Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Tvrdé slová Martina Klusa smerom k Nočným vlkom: Zneužívate situácie, odmietame to tolerovať!

Vladimír Putin s motorkárskym klubom Noční vlci Zobraziť galériu (4)
Vladimír Putin s motorkárskym klubom Noční vlci (Zdroj: Facebook/Dezinformácie Hoaxy Propaganda)

BRATISLAVA - S kontroverzným motorkárskym klubom z Ruska, ktorý aktívne podporuje Vladimíra Putina, má fotografiu Boris Kollár, ale obľube sa tešia aj u iných politikov. Ruským nacionalistom v amerických kožených bundách a na amerických motorkách, ktoré pôvodne vznikli v Nemecku, hovorí štátny tajomník na ministerstve zahraničia Martin Klus (SaS) radikálne nie. Skupine posiela tvrdý odkaz a nevynechal ani slová o hybridnej vojne.

Štátny tajomník si ani náhodou nebral servítky a začal poriadne zostra: "Treba to povedať na rovinu: Noční vlci, ktorí zneužívajú pietne spomienky na šírenie škodlivej propagandy, nie sú u nás vítaní."

Martin Klus sa na krízovom štábe vyjadril ku Covid pasom (Zdroj: Topky/Maarty)

Zašiel však ešte ďalej. "Ako píšem aj v komentári pre denník SME, táto hybridná hrozba „na kolesách“ nemá v našich mestách a obciach čo hľadať. O to viac ma mrzí, že aj v „mojej“ Banskej Bystrici sa našla skupina "vítačov" Nočných vlkov," poznamenal s tým, že ide o ruských motorkárov, ktorí manifestačne brázdia po vojenských pamätníkoch, skrývajúc sa za úctu k obetiam 2. svetovej vojny alebo heslá o všeslovanskej vzájomnosti.

Tvrdé slová Martina Klusa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

"V skutočnosti pritom vyzývajú na podporu nacionalistických či extrémistických síl a mobilizujú verejnosť proti členstvu v EÚ a NATO," napísal na rovinu na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti a dodal, že čo iné čakať od organizácie, ktorú niektorí označujú priamo za gang či polooficiálnu milíciu a na ktorej čele stojí obdivovateľ "najväčšieho masového vraha všetkých čias" vyznamenaný šéfom Kremľa, okrem iného aj za ukradnutie časti územia nášho suseda.

Martin Klus
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)
Otvorene o hybridnej hrozbe

Klus ďalej zdôraznil, že hybridné hrozby nie sú žiadnou Columbovou ženou a toto je len jeden z mnohých dôkazov, že aj Slovensko je už niekoľko rokov terčom hybridných, kybernetických či spravodajských operácií, v ktorých klamstvá a polopravdy zohrávajú dôležitú úlohu.  

"Ich autori vychádzajú z predpokladu, že je omnoho jednoduchšie ľudí oklamať, ako ich presvedčiť o tom, že boli oklamaní. Opakovane sme svedkami nepriateľských destabilizačných aktivít namierených proti citlivým častiam našej spoločnosti, ktorých stopa preukázateľne vedie z Kremľa," pokračoval ďalej a dodal, že v tomto smere sme zraniteľní a účinná prevencia je preto strategickým záujmom štátu.

Tvrdé slová Martina Klusa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

"Bez potrebnej politickej podpory, zaangažovanosti celej vlády Slovenska, vrátane nesilových rezortov, ani bez aktívneho zapojenia širokej verejnosti to však nezvládneme," zdôraznil a pripomenul, že rezort diplomacie chce ísť v tomto smere naďalej príkladom, čo dokazuje vytvorením oddelenia pre hybridné hrozby a posilňovanie odolnosti či postupným posilňovaním kapacít v oblasti strategickej komunikácie.

"Musíme však prijať ešte robustnejšie opatrenia. To, ako dokážeme minimalizovať riziká spojené s hybridnými hrozbami, osobitne dezinformáciami, je dnes totiž jednou z kľúčových otázok bezpečnosti a odolnosti našej demokracie," dodal na záver.

Viac o téme: Štátny tajomníkSaSNoční vlciMartin KlusMinsiterstvo zahraničia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu