Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Prvé štáty uzatvárajú hranice kvôli novej mutácii! Mimoriadne zasadne aj WHO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

JERUZALEM - Juhoafrická republika (JAR), Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambik, Namíbia a Eswatini (bývalé Svazijsko) sú štáty, kde bol zaznamenaný nový, rýchlo mutujúci variant koronavírusu SARS-CoV-2, známy ako B.1.1529. WHO bije na poplach. Hranice začínajú po vzore Izraela, uzatvárať aj krajiny EÚ.

Izraelský premiér Naftali Bennett okrem toho nariadil okamžité posúdenie možnosti zastavenia letov z týchto krajín do Izraela a naopak.

Cudzinci sa do krajiny nedostanú

Cudzincom z týchto afrických krajín bude zakázaný vstup do Izraela a vracajúci sa Izraelčania budú musieť podstúpiť karanténu v hoteli, aj keď budú plne zaočkovaní, informoval v noci na piatok spravodajský portál The Times of Israel.

Bennett vo svojom vyhlásení uviedol, že táto karanténa môže byť po siedmich dňoch ukončená po predložení negatívnych výsledkov dvoch PCR testov.  

Navrátilci do Izraela, ktorí odmietnu podstúpiť test, sa budú musieť dva týždne izolovať v štátnom karanténnom hoteli, uvádza sa v Bennettovom vyhlásení.

KORONAVÍRUS Británia už robí opatrenia kvôli novému variantu: Lety v južných afrických krajín sú zakázané

Dočasný zákaz letov zo šiestich spomínaných juhoafrických krajín oznámila vo štvrtok aj Británia.

Správy o tom, že vedci študujú nový kmeň koronavírusu B.1.1.529, sa objavili vo štvrtok, keď bol v JAR zaznamenaný exponenciálny nárast počtu nakazených. Nový variant koronavírusu bol zistený aj v Botswane a Hongkongu.

Variant predstavuje vážny problém

Nový variant má veľký počet mutácií – 32 –, čo podľa  virológov predstavuje "vážny problém" oproti dvom mutáciám delty a trom mutáciám bety. Tieto genetické zmeny totiž ovplyvňujú základné charakteristiky tohto vírusu.

Britský denník The Guardian informoval, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa v piatok zíde, aby kvalifikovala nový variant SARS-CoV-2 a rozhodla, či ho bude monitorovať ako variant vyvolávajúci "záujem" alebo "obavy".

Opatrenia robia aj krajiny EÚ, prvý prípad v Izraeli

Taliansko a Nemecko oznámili obmedzenia pre cestujúcich z Juhoafrickej republiky (JAR) a okolitých štátov po tom, čo tam detegovali nový, rýchlo mutujúci variant koronavírusu SARS-CoV-2, známy ako B.1.1529. Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová medzitým avizovala, že EÚ navrhne pozastaviť letecké spojenia medzi JAR a celým euroblokom.

Ako píše agentúra AFP, Izrael v piatok tiež nariadil okamžité posúdenie možnosti zastavenia letov z JAR a viacerých iných afrických krajín do Izraela a naopak. Miestne zdravotnícke úrady vzápätí ohlásili prvý potvrdený prípad nákazy týmto novým variantom v Izraeli.      

Európska komisia "v blízkej spolupráci s členskými štátmi navrhne, aby bola zatiahnutá ručná brzda," v dôsledku objavenia sa  nového variantu v JAR, priblížila Leyenová na Twitteri.

Talianske úrady zakázali vstup do krajiny ľuďom, ktorý za posledné dva týždne navštívili Juhoafrickú republiku (JAR), Lesotho, Botswanu, Zimbabwe, Mozambik, Namíbiu alebo Eswatini (bývalé Svazijsko). Nemecko avizovalo rovnaké pravidlá, vzťahovať sa budú podľa ministra zdravotníctva Jensa Spahna na Juhoafrickú republiku a "pravdepodobne aj susediace krajiny". V Británii budú podobné opatrenia platiť od piatka 13.00 h SEČ, povedal vo štvrtok britský minister zdravotníctva Sajid Javid.

Uzatvára sa aj Česko

Do Českej republiky nebudú môcť od soboty vstúpiť občania tretích krajín, ktorí boli v posledných 14 dňoch viac ako 12 hodín v Juhoafrickej republike (JAR), Namíbii, Lesothe, vo Svazijsku, v Zimbabwe, Mozambiku alebo Zambii. Na Twitteri to v piatok oznámil dosluhujúci minister zahraničných vecí ČR Jakub Kulhánek.

Viac o téme: PandémiaLetyAfrikaIzraelKoronavírusNový variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu