Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOĽBY 2020 Voliči, poponáhľajte sa: Ak budete mimo bydliska, dnes máte poslednú šancu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com, TASR/Vladimír Benko)

BRATISLAVA - Voliči, ktorí sa budú v čase konania parlamentných volieb 2020 nachádzať mimo územia svojho bydliska a chcú voliť, by mali v tento deň maximálne zbystriť pozornosť. Je totiž 15 pracovných dní pred voľbami a dnešok je tak posledným dňom, kedy si možno vybaviť či už poštou alebo elektronicky hlasovací preukaz.

Ten voliča vyškrtne zo zoznamu voličov v jeho bydlisku a bude tak môcť (okrem svojho bydliska) odvoliť v ktoromkoľvek volebnom okrsku na Slovensku.

Tak, ako už bolo vyššie spomenuté, tento preukaz oprávňuje voliča na zápis do zoznamu voličov v ktoromkoľvek volebnom okrsku. Podstatným aspektom je teraz spôsob, akým si takýto preukaz možno vybaviť.

  • Volič tak môže urobiť buď osobne - teda najneskôr v posledný pracovný deň pred konaním volieb, ktorým je 28. február 2020 počas úradných hodín na obecnom úrade danej obce. Tá musí vydať hlasovací preukaz bezodkladne.

Teraz by mali zbystriť hlavne voliči, ktorí o takýto preukaz žiadajú poštou alebo elektronicky.

  • Urobiť tak môžu v listinnej forme, no tento spôsob je už vlastne aj dnes pomerne nešťastný, ak predpokladáme, že zásielka so žiadosťou príde na daný obecný úrad až o deň neskôr, čo už je deň po uplynulej lehote.
  • Preto je rozumnejšie o preukaz požiadať elektronicky, a síce e-mailom. Ten príde logicky na obecný úrad ešte dnes a aj preto môžeme hovoriť o poslednej možnej šanci si takýto preukaz vybaviť. Každá obec má na svojom webe na tieto účely zverejnenú e-mailovú adresu. Ak takúto adresu na stránke zverejnenú nemá, mala by ju mať zverejnenú na úradnej tabuli obce.

 

Obsah žiadosti

Čo musí taká žiadosť obsahovať:

Rozhodne je potrebné uviesť meno a priezvisko (poprípade titul), rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu (obec, ulica, číslo domu) a korešpondenčnú adresu, na ktorú má byť hlasovací preukaz zaslaný. Obec tento preukaz doručí najneskôr tri pracovné dní od doručenia žiadosti. Zásielka bude odoslaná ako doporučená, a teda "do vlastných rúk".

Ak volič nemôže priamo prevziať hlasovací preukaz, musí to uviesť v žiadosti a označiť poverenú osobu. Uvedie jej meno, priezvisko a číslo občianskeho preukazu. Táto osoba prevzatie potvrdí podpisom.

Vo volebnej miestnosti

Volič sa pri príchode do volebnej miestnosti prezentuje okrem spomínaného hlasovacieho preukazu aj občianskym preukazom. Okrsková komisia zakrúžkuje poradové číslo voliča v zozname voličov a vydá voličovi hlasovacie lístky a prázdnu obálku opatrenú odtlačkom úradnej pečiatky obce. Takéto prevzatie volič potvrdí v zozname voličov svojím podpisom.

Volič si v osobitnom priestore vyberie jeden hlasovací lístok konkrétneho kandidujúceho subjektu (strany/hnutia) a tento môže upraviť tým spôsobom, že preferenčné hlasy odovzdá najviac štyrom členom zo spomínanej kandidátky. Ak odovzdá viac preferenčných krúžkov ako štyrom kandidátom, jeho hlas sa síce bude počítať v rámci kandidujúceho subjektu, no prednostné hlasy nebudú brané do úvahy.

Upravenú kandidátku uzavrie do obálky, ktorú od okrskovej volebnej komisie dostal, a vloží ju do hlasovacej urny. Ostatné nepoužité hlasovacie lístky odovzdá do zapečatenej schránky na nepoužité hlasovacie lístky, ktorá je na to priamo určená. Ak tak neurobí, hrozí mu priestupok spolu s pokutou 33 eur.

Viac o téme: ServisParlamentné voľbyHlasovací preukazVoľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu