Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Akademický senát a vedenie UK vyjadrujú znepokojenie z plánu obnovy: Chýba im diskusia

Univerzita Komenského v Bratislave
Univerzita Komenského v Bratislave (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Akademický senát Univerzity Komenského (AS UK) a vedenie UK v Bratislave vyjadrujú hlboké znepokojenie z materiálu Ministerstva financií SR Plán obnovy a odolnosti SR. V prípade, že materiál neprejde v časti reformy vysokých škôl zásadnou revíziou, bude podľa nich akademická obec postavená do roly pasívneho prijímateľa zmien bez akejkoľvek diskusie. Zásadne protestujú voči tomuto prístupu. Informovala o tom hovorkyňa UK Lenka Miller.

Považujú ho za obídenie diskusie s akademickou obcou, o ktorú sa usilujú s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. "V prípade, že Plán obnovy a odolnosti SR neprejde v časti reformy vysokých škôl zásadnou revíziou, bude akademická obec postavená do roly pasívneho prijímateľa zmien bez akejkoľvek diskusie. Zásadne protestujeme voči tomuto prístupu a poverujeme rektora UK, aby v medzirezortnom pripomienkovom konaní v mene UK v Bratislave vzniesol zásadné pripomienky proti tomuto materiálu," vyplýva z ich spoločného stanoviska.

AS UK a vedenie UK rovnako vyjadrujú svoje mimoriadne sklamanie z téz pripravovanej novely zákona o vysokých školách, ktoré ministerstvo školstva postúpilo na rokovanie vysokoškolských reprezentácií. "Tento materiál považujeme za výsmech a urážku celej akademickej obce a poverujeme rektora UK a Martina Putalu ako zástupcu UK v Rade vysokých škôl vyjadriť kategorický nesúhlas s predloženým materiálom a principiálne odmietnuť diskusiu o ňom v pracovnej skupine Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR," uvádza sa v ich vyhlásení.

Zároveň dodali, že ak ministerstvo školstva bezodkladne neustúpi od súčasného spôsobu vedenia dialógu s vysokoškolskou akademickou obcou a jej reprezentáciami, vyzývajú ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS) aj štátneho tajomníka Ľudovíta Paulisa, aby na svoje posty rezignovali.

Viac o téme: Univerzita Komenského v BratislaveMinisterstvo školstvaMinisterstvo financiíPlán obnovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu