Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Analytici varujú: Ak Slovensko nezrýchli vakcináciu, hrozí, že vírus porazíme až o rok!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Miroslava Mlynárová)

BRATISLAVA - Ochorenie Covid-19 je tu s nami už skoro celý rok, no v týchto dňoch prichádza aj vlna očkovania. Po dlhých mesiacoch opatrení a lockdownoch tak ide o iskierku nádeje, že sa svet môže vrátiť do "starých koľají". Na to je ale potrebné, aby bola v priebehu nasledujúcich mesiacov zaočkovaná väčšina populácie. Analytici z Istro Analytica však varujú, že to nemusí byť také jednoduché, a hrozí, že vírus tento rok ešte stále neporazíme ... ak nezvýšime tempo.

Istro Analytica to uviedlo vo svojom stanovisku, pričom upriamuje pozornosť na poddimenzované kapacity slovenského očkovania. "Aby stihlo Ministerstvo zdravotníctva SR zaočkovať aspoň 60 % populácie do mája 2021, potrebuje zabezpečiť dvojnásobok vakcinačných centier a vakcinačného personálu," upozorňujú.

Pomalé tempo, ktoré môže spôsobiť ďalšie uzavreté Vianoce

Tiež dávajú do pozornosti, že v zmysle Národnej stratégie očkovania proti ochoreniu COVID-19 plánuje Slovensko očkovať asi 40 tisíc ľudí denne. Toto tempo je však pri prepočte na dosiahnutie cieľa podľa ich názoru pomalé. "Pri takomto tempe bude trvať zaočkovanie 60 % populácie minimálne do októbra 2021," varujú analytici. Podľa nich tiež hrozí, že obyvatelia Slovenska prežijú ďalšie "covidové" Vianoce a vírus porazia najskôr v roku 2022

KORONAVÍRUS Analytici varujú: Ak
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR – Lukáš Grinaj)

Ponúkli rady

Keďže podľa analytikov je tempo očkovania pomalé, ponúkli svoje rady, ako v kontexte čoraz zhoršujúcej sa pandemickej situácie zrýchliť preočkovanie populácie. "1. Zrušiť povinné testovanie pred očkovaním na koronavírus tak, ako je tomu v iných krajinách, napr. v Škótsku, alebo ako sa to na Slovensku deje pri iných typoch vakcinácie. Namiesto testovania použiť kontrolu symptómov priamo pred očkovaním. Uvoľnené personálne kapacity z testovania presunúť na očkovanie. Vynechaním povinného testovania zároveň dôjde k zlacneniu celého procesu.

2. Doplniť chýbajúce personálne kapacity z radov študentov stredných zdravotných škôl, študentov medicíny, doteraz nemobilizovaného medicínskeho personálu (napr. zubných lekárov), prípadne aj zapojením členov Slovenského Červeného kríža. Zvážiť zapojenie zverolekárov.

3. Po získaní vakcíny, ktorej logistika to umožňuje, zapojiť do procesu vakcinácie aj všeobecných lekárov.

4. Bezodkladne nasadiť už meškajúcu celoplošnú masívnu mediálnu kampaň na podporu vakcinácie," uzavreli.

Viac o téme: OčkovanieKampaňKoronavírusIstro Analytica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu