Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VOĽBY 2020 Sulík a Kiska vyzvali opozíciu, aby ukázali, že vedia spolupracovať

(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Predsedovia strán SaS Richard Sulík a Za ľudí Andrej Kiska vyzvali predstaviteľov demokratickej opozície, aby si neposielali odkazy cez médiá a dali jasný signál o tom, že dokážu po voľbách vytvoriť stabilnú vládu. Obaja lídri to zdôraznili po utorkovom stretnutí, na ktorom rokovali o pietnej spomienke na bratislavskom Námestí SNP v deň výročia, 21. februára, vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Dodali, že na spomienke sa zúčastnia aj rodiča zavraždených.

"Hlavný dôvod, prečo sa rodičia obetí pridali, je, že aj oni vnímajú to, že situácia, ktorá je na Slovensku s takými hroznými následkami, ako je dvojnásobná úkladná vražda, dokážu zmeniť iba politici. Iba slušná pravicová vláda dokáže zmeniť tento stav," skonštatoval Sulík na utorkovej tlačovej konferencii.

Kiska zdôraznil potrebu súdržnosti opozície, aby vyslali jasný signál verejnosti, že sú pripravení vytvoriť stabilnú vládu po voľbách. "Je úlohou demokratickej opozície, aby sme pomohli túto krajinu vrátiť slušným ľuďom," zdôraznil Kiska. Zároveň vyzval lídrov demokratickej opozície, aby si neposielali výzvy cez médiá. "Aby sme mysleli na to, čo slušní ľudia v krajine očakávajú - že sme pripravení bok po boku vytvoriť stabilnú vládu," zdôraznil.

Exprezident pripustil, že opozičné strany bojujú o rovnakého voliča. Podotkol však, že by nemali svojím konaním vyvolávať obavy z nestability prípadnej budúcej vlády. "Ak tú dôveru dostaneme, táto zodpovednosť nás všetkých prinúti k tomu, aby sme mali skutočne stabilnú vládu," povedal. Utorkové stretnutie organizoval líder SaS, podľa vlastných slov pozval všetky opozičné strany, okrem Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý sa odmietol zúčastniť. Napokon prišiel len exprezident Kiska. Ostatní lídri sa ospravedlnili, predstavitelia koalície PS-Spolu pozvanie podľa jeho slov odmietli.

Sulík priblížil, že pietna spomienka sa začne v piatok 21. februára o 14.00 h. Podľa vlastných slov verí, že program dokážu zladiť aj s iniciatívou Za slušné Slovensko. Námestia v ostatných krajských mestách, ktoré mala SaS rezervované, prenechá SaS iniciatíve Za slušné Slovensko.

Koalícia PS-Spolu reagovala tým, že dopredu informovali partnerov, že nechcú robiť žiadne politické akcie v súvislosti s výročím vraždy novinára. "Myslíme si, že politici by mali byť citliví a vyhýbať sa využívaniu spomienky na politickú kampaň," uviedla hovorkyňa koalície Silvia Hudáčková s tým, že podľa PS-Spolu majú námestia v deň výročia patriť občianskej spoločnosti, nie politikom.

Viac o téme: SaSRichard SulíkVoľbyAndrej KiskaSme rodinaJán KuciakMartina KušnírováZa ľudíParlamentné voľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu