Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dátoví analytici sa detailne pozreli na to, čo nás čaká: Dvojnásobok infikovaných a trojnásobok obetí!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP Photo)

BRATISLAVA – Na Slovensku opäť pribudlo cez tisíc prípadov, v nemocniciach hospitalizovali ďalších pacientov s potvrdenou nákazou, v štatistikách pribudli aj úmrtia. Aj to sú štatistiky za sobotu. Odborníci začínajú biť na poplach a hovoria, že epidemická situácia bude podobná tej z druhej vlny. Analytici z projektu Dáta bez pátosu hovoria, na čo sa máme pripraviť.

Ako dátoví analytici poukázali, delta variant udrel najmä na severe a východe Slovenska, pričom má dopady aj na krajské mestá Žilinu a Prešov.

Archívne VIDEO Pandemická situácia sa podľa premiéra Hegera stále zhoršuje: Očakávali sme to, lebo zaočkovanosť je nízka

Pandemická situácia sa podľa premiéra Hegera stále zhoršuje: Očakávali sme to, lebo zaočkovanosť je nízka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa ich slov má okres Svidník za 15 dní viac, ako jedno percento obyvateľov pozitívnych, pričom ide iba o pozitívne PCR testy. Podobne sú na tom aj ďalšie tri mestá – Bardejov, Stará Ľubovňa a Stropkov, kde majú výskyt až 500 pozitívne testovaných na 100-tisíc obyvateľov. Všetky okresy na severe za Tatrami naďalej rastú, ale Bardejov bude budúci týždeň kulminovať v 14 dňovej incidencii a čoskoro čakáme zlomenie krivky. Čím vyššie, tým lepšie, zlom bude mať šancu byť zásadný a trvalý. Druhým krajom s vysokými číslami je Žilinský kraj. Kysuce s okresmi Čadcou a Kysuckým Novým Mestom a spádová Žilina pôjdu podobnou cestou, ako okresy okolo Bardejova a čakajú ich 2 týždne rastu na hodnoty nad 1000 v 14 dňovej incidencii,“ napísali dátoví analytici.

Dátoví analytici sa detailne
Zobraziť galériu (6)

Okrem toho popísali aj najviac zahltené nemocnice pacientmi s pozitívnymi testami, a to voči maximám z druhej vlny pandémie. Podľa slov dátových analytikov sa v zozname opakujú rovnaké okresy, ako pri mape výskytu pozitívne testovaných Slovákov. Ako vysvetlili, príjmy sú síce vysoké, ale rovnako vysoké sú aj prepustenia. A to spôsobuje pomalý a povzbudivý rast. „"Brzdenie“ v náraste počtu pozitívnych prípadov sa zrkadlovo opakuje aj v brzdení v raste počtu pacientov. Niektorí asi tento fakt nevidia, my ho vidíme úplne jasne v 7 dňových priemeroch. Za posledných 15-20 dní sa tempo rastu oboch parametrov v 7 dňových priemeroch dostalo na polovičku: u pozitívnych z 52% na 26%, u hospitalizovaných zo 78% na 34%,“ upozornili analytici.

Dátoví analytici sa detailne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako vysvetlili, drvivú väčšinu hospitalizovaných pacientov tvoria neočkovaní, a to až v 75 percentách. Konštatujú však, že im hrdosť nedovolí pripustiť si možnosť, že majú koronavírus, pričom tomu rozumejú a je to podľa ich slov pochopiteľné. Slovákov však vyzývajú, aby si pri i menších príznakoch spravili antigénový test. „Aj pri príznakoch test odložia o deň-dva-tri. Následne sa objednajú, otestujú a dostanú výsledok: pozitívny. Ale ťažkosti sú väčšie, progres rýchlejší, lebo DELTA. Objavia sa „neskoro“ v štatistike pozitívnych, ale veľmi rýchlo aj v štatistike hospitalizovaných = príjmov. Takže keď pozeráme na nárasty počtu príjmov, tak sú to príjmy z nedávnych pozitívnych testov. Nie spred 12 dní a ani spred 10 alebo 8 dní. Nám to vychádza spred 4-7 dní,“ napísali.

Dátoví analytici sa detailne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB / Dáta bez pátosu)

Ako uviedli, ak sa spomalí tempo rastu pozitívnych, tak sa rovnako rýchlo spomalí aj tempo rastu príjmov do nemocníc. V prípade druhej vlny to bolo horšie – príjmy do nemocníc predstavovali dvojnásobok počtu prepustení, dnes je pomer 4:3.Tento fakt nám dáva možnosť predikovať stavy v nemocniciach a ich nárast mierne optimisticky oproti jeseni 2020. Tie čísla sú už robustné. Za september bolo príjmov 1250, od 1. augusta do dnes už 2000. Prepustení 1350,“ vysvetlili, pričom situáciu prirovnali k napĺňaniu nádrže s dažďovou vodou – tento rok z nej v porovnaní s minulým odteká oveľa viac vody a tým pádom hladina rastie pomalšie.

Dátoví analytici sa detailne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB / Dáta bez pátosu)

Úmrtia sú na 7 dňovom priemere 12, na 14 dňovom priemere 11 a v 30 dňovom priemere na čísle 7. Úmrtí máme v DELTE od 1. augusta 220. Zo 730 pacientov v nemocniciach zomrie pravdepodobne 80. Dostaneme sa k výrazu: 300 úmrtí z 2000 príjmov do nemocníc. Sme na 15%. Rátajte s tým, čísla sú už robustné. Celkovo pôjdeme v DELTE na 8-10 násobky (to je náš modelovaný predpoklad),“ upozornili.

Dátoví analytici sa detailne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB / Dáta bez pátosu)

Okrem toho predpovedajú, že sa zhruba do troch týždňov zdvojnásobí denný počet prípadov. Rovnako sa strojnásobí počet obetí na koronavírus, avšak, tvrdia, že regionálne sa tieto štatistiky budú líšiť štatistikám, ktoré poznáme dnes.Sever Slovenska si vtedy už oddýchne, DELTA sa presunie Považím a stredom Slovenska aj na juh a juhozápad. Stav v nemocniciach vychádza nad 2000, ale nádejou je presun DELTY do viac zaočkovaných okresov, kde sa nutne musí prejaviť faktor 1 : 4 pri príjmoch do nemocníc v prospech zaočkovaných. U Bratislavského kraja by to mal byť zásadný faktor. Nitriansky a Trnavský kraj sú na tom tiež relatívne lepšie ako Prešovský a Žilinský kraj,“ napísali.

Poukázali aj na to, že kým napríklad v postihnutej Čadci sa počty očkovaných seniorov zdvojnásobili, v Starej Ľubovni sa toto tempo spomalilo. V optimistickom scenári očakávame po špičke počtu pozitívnych a následnej kulminácii počtu hospitalizovaných sa dočkáme aj poklesu týchto parametrov. Veríme, že prvý bude pred a druhý po Dušičkách. Budeme ale čakať na robustnejšie dáta a následne budeme v predikciách múdrejší,“ uzavreli.

Viac o téme: OčkovanieNemocniceNákazaHospitalizácieKoronavírusDáta bez pátosuDenné štatistiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu