Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vládu čaká dlhý deň: Rokovať má o predĺžení Prvej pomoci i príprave bezpečnostných stratégií

Rokovanie vlády Zobraziť galériu (2)
Rokovanie vlády (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) majú dlhšie čerpať pomoc od štátu. Vláda v stredu prerokuje návrh ministerstva práce na predĺženie projektu Prvá pomoc, ktorý má prispieť k udržaniu pracovných miest na Slovensku.

Cieľom je predĺženie obdobia realizácie projektu v ideálnom prípade až do konca roka 2020, teda do času, kým vláda schváli návrh zákona o zavedení trvalého mechanizmu podpory skrátenej pracovnej doby, tzv. kurzarbeit. Vláda v stredu prerokuje aj návrh na prípravu bezpečnostnej a obrannej stratégie SR. Koncepty strategických materiálov majú ministerstvá obrany a zahraničných vecí a európskych záležitostí predložiť do konca roka 2020.

V programe je aj Správa o plnení Národného programu prevencie HIV/AIDS. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR a Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v ňom informujú, že v roku 2019 na Slovensku diagnostikovali 102 nových prípadov infekcie HIV, 74 z nich sa týkalo Slovákov, 28 cudzincov. Kabinet má tiež odvolať z funkcie štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Samuela Vlčana, ktorý na konci júna sám požiadal o uvoľnenie z funkcie.

Vládu čaká dlhý deň:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ministri sa budú zaoberať aj návrhom na prehodnotenie materiálnej skladby mobilizačných rezerv. Dôvodom je, že časť týchto rezerv dlhodobým skladovaním a konštantným technologickým vývojom postupne stráca svoju účelnosť.

V rámci takmer 20 informatívnych materiálov v programe rokovania vlády je aj správa o činnosti zástupcu SR pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP) v roku 2019. Orgány ESĽP sa zaoberali 300 sťažnosťami voči SR, z 55 sťažností notifikovaných vláde rozhodol súd 36 prípadov.

Viac o téme: VládaRokovanie BratislavaSlovenskoKoronavírusBezpečnostné stratégie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu