Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

TO sa len tak často nevidí: VIDEO Nočnú oblohu na východe Slovenska rozžiaril výnimočný úkaz

(Zdroj: reprofoto FB / Jaroslav Hatala)

CHMIŇANY – Mal mimoriadne šťastie! Reč je o obyvateľovi obce Chmiňany v okrese Prešov, ktorému sa počas cesty do práce podarilo zachytiť mimoriadne jasný úkaz. Ide totiž o výnimočne jasný meteor. Šanca, že sa niečo také podarí zachytiť na video, je mimoriadne malá!

Zachytený pád meteoritu kamerou v aute cestou do prace 6.10.21 pri obci Svinia,“ napísal Jaroslav na sociálnej sieti pod krátke video. Na ňom spočiatku je vidieť nočnú oblohu a rozsvietené pouličné lampy – Jaroslav totiž cestoval do práce v skorých ranných hodinách – a to krátko po 5:30.

TO sa len tak často nevidí: VIDEO Nočnú oblohu na východe Slovenska rozžiaril výnimočný úkaz (Zdroj: FB / Jaroslav Hatala)

Jaroslav býva v obci Chmiňany v okrese Prešov, no meteor, či odborne bolid sa mu podarilo natočiť pri obci Svinia. Podľa portálu imeteo.sk je mimoriadne vzácne, ak sa niekomu podarí zachytiť tento jav – nie ani tak z dôvodu, že by bol raritný, ale preto, lebo nik nevie, kedy sa tak stane a či sa tento jav podarí aj zachytiť.

Ako portál uvádza, bolid má v astronómii dve pomenovania – kým prvý hovorí o mimozemskom telese, ktoré dopadlo na zem, druhý hovorí o veľmi jasnom meteore podobajúcom sa na ohnivú guľu. Stopy – jasná žiara boli vidieť ešte niekoľko sekúnd po tom, ako sa meteor stratil. V tomto prípade však nie je jasné, či aj dopadol na zemský povrch, alebo nie.

Viac o téme: BolidMeteorMimoriadne jasný meteorVýnimočný úkaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu