Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čas zahraničných dovoleniek sa blíži: Klus prezradil, odkedy by mohli byť povolené!

Martin Klus
Martin Klus (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Zahraničné rekreácie by mohli byť povolené skôr ako 28. mája. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus. Vyhlásil, že konzílium odborníkom má vôľu, aby pandemická komisia navrhla zredukovať tento termín na 15. mája. Dodal, že by mal byť zavedený aj tzv. cestovný semafor, ktorý by jednotlivé krajiny či územia diferencoval na základe epidemiologickej situácie.

Tvrdé slová Martina Klusa smerom k Nočným vlkom: Zneužívate situácie, odmietame to tolerovať!

„Musíme uvoľniť režim zákazu cestovania za rekreáciou, aby sme mohli koordinovať aktivity v rámci Európskej únie,“ spresnil Klus. Zdôraznil, že Slovensko má jednu z najlepších epidemiologických situácií v EÚ, a preto cíti dopyt, aby sa krajina otvárala. Zároveň si uvedomuje, že to musí byť postupné. Nezaradený poslanec Tomáš Valášek v relácii podotkol, že EÚ pracuje na zavedení tzv. zeleného certifikátu. Spustený by mal byť od polovice júna a mal by umožniť cestovanie v rámci EÚ. Podmienky medzinárodného pohybu osôb má definovať na základe negatívneho testu, prekonania choroby COVID-19 či na základe absolvovaného očkovania.

Rozhovor s Martinom Klusom k diplomatickému sporu kvôli Sputniku V

Rozhovor s Martinom Klusom k diplomatickému sporu kvôli Sputniku V (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Šéf zahraničného výboru parlamentu a poslanec Národnej rady (NR) SR Marián Kéry (Smer-SD) upozornil, že nie je jasné, ktoré vakcíny budú v rámci zeleného certifikátu akceptované a ktoré nie. Valášek podporuje pozíciu Slovenska, aby sa mohli krajiny sami rozhodnúť, ktoré vakcíny budú v súvislosti so zeleným certifikátom akceptovať. Upozornil, že nie všetky štáty budú mať nastavené rovnaké pravidlá, čo by mohlo zhoršiť pozíciu pre ľudí zaočkovaných napríklad ruským Sputnikom alebo čínskym Sinovacom.

Viac o téme: RekreáciaZahraničieCestovanie Martin Klus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu