Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na horách nafúkal a napadol nový sneh: Trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Hory
Hory (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vo vysokohorskom teréne našich pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Vplyvom striedania teplôt v priebehu dňa a noci sa snehová pokrývka výrazne stabilizovala a premrzla. V noci a dnes ráno snežilo a na tento ľadový podklad napadlo do 15 cm nového snehu, najviac vo Fatrách.

Vietor ho prefúkal do žľabov, kde vytvoril nebezpečné snehové vankúše a dosky. Nebezpečná situácia pretrváva vo vysokých polohách Vysokých Tatier nad 2 000 metrov nad morom najmä v severných a severovýchodných expozíciách. Na severných svahoch sa miestami v snehovej pokrývke nachádzajú aj kritické vrstvy hranatozrnného snehu. Lavíny sa tu môžu uvoľniť pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch nad 30°. Situácia sa bude vplyvom sneženia zhoršovať. Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.

Na horách bolo dnes ráno zamračené, miestami so slabým snežením. Teplota vzduchu sa udržuje od mínus deväť stupňov Celzia do mínus dvoch stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal silný vietor severozápadných smerov do 15 metrov za sekundu v nárazoch. Horské hrebene a rebrá najvyšších polôh sú často vyfúkané do tvrdého podkladu, kde sa nachádzajú snehové preveje zhoršujúce orientáciu a bezpečný pohyb v teréne.

Viac o téme: HoryPočasieLavíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu