Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO V utorok skoro ráno sa pozerajte na oblohu! Naskytne sa vám pohľad na jedinečný úkaz

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V noci z pondelka na utorok vyvrcholí meteorický roj Geminidy. Pozorovanie bude tento rok po väčšiu časť noci rušiť Mesiac, ktorý je niekoľko dní pred splnom. Ľudia by tak mali meteoridy pozorovať až skoro ráno, povedal Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akadémie vied. Geminidy sú aktívne do 17. decembra, po dosiahnutí maxima ich početnosť rýchlo klesá.

"Večer 13. decembra bude Mesiac svietiť na 77 percent splnu a nasledujúce ráno zapadá až takmer o tretej hodine. Až potom začne byť obloha dostatočne tmavá na to, aby bolo možné zaznamenať významnejšie počty meteorov," uviedol Suchan. Za ideálnych podmienok je možné vidieť až sto meteorov za hodinu, pri pozorovaní z mesta alebo s jasným Mesiacom je to však podstatne menej.

"Pri pozorovaní meteorov nie je úplne najdôležitejší smer pohľadu na oblohu. Meteory sa totiž objavujú po celej oblohe. Pri pohľade smerom k radiantu sú krátke a pomalé. Naopak najdlhšie a najrýchlejšie sa javia, keď sa pozeráme 90 stupňov od radiantu," radí Suchan. Radiant, teda miesto, odkiaľ meteory zdanlivo vylietajú, sa nachádza v súhvezdí Blížencov. Pri pozorovaní je potrebná trpezlivosť. "Ľudský zrak potrebuje aspoň 15 až 20 minút na to, aby sa adaptoval na tmu. Až potom je schopný zachytiť aj slabšie meteory," zdôraznil astronóm. 

VIDEO V utorok skoro
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Petr Horálek)

Suchan tiež pripomenul, že z vedeckého hľadiska sú Geminidy veľmi zaujímavý meteorický roj. Materské teleso totiž nie je kométa, ale asteroid Phaeton. Pôvod planétky nie je jasný, rovnako ako to, ako roj vznikol. Prvé správy o roji Geminidy sú z roku 1862. Materskú planétku však pomocou družice IRAS objavili astronómovia Simon Green a John Davies až 11. októbra 1983.

Viac o téme: MeteorMeteorický rojGeminidy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu