Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko podporuje Cyprus a Grécko v ich námornom spore s Tureckom, povedal Matovič

Igor Matovič Zobraziť galériu (3)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Maarty)

BRUSEL - Slovensko je na mimoriadnom dvojdňovom summite EÚ v Bruseli ochotné podporiť sankcie voči Bielorusku, ale aj prípadné sankčné opatrenia proti Turecku, po ktorých volá Cyprus. A EÚ by mala dať Číne jasne najavo, že nestojí pred ňou v predklone. Uviedol to vo štvrtok cestou na zasadnutie Európskej rady premiér SR Igor Matovič (OĽaNO).

Slovenský premiér zdôraznil, že je kľúčové, aby Únia na summite zaujala "jednoznačne rázny" postoj voči agresii Turecka voči jej dvom členským krajinám - Cypru a Grécku. "Je načase, aby Slovensko aj EÚ zdvihli hlavu zoči-voči Turecku a povedali, že toto sú naše hranice, nezasahujte do územnej celistvosti týchto dvoch členských krajín."

V tejto otázke Matovič drží stranu cyperskej požiadavke, aby EÚ neriešila chystané sankcie voči Bielorusku, kým sa najprv nevyrovná s otázkou nelegálnych tureckých prieskumných vrtov vo východnom Stredomorí. "To je férové. Grécko a Cyprus sú členskými krajinami a nemali by sme ich nechať v štichu, ak sa chceme vyjadrovať k nečlenskej krajine," uviedol s odkazom na bieloruské sankcie.

Slovensko podporuje Cyprus a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Matovič zároveň dodal, že rovnako rázny postoj Únie očakáva aj pri zadefinovaní vzťahov s Čínou, s ktorou Únia momentálne rokuje o veľkej ekonomickej a investičnej dohode. "My ako kolíska demokracie by sme nemali prevádzkovať, povedal by som, predklonenú politiku voči tejto svetovej mocnosti," opísal situáciu. A dodal, že z hľadiska dôležitosti tém by uprednostnil, keby šéfovia štátov a vlád na summite rokovali najskôr o Turecku, potom o Bielorusku a následne o vzťahoch s Čínou.

Zároveň dodal, že Vyšehradská štvorka (V4) má v týchto otázkach spoločné pozície. Priznal, že možno maďarský premiér Viktor Orbán má s tureckým prezidentom lepšie vzťahy ako iní európski lídri, zároveň si však podľa neho aj maďarský premiér dobre uvedomuje, že Únia potrebuje spoločný postoj, že musí chrániť svoje hranice a odsúdiť aktivity Turecka.

Klus verí, že summit EÚ prinesie dohodu ohľadom Bieloruska a Cypru

Týždeň, ktorý dostali premiéri a prezidenti členských krajín EÚ navyše - po zmene pôvodného septembrového termínu mimoriadneho summitu EÚ -, by mal prispieť k nájdeniu dohody v otázkach, ako sú sankcie na Bielorusko či odpoveď na spory medzi Cyprom, Gréckom a Tureckom. Uviedol to pred zasadnutím Európskej rady štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS).

Slovensko podporuje Cyprus a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Klus, ktorý na summite sprevádza predsedu vlády Igora Matoviča, (OĽaNO) upozornil, že posledné zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci, ktoré pripravuje podklady pre summit a rokovania lídrov, nebolo dôvodom na optimizmus. Veľa otázok ako mená na sankčnom zozname EÚ voči Bielorusku, či pozície niektorých krajín voči Turecku  v rámci sporu s Cyprom a Gréckom vo východnom Stredomorí, zostalo otvorených. "Verím, že týždeň navyše, ktorí dostali lídri EÚ kvôli odloženému summitu, prispeje k dohode. Prinajmenšom pokiaľ ide o Cyprus a Bielorusko, nastal určitý posun a zdá sa, že tam by mohlo dôjsť k dohode. Verím tomu, že v piatok budú lídri odchádzať spokojní," opísal situáciu Klus.

Spresnil, že je nevyhnutné, aby vznikol sankčný zoznam voči Bielorusku, a podľa jeho slov je dôležité, aby sa na ňom objavilo aj meno Alexandra Lukašenka, ktorý sa medzitým deklaroval za prezidenta. "Slovensko to nerešpektuje a neuznáva ho," pripomenul Klus. "Je tu zhoda na tom, že voľby, ktoré prebehli v Bielorusku, neboli ani slobodné, ani férové - a takýto človek sa nemôže vyhlásiť za prezidenta. Nehovoriac o tom, čo rozpútal voči vlastnému ľudu," dodal. Zároveň priznal, že bude témou širších diskusií, či sankcie majú siahať až do výšky pozície prezidenta jednej krajiny.

Slovenský diplomat pripomenul, že všeobecne existuje zhoda na zavedení cielených sankcií voči Bielorusku, tá však bola blokovaná pozíciou Grécka a Cypru práve pre ich námorný spor s Tureckom. Klus vyjadril nádej, že sa táto situácia na summite zmení, lebo situácia vo východnom Stredomorí je vážna a lídri si uvedomujú, že dvom členským krajinám Únie treba v tejto chvíli pomôcť.

Viac o téme: Konflikt Igor MatovičSlovenskoGréckoTureckoCyprus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu