Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Plán obnovy sa zameriava na päť priorít, najviac pôjde na zelenú ekonomiku

Minister financií Eduard Heger Zobraziť galériu (2)
Minister financií Eduard Heger (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Plán obnovy a odolnosti SR sa zameriava na päť hlavných priorít. Najviac prostriedkov má smerovať do oblasti zelená ekonomika, a to 2,17 miliardy eur. Informovalo o tom Ministerstvo financií SR. Návrh plánu obnovy už smeruje do medzirezortného pripomienkového konania.

Slovensko má odovzdať plán obnovy Európskej komisii do 30. apríla tohto roka. Slovensko z neho môže čerpať približne 6 miliárd eur. Plán obnovy je spoločnou reakciou krajín Európskej únie na silný pokles ekonomiky v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Jeho príprava je založená na dodržiavaní prísnych požiadaviek Komisie vrátane vyčlenenia 37 % alokácie na zelenú a 20 % na digitálnu transformáciu.

 

 

Päť hlavných priorít Slovenska v pláne obnovy podľa rezortu financií zahŕňa zelenú ekonomiku v hodnote 2,17 miliardy eur, ale aj oblasť zdravia v objeme 1,45 miliardy eur. Na efektívnu verejnú správu má ísť 1,03 miliardy eur, vzdelávanie má dostať 800 miliónov eur a na vedu, výskum a inovácie má smerovať 700 miliónov eur. Plán obnovy je rozdelený na 18 častí, tzv. komponentov, ktoré zahŕňajú reformy a investície v celkovej hodnote zhruba 6 miliárd eur.

Oblasť vzdelávania tvoria podľa návrhu tri komponenty. Na dostupnosť, rozvoj a kvalitu inkluzívneho vzdelávania by malo ísť 150 miliónov eur. Vzdelávanie pre 21. storočie má plánovanú alokáciu 450 miliónov eur a zvýšenie výkonnosti vysokých škôl 200 miliónov eur.

V oblasti zdravotníctva by malo na modernú a dostupnú zdravotnú starostlivosť plynúť 1,1 miliardy eur. Dlhodobá starostlivosť by mala byť podporená sumou 250 miliónov eur a duševné zdravie 100 miliónmi eur.

VIDEO Plán obnovy sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zelená ekonomika zahŕňa obnoviteľné zdroje energie v hodnote 220 miliónov eur, na obnovu budov má ísť 700 miliónov eur a na udržateľnú dopravu 750 miliónov eur. Dekarbonizácia priemyslu má predstavovať sumu 350 miliónov eur, na adaptáciu na zmenu klímy má smerovať 150 miliónov eur.

Ďalšou oblasťou plánu obnovy je efektívny štát a digitalizácia. Tá obsahuje plánovanú alokáciu 10 miliónov eur na zlepšenie podnikateľského prostredia, 240 miliónov eur na reformu justície a 200 miliónov eur na boj proti korupcii a ochranu obyvateľstva. Digitálne Slovensko má predstavovať alokáciu vo výške 580 miliónov eur.

Oblasť vedy, výskumu a inovácií obsahuje dva komponenty. Jedným z nich je efektívnejšie riadenie a posilnenie financovania vedy, výskumu a inovácií, na čo má smerovať 600 miliónov eur. Na lákanie a udržanie talentov sa plánuje 100 miliónov eur.

Viac o téme: Eduard HegerPlán obnovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu