 14 dní navštívili vyššie uvedené krajiny a členom ich spoločnej domácnosti dôrazne odporúčame, aby minimalizovali kontakty na minimum, a to bez ohľadu na svoj očkovací status," doplnil úrad.

Pracujú na zmene vo vyhláške

Úrad verejného zdravotníctva SR pracuje na zmene vyhlášky, ktorá upravuje režim na hraniciach. Z pohľadu domácej izolácie a následného testovania sa v nej stanovia presné podmienky pre osoby prichádzajúce z uvedených krajín.

"Vzhľadom na nový variant omikron prispôsobujeme aj organizáciu sekvenovania vzoriek a rozširujeme kapacity tak, aby všetky pozitívne vzorky od ľudí, ktorí prišli z uvedených krajín boli sekvenované prioritne," zdôrazňuje Mikasov úrad. "Žiadame verejnosť, aby do vydania novej vyhlášky k režimu na hraniciach dodržiavala platné opatrenia po príchode zo zahraničia, ako aj pri pobyte na Slovensku," uzavreli.

Viac o téme: VariantKolážÚVZÚrad verejného zdravotníctvaJán MikasOmikrón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu